Nie zawsze jednak mamy pod ręką wszystkie potrzebne dodatki. Nieraz trzeba w zamian użyć innych dodatków o podobnych właściwościach. Zastanawiasz się, czym zastąpić kumin? Poniżej znajdziesz najlepsze propozycje.
Kumin, znany także jako kmin rzymski to przyprawa znana na całym świecie od setek lat. Pojawia się w kuchniach z różnych stron i sprawia, że potrawy są bardziej wyraziste.
Kuminu używa się między innymi, gdy chcesz doprawić:
Jest zatem wiele okazji, żeby zastanawiać się, czym zastąpić kumin, gdy akurat go zabraknie. Uniwersalna, popularna przyprawa nie jest na szczęście niezastąpiona. Odrobina kreatywności w kuchni i doświadczenia sprawi, że uda się wybrnąć z każdej sytuacji.
Kumin ma lekko gorzkawy smak z wyczuwalną nutą ostrości. Przede wszystkim pasuje do wytrawnych potraw, smażonych i pieczonych, ale nieraz także do takich serwowanych na zimno. Co ciekawe, w Indiach kumin dodaje się także do deserów na słodko. Ze względu na szerokie zastosowanie powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mając w zanadrzu odpowiedni zapas, zdecydowanie łatwiej przygotować danie, które nie będzie sztampowe.
Co zamiast kuminu można dodać do ulubionej potrawy? Jest kilka możliwości. Najprostszy rozwiązaniem będzie sięgnięcie po gotową mieszankę przypraw, w której kumin jest jednym ze składników. Kumin zawiera między innymi garam masala oraz curry. Jeśli chodzi Ci o osiągnięcie odpowiedniego poziomu ostrości, to takie rozwiązanie powinno się dobrze sprawdzić.
Można jednak poszukiwać innych sposobów na to, czym zastąpić kumin. Jako zamiennik kuminu może być stosowany pieprz czarny, kolendra, kurkuma, a także nasiona kopru włoskiego. Nieraz stosuje się także anyż albo odrobinę startego imbiru.
Jeśli smak potrawy ma być wyraźnie łagodniejszy, pewnym rozwiązaniem będzie kminek – przyprawa często mylona z kuminem. Inne ciekawe opcje to czarnuszka oraz ziarna gorczycy.
Jeśli przygotowujesz zupy albo sosy, najlepiej na bieżąco dodawać zamiennik kuminu i próbować. Używając innych przypraw, należy liczyć się z tym, że smak nie będzie identyczny jak z kuminem, ale nieraz to nawet lepiej – można w ten sposób odkryć nowe możliwości i zmodyfikować pierwotną recepturę.
Choć bardzo cenny kumin nie jest w kuchni niezastąpiony. Kilka przypraw może dać podobny efekt, dlatego nie warto rezygnować z jakiegoś przepisu z powodu braku jednego składnika. Jeśli ma w zanadrzu jeden z zamienników, naprawdę nie ma się czym martwić. Bez kuminu (kminu rzymskiego) także można zjeść smacznie, nawet klasyczne potrawy, których w pierwszej chwili nie wyobrażasz sobie bez charakterystycznego ziemistego aromatu.
Przeczytaj również: