Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Dzień Kabanosa: porady na kreatywne wykorzystanie wędliny w przepisach!

Kabanosy są jedną z ulubionych przekąsek Polaków. W naszym kraju co roku sprzedaje się 190 milionów paczek! Regularnie sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jako uniwersalna przegryzka mogą sprawdzić się zarówno w domu, jak i poza domem. 26 lutego mają swoje święto. Co jeszcze warto wiedzieć o kabanosach i jak je kreatywnie wykorzystać w kuchni? Zobacz ciekawostki i inspiracje specjalnie na dzień kabanosa!

Kabanosy – co to jest i skąd ich nazwa?

Kabanos jest rodzajem twardej, suchej kiełbasy. Ma intensywny, wędzony smak. Jego wielką zaletą jest łatwe przechowywanie i długi termin przydatności do spożycia. Sama nazwa" kabanos" pochodzi od słowa „kaban” oznaczającego świnię lub dzika. To dlatego, że na początku kabanosy były wytwarzane wyłącznie z mięsa wieprzowego. Obecnie w sklepach można kupić także kabanosy drobiowe, wołowe, a nawet kabanosy roślinne, które smakują inaczej, jednak wyglądają podobnie, stąd nazwa produktu pozostaje ta sama. Nie brakuje też wersji smakowych – z serem, ostrymi papryczkami, papryką i innymi dodatkami.

Tradycja produkcji kabanosów w Polsce silnie rozwinęła się w XVIII i XIX wieku. Oficjalnie stały się produktem regionalnym w 2006 roku.

Kabanosy świetnie sprawdzają się na imprezach jako szybka przekąska podczas oglądania meczu, szybka przegryzka, gdy nie masz czasu przygotować czegoś konkretnego. Czasami jednak kabanosy pojawiają też jako składnik w różnych przepisach.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Najciekawsze przepisy z kabanosami

Kabanosy można jeść na ciepło i na zimno - w wielu przepisach podawane są jako zamiennik zwykłej kiełbasy albo parówek. Nadają się na grill, do piekarnika oraz do smażenia na patelni. Sprawdzą się jako składnik jajecznicy albo zapiekane w cieście francuskim, jako słodka przekąska. Zastąpią kiełbasę w tradycyjnym żurku z jajkiem na twardo, a niektórzy dodają je także do sałatek podobnie jak drobno pokrojoną wędlinę. Pomogą stworzyć ciekawą kompozycję składników w zapiekankach oraz w mięsnych daniach z makaronem. Idealnie sprawdzą się także w koreczkach - razem z serem i świeżymi warzywami.

Jakie przepisy na dzień kabanosa polecamy szczególnie? Wytypowaliśmy trzy najciekawsze przepisy, które warto wypróbować.

  • Zupa ogórkowa z kabanosami – to receptura wzorowana na klasycznym przepisie z wywarem na włoszczyźnie. Za smak i kolor wywaru odpowiadają starte ogórki kiszone, a kabanosy dodaje się tutaj zamiast boczku. Ostatni akcent przed podaniem zupy na stół to zabielenie jej śmietaną i posypanie świeżo posiekanym koperkiem oraz pieprzem.
  • Drożdżowe minitarty z cukinią, kabanosami, pomidorami cherry i serem feta – pyszna przekąska na podwieczorek lub kolację. Przypomina minipizzę, ponieważ powstaje z ciasta drożdżowego. Kabanosy świetnie komponują się z cukinią i serem feta, a wyrazisty smak podkreślają przyprawy – zioła prowansalskie, bazylia i szczypiorek. Będą świetnie smakować zarówno na ciepło jak i na zimno.
  • Warzywna patelnia z kabanosami – ta prosta, rozgrzewająca potrawa przypomina leczo. Kabanosy na ciepło świetnie łączą się z pomidorami, cukinią i papryką. Pamiętaj też, żeby dodać do tego dania przyprawę chłopski garnek.

Dzień kabanosa – wyjątkowe święto dla Polaków

Nie ma drugiego kraju, w którym kabanosy byłyby tak popularne, jak w Polsce. Można je kupić w większości sklepów, co czyni je dla wielu osób naturalną, łatwo dostępną przekąską. Jeśli lubisz ich smak, możesz wykorzystać je również jako składnik w wybranych przepisach. Polskie firmy wyspecjalizowane w produkcji kabanosów eksportują ten przysmak do innych państw, niemniej to u nas mają one wyjątkowy status i cieszą się największym uznaniem.

Polecane przepisy

Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

15 min Łatwy
Pizza farmerska

Pizza farmerska

1 godz 10 min Łatwy
Kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa z piekarnika

28 min Łatwy
Grochowa z soczewicą

Grochowa z soczewicą

38 min Łatwy
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

35 min Łatwy
Kanapka Drwala z kiełbasą

Kanapka Drwala z kiełbasą

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Mięso wieprzowe - jakie wybrać
Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
Jak szybko rozmrozić mięso
Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
Jakie mięso dodać do rosołu?
Jakie mięso dodać do rosołu?
sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Jak wybrać mięso dobrej jakości – warto wiedzieć! - artykuł Winiary
Jak wybrać mięso dobrej jakości – warto wiedzieć!
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu