Bardzo ważne jest także prozdrowotne działanie kiszonek. Jaką pełnią rolę w diecie i z czego je zrobić? Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść kiszonki i w jaki sposób są przygotowywane.
Kiszonki domowe powstają w wyniku fermentacji produktów spowodowanej przez działanie bakterii kwasu mlekowego. W wyniku działania mikroorganizmów rozkładają cukry proste zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy hamując tym samym proces gnicia. Żeby proces przebiegał prawidłowo należy odciąć dopływ powietrza - stąd zamykanie kiszonych produktów w szczelnych słoikach.
Dieta z kiszonkami jest bogata w witaminę C, witaminę E oraz beta-karoten. To jednak nie koniec ich zalet. Dania z kiszonek wpływają także korzystnie na pracę jelit. Z tego powodu nazywa się je naturalnym probiotykiem. Kiszonki na diecie wspomagają szybką przemianę materii, odkwaszają o oczyszczają organizm. Inne cenione właściwości kiszonek to zapobieganie zgadze i niestrawności oraz regulowanie właściwego poziomu cukru we krwi. Obfitują też w potas, fosfor i magnez. Podsumowując to wszystko, łatwo uzasadnić, dlaczego kiszonki są zdrowe.
Lista warzyw, które można kisić w warunkach domowych, jest naprawdę długa. Najpopularniejsze kiszonki to:
Dieta z kiszonkami składa się przede wszystkim z warzyw, ale nie trzeba się do nich ograniczać. Chcąc poznać w pełni rodzaje kiszonek, należy wspomnieć także o owocach. Nie są tak popularne jak wymienione warzywa, lecz także można z nimi eksperymentować. W kuchniach z różnych stron świata znajdziesz przepisy na:
Zaskakującym przepisem są także grzyby kiszone.
Produkty kiszone mogą być finalnym produktem lub składnikiem, który będzie wykorzystany do stworzenia finalnej potrawy. Najlepsze kiszonki przeznaczone do spożywania od razu to oczywiście ogórki - idealne do położenia na kanapce, a także dodatek do obiadu. Kiszony ogórek jest także głównym składnikiem zupy ogórkowej. Kiszonki w diecie są bardzo przydatne, gdy przygotowujesz świąteczne potrawy. To przecież z kiszonej kapusty powstaje tradycyjny bigos. Można także jadać kiszoną kapustę na zimno w formie surówki, najczęściej wymieszaną z marchwią. Innym przykładem staropolskiego dania bazującego na kiszonkach jest barszcz czerwony z kiszonych buraków. Najlepsze kiszonki są bardzo cenione za swój wyjątkowy smak.
Naturalne kiszonki można przygotować w warunkach domowych bez potrzeby sięgania po gotowe produkty ze sklepu. Gdy potrzebna jest zdrowa dieta, kiszonki można przygotowywać systematycznie na miarę potrzeb i apetytu na te specjały. Przed przystąpieniem do pracy trzeba jednak solidnie się przygotować. Wyposażenie potrzebne do przyrządzania kiszonych dań to przede wszystkim:
Gdy masz wszystkie potrzebne składniki, samo kiszenie jest już proste. Wystarczy umieścić surowe produkty w słoiku razem z dodatkami, a następnie zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (solanką). Szczelnie zakręcone naczynia początkowo przechowuje się w temperaturze pokojowej, a dopiero po kilku dniach przenosi w zimne miejsce, w którym finalnie przetwory powinny być przechowywane.
Kiszonki można przechowywać przez wiele miesięcy pod warunkiem, że będą we właściwych warunkach. Idealnym miejscem przeznaczonym do tego zawsze były piwnice, ponieważ jest tam chłodno i ciemno. Obecnie w nowym budownictwie powstaje wiele lokali bez piwnic. Nie jest to jednak przeszkoda nie do pokonania. Przetwory można umieścić także w szafkach pod warunkiem, że nie będą narażone na intensywne światło i wysokie temperatury. Odpowiednie dla kiszonki rodzaje szafek kuchennych to te znajdujące się z dala od słońca i od ciepła z piekarnika. Mniejsze ilości słoików można też przechowywać w lodówce. W zimie kiszonki mogą także trafić na balkon pod warunkiem, że nie będzie to miejsce z ekspozycją na silne promienie słoneczne.
Wiesz już, czym są kiszonki z czego je przyrządzić i czemu warto regularnie je spożywać. Dieta bogata w takie produkty łagodzi problemy żołądkowe lub skutecznie im przeciwdziała, wspomaga odporność a także wzbogaca smak wielu potraw. Charakterystyczne dla kiszonki właściwości potwierdzają dietetycy, a mistrzowie kuchni z chęcią dobierają rozmaite przyprawy tak, żeby produkty powstające w ten sposób były wyjątkowo pyszne.