Konfitura czy dżem to częsty wybór na szybkie śniadanie, gdy masz ochotę zjeść coś na słodko. Idealnie nadaje się na kanapki, a także jako dodatek do naleśników, gofrów, racuchów i innych mącznych potraw. Zrobisz z nich także nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego, takich jak rogaliki czy rożki. To najpopularniejsze, bardzo uniwersalne przetwory owocowe, chętnie kupowane w sklepach oraz przygotowywane samodzielnie. A czy wiesz, czym się różni dżem od konfitury? Chociaż na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie i mogą być sporządzone z tego samego rodzaju owoców, smak, konsystencja i wartości odżywcze nie będą identyczne. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą? Wyjaśniamy tę zagadkę!
Cechą wspólną dżemu i konfitury jest zastosowanie podobnych składników. Oba wyroby składają się głównie z owoców oraz cukru. To właśnie cukier jest czynnikiem konserwującym, więc nie tylko sprawia, że przetwory są smaczne, ale również powodu to, że można je długo przechowywać, nie obawiając się o termin ważności.
Główną różnicą jest natomiast technologia produkcji. Dżem jest wyrobem, który można uzyskać szybciej i łatwiej. Powstaje w wyniku gotowania owoców. Należy jest dokładnie wyselekcjonować i umyć, a następnie umieścić w garnku i podgrzewać. Cukier dodaje się, gdy owoce puszczają sok. Często oprócz cukru dodawane są także substancje żelujące, dzięki którym dżem ma bardziej zwartą strukturę, a niekiedy także dodatkowe aromaty i barwniki. Oprócz cukru do konserwacji może być dodatkowo wykorzystywany bezonensan sodu albo sorbinian potasu.
W przypadku konfitur kwestia jest trochę bardziej skomplikowana. Konfitury powstają z całych owoców lub ich dużych części, a nie bardzo rozdrobnionych składników jak wiele dżemów. Inna jest także kolejność działań. W pierwszej kolejności tworzy się syrop cukrowy, a następnie na wolnym ogniu smaży owoce dodane do cukru. Po pewnym czasie mieszaninę pozostawia się do ostudzenia, a potem ponownie podgrzewa – i tak dwa – trzy razy, żeby uzyskać odpowiedni efekt.
W rezultacie można powiedzieć, że konfitury są produkowane dłużej i często w bardziej staranny sposób, co uzasadnia ich wyższą cenę. Konfitura ma często bardziej intensywny, skondensowany smak. Dlatego częściej niż dżem jest traktowana także jako dodatek to mięs albo do lodów. W tej roli doskonale sprawdza się przede wszystkim konfitura z borówek, ale również czarna porzeczka i inne.
Trzecim popularnym rodzajem przetworów z owoców jest marmolada. W tym przypadku do produkcji używane są przetarte, rozdrobnione owoce, dzięki czemu zyskuje ona bardziej konsystencję musu.
Czy wiedząc o tym, jaka jest różnica między dżemem a konfiturą można łatwo wybrać jedną z opcji? Niekoniecznie. Chociaż ogólna zasada głosi, że to raczej konfitura jest bardziej intensywnym w smaku produktem i ma zwykle krótszy skład i mniej konserwantów. W rzeczywistości nie zawsze to takie proste. Wiele zależy od tego z czego jest robiona konfitura czy dżem i przez jakiego producenta. Kupując gotowy produkt, zawsze warto zapoznać się z dokładnym składem. Informacja wypisana na etykiecie to naprawdę wartościowa wskazówka!
Często zdarza się, że tanie dżemy mają w sobie więcej cukru i mniej owoców niż rzemieślnicze konfitury. Nie należy jednak zakładać, że dotyczy to każdego towaru i każdego producenta. Nieraz różnice w proporcjach potrafią być naprawdę znikome. Zamiast wyciągać ogólne wnioski, lepiej analizować zawsze konkretnych produkt lub konkretną recepturę.