Sos rybny to składnik stosowany w wielu przepisach. Może być dodawany do dań z owoców morza, do mięs, dipów, zup oraz potraw z makaronem. Często występuje w przepisach kuchni azjatyckiej. Czym można zastąpić sos rybny, jeśli akurat nie masz go w domu? Podajemy możliwe alternatywy. Sprawdź, czego użyć!
Brak sosu rybnego nie powinien być przeszkodą na drodze do przygotowania pysznych dań. Co go zastąpi? Oto lista dostępnych możliwości!
Zamienników pierwotnych składników do dań należy używać ostrożnie i z rozwagą. Jeśli modyfikujesz przepis, uważaj, żeby kulinarny eksperyment przypadkiem nie wymknął się spod kontroli. Podczas przygotowywania dania warto na bieżąco próbować. Chcąc być ostrożnym, zawsze można dodać mniejszą ilość sosu niż w przepisie i dopiero w następnym kroku dodać więcej, jeśli smak nie będzie odpowiednio wyczuwalny. Ostateczne proporcje mogą ulec zmianie, jednak póki danie jest smaczne, to wszystko jest w porządku. Kto wie, może okaże się, że zastąpienie sosu rybnego innym składnikiem sprawi, że danie wyjdzie nawet smaczniejsze niż pierwotnie zakładano?
Może być wiele powodów, które sprawią, że wybrane danie trzeba będzie przygotować bez sosu rybnego. Brak tego składnika w domu, czy zamknięte sklepy, w których można by go kupić to te najbardziej oczywiste. Oprócz tego przeszkodą mogą być także alergie pokarmowe lub niechęć do produktów rybnych, jeśli ktoś jest wegetarianinem. Nie ma jednak powodu, żeby rezygnować z potraw zawierających sos rybny albo przygotowywać je całkowicie niezgodnie z przepisem. Dzięki odpowiednim zamiennikom można osiągnąć zbliżony smak i aromat. Czasem nawet zmiana nie będzie dla gości zauważalna!
Większość produktów zastępująca sos rybny to azjatyckie przyprawy bazujące na soi, zazwyczaj wywodzące się z Chin albo z Japonii. Wyjątkiem potwierdzającym tę regułę jest brytyjski sos Worcestershire.
Dania w których można używać zamienników sosu rybnego to między innymi tajskie zielone curry z warzywami, kurczak po tajsku, makaron ryżowy z tofu.