Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!

Na początku lutego obchodzony jest Dzień Ciasta Marchewkowego. Co warto wiedzieć o tym wypieku, jakie jest jego pochodzenie i czym się różni od innych ciast? Przyjrzyjmy się bliżej różnym odmianom ciasta z marchewki!

Marchewka w cieście? Poznajmy genezę tego pomysłu

Większość współcześnie przygotowywanych ciast ma receptury tworzone w oparciu o takie składniki jak mąka, jaja, masło i cukier. Marchewka w pierwszej kolejności kojarzy się ze smaczną surówką albo warzywem pływającym w zupie. Nie zawsze jednak tak było.

Chcąc poznać historię ciasta marchewkowego, należy cofnąć się do czasów średniowiecznych. Wówczas cukier nie był tak powszechny, jak obecnie. Na jego używanie mogli sobie pozwolić wyłącznie najbogatsi, ponieważ był towarem luksusowym. W większości domów stosowało się inne słodziki – najczęściej miód. Odkryto jednak, że naturalnie słodki smak ma również łatwo dostępna marchew. To zapoczątkowało powstawanie przepisów na różne marchewkowe desery, szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii.

Gdy cukier stał się tańszy, wiele osób mogło zapomnieć o marchewce w cieście. Jednak do czasu. Kolejny historyczny okres niedoborów przyniosła II wojna światowa. Braki w zaopatrzeniu znów zmusiły ludzi do sięgnięcia po zamienniki cukru. Wówczas marchewkowe ciasta powróciły do łask i z czasem stały się popularne w różnych częściach świata.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ciasto marchewkowe – cechy i właściwości

Ciasto z marchewką ma wiele zalet. W trakcie pieczenia starta marchew robi się miękka, dzięki czemu masa jest wilgotna i puszysta. Jeśli lubisz gęstą konsystencję, ciasto z marchwi powinno przypaść Ci do gustu. Warto także odnotować, że taki wypiek będzie miał mniej kalorii, więc będzie odpowiednim deserem dla tych, którzy powinni ograniczać słodkości.

Jak przygotować ciasto marchewkowe? Najlepsze przepisy

Nie jest jasne, czemu święto ciasta marchewkowego przypada akurat 3 lutego. Zamiast szukać odpowiedzi na to pytanie, lepiej skupić się na przygotowaniu ciasta! A można zrobić to na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj marchew ściera się na tarce i łączy z pozostałymi składnikami – mąka, jajami, cukrem, proszkiem do pieczenia. W niektórych przepisach pojawia się także mus jabłkowy jako uzupełnienie dla marchwi. Dla urozmaicenia można dodać rodzynki albo orzechy. Niektóre receptury zawierają także przyprawy korzenne, takie jak cynamon.

Pokrojone na kawałki ciasto marchewkowe będzie idealną przekąską na podwieczorek, na deser po obiedzie albo jako dodatek do kawy i herbaty. Doskonale prezentuje się przyozdobione dekoracją z lukru albo posypane obficie cukrem pudrem.

Wypieki z marchewki mogą mieć jednak inną formę. Możesz stworzyć także muffiny marchewkowe albo babeczki marchewkowe podawane z kremem. Ciekawym rozwiązaniem są także kruche ciastka z marchewki, które przypominają tradycyjne pierniczki.

Dla niektórych rodziców wypieki w tej postaci to sprawdzony sposób na zachęcenie dzieci do regularnego jedzenia marchwi. Dodajmy, że nie jest to jedyne warzywo wykorzystywane do tworzenia deserów. Od lat znane są przecież ciasta dyniowe! Weganie nauczyli się także przygotowywać bardzo smaczne wypieki bazujące na fasoli albo batatach – na przykład brownie.

Polecane przepisy

Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

1 godz 13 min Łatwy
Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem

1 godz 11 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Sernik z makiem

Sernik z makiem

1 godz 45 min Łatwy
Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto Snickers bez pieczenia

55 min Łatwy
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

ciasta z warzywami
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
Jaki będzie najlepszy spód do tarty?
Jaki będzie najlepszy spód do tarty?
10 propozycji na zdrowe ciasta z warzyw
10 propozycji na zdrowe ciasta z warzyw
desery, deser
Pieczenie ciast – najważniejsze wskazówki
kruszonka do ciasta
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu