Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Dzień Pizzy: porady na idealne ciasto i smakowite kombinacje toppingów!

9 lutego to data, którą warto zapamiętać. Właśnie wtedy na całym świecie obchodzony jest Dzień Pizzy. Trudno przejść obojętnie obok takiego wydarzenia. Aż się prosi, żeby uczcić wyjątkową okazję i zjeść coś pysznego!

Krótka historia pizzy

Przygotowywanie ciasta na pizzę ma długą tradycję. Cienkie placki, posmarowane oliwą, z przyprawami i dodatkami zajadano już w starożytności. Początkowo wytwarzali je Grecy, potem zwyczaj przejęli również Rzymianie. Włoska focaccia przez setki lat była ważnym elementem diety rzymskich żołnierzy, robotników i innych prostych ludzi. Jednak prawdziwą rewolucję przyniosło odkrycie Ameryki i sprowadzenie stamtąd pomidorów. Gdy zachwycono się ich niezwykłym smakiem i szerokim zastosowaniem, mogła dokonać się historia! Powstała klasyczna pizza margherita, nazwana tak na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej w 1889 roku. Stworzona w Neapolu pizza, łącząca sos pomidorowy i ser mozzarella, to do dziś ponadczasowy klasyk.

Potem popularność włoskiej pizzy bardzo szybko rosła, co jest zasługą między innymi włoskich emigrantów docierających do różnych stron świata. W Ameryce znacząco zmodyfikowano pierwotne włoskie receptury, tworząc grubsze ciasto, a także sięgając po takie dodatki, jak smażony kurczak, ananas czy kukurydza. Dla mieszkańców Italii coś nie do pomyślenia!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić idealną pizzę?

Robienie dobrej pizzy jest prawdziwą sztuką. O ile sam dobór dodatków to kwestia subiektywna, tak w kwestii ciasta nie ma raczej miejsca na improwizację. Wyrabiania dobrego placka po prostu trzeba się nauczyć. Jeśli nie masz w tej kwestii doświadczenia, możesz sięgnąć po gotowy przepis na ciasto do pizzy. Do przygotowania będziesz potrzebować mąki, drożdży, cukru, mleka, soli. Dobrze wyrobione ciasto zostawia się do wyrośnięcia i dopiero później pokrywa sosem, serem i dodatkami.

Żeby przepis wyszedł dobrze, musisz dokładnie wyrobić ciasto. W trakcie ugniatania nie powinny powstać żadne grudki z mąki. Po wyrośnięciu ciasta pamiętaj, żeby je dobrze rozwałkować.

Na ostateczny wygląd ciasta ma wpływ kilka niuansów. Przykładowo pizza rzymska to bardzo cienki i chrupiący placek o małych brzegach, który przygotowuje się ją z mąki bogatej w gluten. Dla odmiany pizza neapolitańska wyróżnia się lekko ciągnącymi brzegami z licznymi pęcherzykami powietrza, a powstaje bez dodatku oliwy. Zupełnie inna będzie pizza sycylijska – grubsza i często nie okrągła, lecz o kształcie przypominającym prostokąt!

Na smak pizzy ma wpływ to, w jakich warunkach się ją piecze. Wiele restauracji chwali się, że korzysta z pieców opalanych drewnem. Nie jest to jednak koniecznością. Równie dobrze pizza może trafić do domowego piekarnika. Wartym rozważenia pomysłem jest jednak sięgnięcie po specjalny kamień do pieczenia. Dlaczego sprawdzi się lepiej niż zwykła blaszka? Z kilku powodów. Przede wszystkim kamień do pizzy magazynuje i oddaje ciepło równomiernie do ciasta. Dzięki temu placek będzie dobrze przypieczony nie tylko na górze, ale również od spodu. Kolejną zaletą będzie wyraźne skrócenie czasu pieczenia.

Jakie dodatki do pizzy?

Gdy ciasto będzie gotowe, można zająć się sosem i dodatkami. Czy jesteśmy skazani na sos pomidorowy? Niekoniecznie. Bardzo popularną alternatywą jest pizza bianca, czyli placek podawany z białym sosem. Rośnie też popularność wegańskiej pizzy, która często podawane jest bez sosu – ze składnikami i przyprawami bezpośrednio na cieście.

Które rodzaje pizzy są szczególnie lubiane w Polsce i na świecie?

  • Capricciosa – idealne połączenie, które pojawianie się w karcie dań niemal w każdej pizzerii. Połączenie szynki, pieczarek i karczochów sprawdza się od lat.
  • Quattro Formaggi – to pizza, na której znajdziesz cztery gatunki sera. Jakie? Dużo zależy od inwencji kucharza. Must have to mozzarella, a poza tym można dodać parmezan, grana padano, gorgonzolę, francuskie sery pleśniowe, jak brie czy camembert, a nawet grecki ser feta.
  • Pepperoni – kolejny klasyk. Lekko pikantna kiełbasa pepperoni świetnie pasuje do sera mozzarella. Czasami ten przepis wzbogaca się jeszcze o pikantne papryczki.
  • Vegetariana – warzywna pizza występuje w różnych wersjach. Najczęściej w składzie jest papryka, cebula, pomidory, ale bezmięsne danie można wzbogacić, dodając także kukurydzę, brokuły, bakłażana, szpinak, rukolę.

Warto zaznaczyć, że na pizzę trafia wiele składników wywodzących się z innych stron świata i tradycji kulinarnych. Nikogo już nie szokuje pizza z kebabem albo wersja meksykańska z mielonym mięsem i nachosami.

Światowy Dzień Pizzy – czy warto świętować w domu?

Samodzielnie przygotowanie pizzy może być czasochłonne, jednak paradoksalnie lepiej sprawdza się niż dowóz z lokalu. 9 lutego, gdy włoski placek ma swoje święto, wszystkie restauracje są oblegane tak bardzo, że dostarczenie posiłku może trwać bardzo długo, a znalezienie stolika bez rezerwacji to prawdziwe wyzwanie. Lepiej cieszyć się pizzą we własnym gronie i na własnych zasadach. No i samo danie także będzie przygotowane po swojemu - od początku do końca.

Polecane przepisy

Pinsa Romana

Pinsa Romana

3 godz 55 min Średni
Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

14 min Łatwy
Quiche ze szparagami

Quiche ze szparagami

53 min Łatwy
Szybka pizza z patelni

Szybka pizza z patelni

26 min Łatwy
Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

35 min Łatwy
Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Panini – włoska kanapka
Panini – włoska kanapka
ciasto na pizzę
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jaki ser do pizzy wybrać? porady
Jaki ser do pizzy wybrać?
Burrata - pomysły na dania z tym serem  porady
Burrata - pomysły na dania z tym serem
Jak zrobić domowy makaron?
Jak zrobić domowy makaron?
Rodzaje i typy mąk
Rodzaje i typy mąk
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu