Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dzień Czekolady

Dzień Czekolady: słodkie pomysły i kulinarne inspiracje dla łasuchów

Dzień czekolady to okazja do tego, żeby zjeść jakiś słodki deser, a przy okazji dowiedzieć się czegoś o historii czekoladowych przysmaków.

Święto czekolady można obchodzić 12 kwietnia lub 7 lipca. Zamiast wybierać lepszą datę, lepiej korzystać dwa razy w roku! Co warto zapamiętać na temat czekolady i co z niej przygotować? Zobacz największe ciekawostki i listę inspirujących przepisów z czekoladą.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ciekawostki na święto czekolady

Myśląc o czekoladzie, najczęściej mamy przed oczyma twardy, ciemnobrązowy blok podzielony na kostki. Dopiero później można wyobrazić sobie, jak kostki rozpuszczają się w ustach lub w kubku, tworząc aromatyczny napój. W rzeczywistości z odkryciem czekolady było na odwrót. Pierwsi ziaren kakaowca zaczęli używać Majowie i Aztekowie na długo przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Nasiona trafiały do gorącej wody razem z innymi dodatkami jak miód, kukurydza, chili oraz suszone płatki kwiatów. W ten sposób przygotowywano napój podobny do kakao, który był podobno wykorzystywany do celów rytualnych. Europejczycy szybko zainteresowali się nową nieznaną wcześniej rośliną, lecz znalezienie dla niej innego zastosowania zajęło wiele lat.

Dopiero w 1828 roku udało się przerobić ziarna kakaowca na proszek. Za ten przełom był odpowiedzialny duński chemik Casparus van Houten. Wytwórcą pierwszej tabliczki czekolady jest natomiast Francis Fry. Ten brytyjski przedsiębiorca opracował odpowiedni sposób na połączenie w jednej formie sproszkowanego kakao, cukru oraz rozpuszczonego cukru. Gdy niezwykły wynalazek się przyjął, Francis założył w Bristolu pierwszą fabrykę czekolady, która zatrudniała 1500 pracowników.

Chociaż czekoladowy biznes zaczął działać w Wielkiej Brytanii, dziś to nie Anglicy sprzedają najwięcej czekolady. Najwięksi eksporterzy czekolady na świecie to Niemcy, Belgowie i Włosi, ale Polacy są tuż za nimi – na czwartym miejscu. Oprócz sprzedawania pysznej czekolady innym, sami też zjadamy jej całkiem sporo. Statystyczny Polak pochłania co roku ponad 5 kg!

Co przygotować z czekolady? Najlepsze inspiracje

Świętowanie dnia czekolady nie będzie trudne. Na każdym kroku można znaleźć produkty z czekoladą. Na co dzień wiele osób sięga przecież po batony czekoladowe, lody czekoladowe, owoce zatopione w czekoladzie, budyń o smaku czekoladowym, czekoladowe torciki. Za luksusowy deser na weselu uchodzi czekoladowa fontanna. Nawet najpopularniejszy youtuber na świecie, MrBeast, stworzył swoją własną czekoladę, którą nazwał feastables.

Jedzenie czekolady poprawia nastrój, sprawia, że czujemy się zrelaksowani i szczęśliwi. Mimo to przestrzega się, żeby nie jeść jej zbyt dużo. To z powodu dużej zawartości cukru. Dlatego chcąc jeść zdrowiej, można zamienić mleczną czekoladę na gorzką lub używać czekolady jedynie jako dodatku w sprawdzonych przepisach na desery.

Jakie potrawy z czekoladą polecamy szczególnie na dzień czekolady?

  • Muffinki bananowo-czekoladowe – idealny deser, który możesz przygotować nawet w ostatniej chwili. Oprócz bananów i czekolady deserowej potrzebne jest jeszcze jajko, mąka, proszek do pieczenia, cukier, maślanka. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, aby utworzyły masę, rozlać do foremek i piec 25 minut w nagrzanym piekarniku. To naprawdę bardzo proste!
  • Mazurek czekoladowo-kawowy – ciekawy przepis na Wielkanoc. Ciekawostką w tym przepisie jest użycie do przygotowania kremu odrobiny kawy rozpuszczalnej.
  • Deser zebra waniliowo-czekoladowy – oryginalny słodki deser, który naprawdę wygląda jak zebra! W wysokiej szklance nakłada się na przemian budyń czekoladowy i waniliowy, a na samej górze dekorację ze startej czekolady i ewentualnie innych dodatków. Nie dość, że pyszne, to jeszcze przykuwa wzrok!

Ze świętowaniem Dnia Czekolady nie trzeba czekać do konkretnej daty. Przepisów zawierających ten słodki składnik nie brakuje – sam zdecyduj, po który sięgniesz w pierwszej kolejności!

Polecane przepisy

Murzynek gotowany

Murzynek gotowany

1 godz 6 min Łatwy
Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

20 min Łatwy
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

1 godz 5 min Łatwy
Tarta z czekoladowym kremem

Tarta z czekoladowym kremem

1 godz 15 min Łatwy
Ciasto amerykańskie Brownie

Ciasto amerykańskie Brownie

53 min Łatwy
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

1 godz 18 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Poznaj rady, jak zrobić aromatyczne kakao - artykuł Winiary
Poznaj rady, jak zrobić aromatyczne kakao
jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu