Święto czekolady można obchodzić 12 kwietnia lub 7 lipca. Zamiast wybierać lepszą datę, lepiej korzystać dwa razy w roku! Co warto zapamiętać na temat czekolady i co z niej przygotować? Zobacz największe ciekawostki i listę inspirujących przepisów z czekoladą.
Myśląc o czekoladzie, najczęściej mamy przed oczyma twardy, ciemnobrązowy blok podzielony na kostki. Dopiero później można wyobrazić sobie, jak kostki rozpuszczają się w ustach lub w kubku, tworząc aromatyczny napój. W rzeczywistości z odkryciem czekolady było na odwrót. Pierwsi ziaren kakaowca zaczęli używać Majowie i Aztekowie na długo przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Nasiona trafiały do gorącej wody razem z innymi dodatkami jak miód, kukurydza, chili oraz suszone płatki kwiatów. W ten sposób przygotowywano napój podobny do kakao, który był podobno wykorzystywany do celów rytualnych. Europejczycy szybko zainteresowali się nową nieznaną wcześniej rośliną, lecz znalezienie dla niej innego zastosowania zajęło wiele lat.
Dopiero w 1828 roku udało się przerobić ziarna kakaowca na proszek. Za ten przełom był odpowiedzialny duński chemik Casparus van Houten. Wytwórcą pierwszej tabliczki czekolady jest natomiast Francis Fry. Ten brytyjski przedsiębiorca opracował odpowiedni sposób na połączenie w jednej formie sproszkowanego kakao, cukru oraz rozpuszczonego cukru. Gdy niezwykły wynalazek się przyjął, Francis założył w Bristolu pierwszą fabrykę czekolady, która zatrudniała 1500 pracowników.
Chociaż czekoladowy biznes zaczął działać w Wielkiej Brytanii, dziś to nie Anglicy sprzedają najwięcej czekolady. Najwięksi eksporterzy czekolady na świecie to Niemcy, Belgowie i Włosi, ale Polacy są tuż za nimi – na czwartym miejscu. Oprócz sprzedawania pysznej czekolady innym, sami też zjadamy jej całkiem sporo. Statystyczny Polak pochłania co roku ponad 5 kg!
Świętowanie dnia czekolady nie będzie trudne. Na każdym kroku można znaleźć produkty z czekoladą. Na co dzień wiele osób sięga przecież po batony czekoladowe, lody czekoladowe, owoce zatopione w czekoladzie, budyń o smaku czekoladowym, czekoladowe torciki. Za luksusowy deser na weselu uchodzi czekoladowa fontanna. Nawet najpopularniejszy youtuber na świecie, MrBeast, stworzył swoją własną czekoladę, którą nazwał feastables.
Jedzenie czekolady poprawia nastrój, sprawia, że czujemy się zrelaksowani i szczęśliwi. Mimo to przestrzega się, żeby nie jeść jej zbyt dużo. To z powodu dużej zawartości cukru. Dlatego chcąc jeść zdrowiej, można zamienić mleczną czekoladę na gorzką lub używać czekolady jedynie jako dodatku w sprawdzonych przepisach na desery.
Jakie potrawy z czekoladą polecamy szczególnie na dzień czekolady?
Ze świętowaniem Dnia Czekolady nie trzeba czekać do konkretnej daty. Przepisów zawierających ten słodki składnik nie brakuje – sam zdecyduj, po który sięgniesz w pierwszej kolejności!