Występowanie pieczywa w codziennej diecie to dla nas norma. Już starożytni Grecy i Rzymianie wypiekali wiele rodzajów chleba, choć dawne wypieki wyglądały trochę inaczej niż obecnie. Przede wszystkim chleb nie był tak pulchny jak dzisiaj, ponieważ przy jego produkcji nie potrafiono w pełni świadomie wykorzystywać procesu fermentacji. Nic zresztą dziwnego – zidentyfikowanie drożdży jako żywych organizmów odpowiedzialnych za zmianę struktury ciasta to stosunkowo niedawne odkrycie związane z badaniami Louisa Pasteura.
Chcąc zasmakować przepisów inspirowanych dawnymi wiekami, możesz przygotować podpłomyk. To rodzaj płaskiego placka, który nie wyrasta, ponieważ do jego przygotowania używa się wyłącznie mąki, wody i oliwy.
Szukasz trudniejszego przepisu, żeby uczcić Dzień Piekarzy i Cukierników? Warto zatem zmierzyć się z przepisami z naszej listy.
Cukiernie są nieocenione, gdy trzeba szybko zorganizować tort urodziny, poczęstunek dla gości do herbaty albo pyszne pączki na tłusty czwartek. Mistrzowie z wieloletnim doświadczeniem w swoim fachu potrafią nie tylko przygotowywać przepyszne ciasta, ale też wspaniale je dekorować. Gdy nadchodzi Dzień Piekarza i Cukiernika, możesz spróbować swoich sił także w tym drugim, niełatwym zawodzie.
Jeśli chcesz zmierzyć się z wzywaniem, spróbuj przygotować sernik pistacjowy lub klasyczny sernik wiedeński. Wiele pysznych deserów, takich jak rogaliki, koperty czy słodkie pain au chocolat zrobisz, gdy będziesz wiedzieć, jak przygotować ciasto francuskie.
Wśród cenionych wypieków jest także beza. Za najbardziej szlachetną uchodzi beza Pavlova – pyszny deser z owocami, który po raz pierwszy podano w Australii około 100 lat temu.
Piekarze i cukiernicy ciężko pracują w nocy, żebyśmy wszyscy mieli świeże wypieki dostępne od samego rana. Warto pamiętać o ich trudzie na co dzień. A dzień ich święta, czyli 15 marca, można potraktować jako szczególną okazję i samemu coś upiec. To nie tylko zabawa, ale też cenna lekcja!