Marchew bardzo często pojawia się w surówkach podawanych do dań obiadowych. Klasyki kuchni polskiej to przecież gotowana marchewka z groszkiem czy tarta marchewka z jabłkiem. Wielką popularnością cieszy się także sok marchwiowy lub marchwiowo-owocowy. To napój polecany przede wszystkim dla maluchów, ale nie brakuje dorosłych, którzy wciąż go piją jako bogate źródło witamin. Marchew dobrze pasuje także do mięs oraz ryb. Będzie niezbędna, jeśli chcesz przygotować rybę po grecku, często występuje także w przepisach na mięsa w galarecie.
Trudno także o bardziej uniwersalny składnik do zup. Marchew pojawia się w praktycznie w każdym przepisie na tradycyjne rosół i inne zupy na wywarze warzywnym. Doskonale sprawdzi się tak, gdy chcesz przygotować gęstą zupę krem. Zupy marchewkowe można przygotować na wiele sposobów. Zupa może być pikantna za sprawą papryki i imbiru, bardziej ziołowa lub lekko słodka.
Warto także sprawdzić pomysły na ciasta marchewkowe. Starta marchew sprawi, że masa na ciasto będzie puszysta i wilgotna. Z tego powodu warzywo jest często używane do muffinek, babeczek, a nawet tortów. Zazwyczaj są to naprawdę łatwe i szybkie przepisy.
Skąd tak duża popularność marchewki w kuchni? Złożyło się na to kilka przyczyn.
Najpopularniejsze zastosowania marchewki już na pewno znasz. Zajmijmy się zatem tymi nietypowymi, które mogą być niespodzianką! Jakim przepisem z marchewki można zaskoczyć swoich gości? Oto nasze inspiracje!
Z takimi daniami Dzień Marchewki na pewno zapamiętasz na długo!