Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak świętować Dzień Marchewki

Jak świętować Dzień Marchewki? Porady, inspiracje i ciekawostki

Marchew odgrywa ważną rolę w polskim rolnictwie. Jesteśmy jednym z największych producentów marchewki w Europie i dużą część upraw eksportujemy na przykład do Niemiec, Czech czy Wielkiej Brytanii. To ma wpływ także na polskie tradycje kulinarne. Warzywo często pojawia się w różnych przepisach, a Dzień Marchewki przypadający 4 kwietnia to znakomita okazja, żeby przypomnieć sobie, jak szerokie jest zastosowanie tego produktu.

Co zrobić z marchewki?

Marchew bardzo często pojawia się w surówkach podawanych do dań obiadowych. Klasyki kuchni polskiej to przecież gotowana marchewka z groszkiem czy tarta marchewka z jabłkiem. Wielką popularnością cieszy się także sok marchwiowy lub marchwiowo-owocowy. To napój polecany przede wszystkim dla maluchów, ale nie brakuje dorosłych, którzy wciąż go piją jako bogate źródło witamin. Marchew dobrze pasuje także do mięs oraz ryb. Będzie niezbędna, jeśli chcesz przygotować rybę po grecku, często występuje także w przepisach na mięsa w galarecie.

Trudno także o bardziej uniwersalny składnik do zup. Marchew pojawia się w praktycznie w każdym przepisie na tradycyjne rosół i inne zupy na wywarze warzywnym. Doskonale sprawdzi się tak, gdy chcesz przygotować gęstą zupę krem. Zupy marchewkowe można przygotować na wiele sposobów. Zupa może być pikantna za sprawą papryki i imbiru, bardziej ziołowa lub lekko słodka.

Warto także sprawdzić pomysły na ciasta marchewkowe. Starta marchew sprawi, że masa na ciasto będzie puszysta i wilgotna. Z tego powodu warzywo jest często używane do muffinek, babeczek, a nawet tortów. Zazwyczaj są to naprawdę łatwe i szybkie przepisy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Największe zalety marchwi w kuchni

Skąd tak duża popularność marchewki w kuchni? Złożyło się na to kilka przyczyn.

  • Jest bardzo tania – to smaczne i zdrowe warzywo można kupić naprawdę tanio. Mimo, że jest pospolitym składnikiem, dzięki odpowiednim przyprawom może zamienić się w wykwintne danie.
  • Jest uniwersalna – sprawdzi się jako składnik do przygotowania przystawek, dań głównych, a nawet deserów.
  • Łatwo ją przechowywać – nawet duża ilość marchwi na pewno się nie zmarnuje. W piwnicy albo w lodówce można przechowywać ją przez wiele tygodni. Często używa się także suszonej lub mrożonej marchwi. Warto mieć w kuchni odpowiedni zapas, ponieważ to podstawowy składnik, który zawsze się przydaje.
  • Prozdrowotne właściwości – to wielka zaleta marchwi, obok której nie można przejść obojętnie. Jest źródłem błonnika pokarmowego, zawiera beta karoten oraz liczne witaminy. Marchew jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w potas oraz mangan.

3 najciekawsze przepisy na Dzień Marchewki

Najpopularniejsze zastosowania marchewki już na pewno znasz. Zajmijmy się zatem tymi nietypowymi, które mogą być niespodzianką! Jakim przepisem z marchewki można zaskoczyć swoich gości? Oto nasze inspiracje!

  • Rosti - placuszki z cukinii i marchwi – to pyszne danie warzywne, po które warto sięgnąć, gdy znudzą Ci się już placki ziemniaczane. Tarta marchew z cukinią tworzą ciekawą kompozycję, a za sprawą jajka i mąki powstaje z nich plastyczna masa. Smażone placuszki mogą być osobną potrawą albo dodatkiem do wyrazistego sosu. Możesz je zjeść na przykład z pysznym gulaszem.
  • Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą – ciekawy przepis, w którym smak wytrawnej zupy zostaje wzbogacony o słodki sok z pomarańczy. O dziwo to doskonale do siebie pasuje!
  • Spaghetti z marchewki i cukinii – na pierwszy rzut oka wygląda jak włoska pasta, a to warzywna przystawka. Jeśli tylko sprawnie posługujesz się obieraczką, możesz stworzyć tę oryginalną przystawkę. Smak przekąski wzbogaca mango, sok z cytryny oraz sezam i prażone orzeszki ziemne.

Z takimi daniami Dzień Marchewki na pewno zapamiętasz na długo!

Polecane przepisy

Babka marchewkowa z majonezem

Babka marchewkowa z majonezem

58 min Średni
Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

34 min Łatwy
Marchewka po koreańsku

Marchewka po koreańsku

21 min Łatwy
Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

30 min Łatwy
Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

54 min Łatwy
Karkówka z marchewką i ziemniakami

Karkówka z marchewką i ziemniakami

1 godz 12 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
10 propozycji na zdrowe ciasta z warzyw
10 propozycji na zdrowe ciasta z warzyw
jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
gotowanie marchewki
Jak szybko ugotować marchew do obiadu
Sałatka jarzynowa - klasyk, który nigdy nie zawodzi
Sałatka jarzynowa - klasyk, który nigdy nie zawodzi
Proste przepisy na zupy na każdą porę roku
Proste przepisy na zupy na każdą porę roku
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu