Większość współcześnie przygotowywanych ciast ma receptury tworzone w oparciu o takie składniki jak mąka, jaja, masło i cukier. Marchewka w pierwszej kolejności kojarzy się ze smaczną surówką albo warzywem pływającym w zupie. Nie zawsze jednak tak było.
Chcąc poznać historię ciasta marchewkowego, należy cofnąć się do czasów średniowiecznych. Wówczas cukier nie był tak powszechny, jak obecnie. Na jego używanie mogli sobie pozwolić wyłącznie najbogatsi, ponieważ był towarem luksusowym. W większości domów stosowało się inne słodziki – najczęściej miód. Odkryto jednak, że naturalnie słodki smak ma również łatwo dostępna marchew. To zapoczątkowało powstawanie przepisów na różne marchewkowe desery, szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii.
Gdy cukier stał się tańszy, wiele osób mogło zapomnieć o marchewce w cieście. Jednak do czasu. Kolejny historyczny okres niedoborów przyniosła II wojna światowa. Braki w zaopatrzeniu znów zmusiły ludzi do sięgnięcia po zamienniki cukru. Wówczas marchewkowe ciasta powróciły do łask i z czasem stały się popularne w różnych częściach świata.
Ciasto z marchewką ma wiele zalet. W trakcie pieczenia starta marchew robi się miękka, dzięki czemu masa jest wilgotna i puszysta. Jeśli lubisz gęstą konsystencję, ciasto z marchwi powinno przypaść Ci do gustu. Warto także odnotować, że taki wypiek będzie miał mniej kalorii, więc będzie odpowiednim deserem dla tych, którzy powinni ograniczać słodkości.
Nie jest jasne, czemu święto ciasta marchewkowego przypada akurat 3 lutego. Zamiast szukać odpowiedzi na to pytanie, lepiej skupić się na przygotowaniu ciasta! A można zrobić to na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj marchew ściera się na tarce i łączy z pozostałymi składnikami – mąka, jajami, cukrem, proszkiem do pieczenia. W niektórych przepisach pojawia się także mus jabłkowy jako uzupełnienie dla marchwi. Dla urozmaicenia można dodać rodzynki albo orzechy. Niektóre receptury zawierają także przyprawy korzenne, takie jak cynamon.
Pokrojone na kawałki ciasto marchewkowe będzie idealną przekąską na podwieczorek, na deser po obiedzie albo jako dodatek do kawy i herbaty. Doskonale prezentuje się przyozdobione dekoracją z lukru albo posypane obficie cukrem pudrem.
Wypieki z marchewki mogą mieć jednak inną formę. Możesz stworzyć także muffiny marchewkowe albo babeczki marchewkowe podawane z kremem. Ciekawym rozwiązaniem są także kruche ciastka z marchewki, które przypominają tradycyjne pierniczki.
Dla niektórych rodziców wypieki w tej postaci to sprawdzony sposób na zachęcenie dzieci do regularnego jedzenia marchwi. Dodajmy, że nie jest to jedyne warzywo wykorzystywane do tworzenia deserów. Od lat znane są przecież ciasta dyniowe! Weganie nauczyli się także przygotowywać bardzo smaczne wypieki bazujące na fasoli albo batatach – na przykład brownie.