Zwyczaj przygotowywania gofrów pochodzi z czasów średniowiecznych. Wówczas formy do wypiekania wykuwano z metalu i rozgrzewano nad paleniskiem. Słowa „guafre” pochodzi z języka francuskiego, jednak wiadomo, że podobne wypieki powstawały w różnych krajach. Receptura na ciasto różniła się znacząco od dzisiejszej. Prości mieszczanie przygotowywali masę niemal wyłącznie z mąki i wody, co czyniło gofry bardziej podobne do podpłomyków. Bardziej zamożni używali mleka, jaj oraz miodu.
Do Ameryki gofry trafiły razem z holenderskimi osadnikami. Tam częściej były nazywane z języka angielskiego „waffles” i wciąż udoskonalane. W 1869 roku Cornelius Swartwout opatentował w USA pierwszą gofrownicę, a od XX wieku zaczęto produkować modele z zasilaniem elektrycznym. Dużą rolę w wypromowaniu tych urządzeń do użytku domowego miała firma General Electric. Równolegle popularność tego przysmaku rosła w Europie – szczególnie w Brukseli i w Liege. Gofry belgijskie są tam bardzo cenionym daniem typu street food najczęściej podawane z cukrem pudrem albo z kremem czekoladowym.
Najczęściej stosowaną formą do gofrów jest taka, w której mieszczą się dwa prostokąty. Wielu producentów jednak podchodzi bardziej kreatywnie do kwestii kształtu, tworząc także inne formy – na przykład gofry-serca – idealne na walentynki. W ostatnich latach pojawiły się także bubble wafle - puszyste, zawijane w rożek gofry, wypełnione dodatkami takimi jak lody i owoce.
Choć najczęściej gofry jada się na słodko, są także amatorzy jedzenia ich na słono – na przykład z serem, wędliną, jajkiem, bekonem.
Podstawowy przepis na gofry wymaga podstawowych składników, które pewnie masz w domu. Do zrobienia pysznego ciasta potrzebujesz jaj, mleka, mąki, cukru i oleju. Jeśli przygotowujesz je w wersji na słodko, przyda się też cukier waniliowy WINIARY. Mleko krowie można zastąpić napojem roślinnym – owsianym albo migdałowym.
Jeśli chcesz poeksperymentować z innymi przepisami, możesz wypróbować także gofry na kefirze, gofry na maślance, a nawet gofry bezglutenowe, w których mąka pszenna jest zastąpiona przez mieszankę mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej.
A co, jeśli nie masz w domu gofrownicę? To nie musi być przeszkoda nie do pokonania. Istnieje przepis na gofry z piekarnika.
Święto gofrów każdy może celebrować po swojemu. Nie ma jednego obowiązującego przepisu i jednego idealnego zestawu dodatków do gofrów. Każdy może przygotować je po swojemu. Dlatego warto eksperymentować z różnymi recepturami, żeby znaleźć to, co najbardziej Ci odpowiada.
Gofry można zjeść na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Doskonale prezentują się z bitą śmietaną i wybraną polewą. W lecie świetnym pomysłem jest zjedzenie tego przysmaku z owocami sezonowymi, które w tym czasie są łatwo dostępne.
Sam smak ciasta także można modyfikować. Jeśli chcesz gofry czekoladowe, wystarczy dodać odrobinę kakao do gotowej masy. Innym ciekawym pomysłem jest przygotowanie gofrów korzennych z dodatkiem cynamonu albo przyprawy do piernika. Jest tyle wartych uwagi pomysłów do wypróbowania, że jeden dzień nie wystarczy, żeby wszystko przetestować. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby święto trwało przez cały tydzień!