Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym zastąpić olej kokosowy

Czym zastąpić olej kokosowy?

Olej kokosowy przez lata zyskał miano „superfood”, a jego zwolennicy chwalą go za wszechstronność, smak i właściwości. Ale czy faktycznie jest niezastąpiony? To jedna z kilku opcji, jakie masz do wyboru. Kluczem do sukcesu jest dopasowanie odpowiedniego tłuszczu do rodzaju potrawy i własnych preferencji smakowych. W tym artykule podpowiemy Ci, czym zastąpić olej kokosowy podczas smażenia i gotowania.

Dlaczego dobór tłuszczu ma znaczenie?

Każdy tłuszcz ma swoje unikalne właściwości – różnią się od siebie smakiem, temperaturą dymienia, konsystencją i wartościami odżywczymi. Dlatego ważne jest, żeby dopasować tłuszcz do konkretnego dania i sposobu jego przygotowania. Wybór odpowiedniego zamiennika oleju kokosowego zależy przede wszystkim od tego, do czego chcesz go użyć. Zaraz dowiesz się czym możesz go zastąpić w konkretnych sytuacjach.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

5 zamienników oleju kokosowego do smażenia i gotowania

  • Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, pełen antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Do smażenia najlepiej wybierać oliwę rafinowaną, która ma wyższą temperaturę dymienia (około 220°C). Jeśli jednak planujesz przygotować danie na zimno, np. sałatkę - postaw na oliwę extra virgin.

  • Masło klarowane

Masło klarowane, znane też jako ghee, to świetna alternatywa dla oleju kokosowego. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia (około 250°C), dzięki czemu jest idealne do smażenia i duszenia, a jego lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma potrawami.

  • Olej sezamowy

Olej sezamowy będzie świetnym zamiennikiem oleju kokosowego. Ma intensywny, orzechowy smak, który nadaje potrawom wyjątkowego charakteru.  Jasny olej sezamowy ma wyższą temperaturę dymienia, więc możesz go używać do smażenia na woku czy grillowania. 

Ciemny olej sezamowy lepiej sprawdzi się do stosowania na zimno, np. do sałatek czy makaronów.

  • Olej rzepakowy

Olej rzepakowy znajdziesz niemal w każdej kuchni. Ma neutralny smak, a jego wysoka temperatura dymienia (około 200°C) sprawia, że nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania.

  • Masło orzechowe lub tahini

W deserach bez pieczenia, takich jak batony energetyczne, kulki mocy, cake-popsy czy kremy, olej kokosowy łączy pozostałe składniki i nadaje im odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz go zastąpić, spróbuj sięgnąć po masło orzechowe lub pastę tahini.

Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Nie bój się próbować nowych rzeczy – kto wie, może odkryjesz nowy ulubiony składnik, który na stałe zagości w Twojej kuchni.

Polecane przepisy

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

22 min Łatwy
Bowl z grillowanym halloumi

Bowl z grillowanym halloumi

27 min Łatwy
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

1 godz 3 min Łatwy
Pieczone skrzydełka z kurczaka

Pieczone skrzydełka z kurczaka

2 godz 12 min Łatwy
Wegetariańska zupa tajska

Wegetariańska zupa tajska

56 min Średni
Wieprzowina po seczuańsku

Wieprzowina po seczuańsku

50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Kokos
Co zrobić z miąższu kokosa?
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?
jak zrobić masło
Jak zrobić masło ze śmietany w domu?
Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać?
Jak zrobić masło orzechowe w domu? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Na czym smażyć warzywa? porady
Na czym smażyć warzywa?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu