Co warto wiedzieć na temat powstawania karmelu i jego zastosowania w kuchni? Zobacz najważniejsze informacje i inspirujące przepisy!
Karmel często pojawia się w składzie cukierków i batonów. Może służyć do dekoracji ciast, pełnić rolę barwnika albo dodatku do napojów i deserów. Wyprodukowanie karmelu jest bardzo proste, ponieważ jest do tego potrzebny jeden kluczowy składnik – cukier. Pod wpływem wysokiej temperatury zmienia on swoje właściwości, zamieniając się w gęstą, brązową masę. Ten proces nazywa się zresztą procesem karmelizacji. Od długości podgrzewania zależy jego smak. Na początku jest będzie mieć słodki, maślany posmak, jeśli będzie podgrzewany dłużej, stanie się bardziej gorzki.
Cukier do przerobienia na karmel zawsze trzeba podgrzewać z wyczuciem. Bardzo istotna jest konkretna temperatura. Żeby karmel się nie przypalił i nie skrystalizował, należy dopilnować, żeby nie przekroczyć 180°C.
Ze względu na technologię produkcji, wygląd i walory smakowe można wyróżnić:
Na bazie karmelu powstaje wiele produktów – sos karmelowy, słodki popcorn karmelowy, lody i jogurty, budyń o smaku słonego karmelu. Nie należy do najzdrowszych produktów, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę karmelowej przyjemności! Tutaj sprawdzisz, jak dokładnie zrobić karmel w domu.
Gdy nadchodzi Dzień Karmelu, aż prosi się o świętowanie. Jeśli szukasz dobrego przepisu na tę okazję, koniecznie zobacz te przepisy:
Wykorzystywanie karmelu w kuchni ma naprawdę długą tradycję. Jeszcze zanim zaczęto używać na masową skalę cukru z buraków, z powodzeniem pozyskiwano karmel, podgrzewając cukier trzcinowy. Karmel znany był już w starożytnej Persji. To właśnie ze Wschodu trafił do Europy, jednak jego rozpowszechnienie się na dużą skalę nastąpiło dopiero w XX wieku. Dziś jesteśmy szczęściarzami, mogąc jeść karmelowe desery na co dzień, ponieważ kiedyś nie było to takie proste!