Kabanos jest rodzajem twardej, suchej kiełbasy. Ma intensywny, wędzony smak. Jego wielką zaletą jest łatwe przechowywanie i długi termin przydatności do spożycia. Sama nazwa" kabanos" pochodzi od słowa „kaban” oznaczającego świnię lub dzika. To dlatego, że na początku kabanosy były wytwarzane wyłącznie z mięsa wieprzowego. Obecnie w sklepach można kupić także kabanosy drobiowe, wołowe, a nawet kabanosy roślinne, które smakują inaczej, jednak wyglądają podobnie, stąd nazwa produktu pozostaje ta sama. Nie brakuje też wersji smakowych – z serem, ostrymi papryczkami, papryką i innymi dodatkami.
Tradycja produkcji kabanosów w Polsce silnie rozwinęła się w XVIII i XIX wieku. Oficjalnie stały się produktem regionalnym w 2006 roku.
Kabanosy świetnie sprawdzają się na imprezach jako szybka przekąska podczas oglądania meczu, szybka przegryzka, gdy nie masz czasu przygotować czegoś konkretnego. Czasami jednak kabanosy pojawiają też jako składnik w różnych przepisach.
Kabanosy można jeść na ciepło i na zimno - w wielu przepisach podawane są jako zamiennik zwykłej kiełbasy albo parówek. Nadają się na grill, do piekarnika oraz do smażenia na patelni. Sprawdzą się jako składnik jajecznicy albo zapiekane w cieście francuskim, jako słodka przekąska. Zastąpią kiełbasę w tradycyjnym żurku z jajkiem na twardo, a niektórzy dodają je także do sałatek podobnie jak drobno pokrojoną wędlinę. Pomogą stworzyć ciekawą kompozycję składników w zapiekankach oraz w mięsnych daniach z makaronem. Idealnie sprawdzą się także w koreczkach - razem z serem i świeżymi warzywami.
Jakie przepisy na dzień kabanosa polecamy szczególnie? Wytypowaliśmy trzy najciekawsze przepisy, które warto wypróbować.
Nie ma drugiego kraju, w którym kabanosy byłyby tak popularne, jak w Polsce. Można je kupić w większości sklepów, co czyni je dla wielu osób naturalną, łatwo dostępną przekąską. Jeśli lubisz ich smak, możesz wykorzystać je również jako składnik w wybranych przepisach. Polskie firmy wyspecjalizowane w produkcji kabanosów eksportują ten przysmak do innych państw, niemniej to u nas mają one wyjątkowy status i cieszą się największym uznaniem.