Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym zastąpić kumin porady

Czym zastąpić kumin?

Trudno wyobrazić sobie najlepsze dania bez odpowiednich przypraw i ziół. To dzięki starannie dobranym mieszankom udaje się uzyskać perfekcyjny aromat, właściwą ostrość czy walory zapachowe.

Nie zawsze jednak mamy pod ręką wszystkie potrzebne dodatki. Nieraz trzeba w zamian użyć innych dodatków o podobnych właściwościach. Zastanawiasz się, czym zastąpić kumin? Poniżej znajdziesz najlepsze propozycje.

Do jakich potraw dodaje się kumin?

Kumin, znany także jako kmin rzymski to przyprawa znana na całym świecie od setek lat. Pojawia się w kuchniach z różnych stron i sprawia, że potrawy są bardziej wyraziste.

Kuminu używa się między innymi, gdy chcesz doprawić:

  • chili con carne;
  • falafel;
  • hummus;
  • dania kuchni indyjskiej;
  • zupy i gulasze;
  • dania jednogarnkowe i zapiekanki.

Jest zatem wiele okazji, żeby zastanawiać się, czym zastąpić kumin, gdy akurat go zabraknie. Uniwersalna, popularna przyprawa nie jest na szczęście niezastąpiona. Odrobina kreatywności w kuchni i doświadczenia sprawi, że uda się wybrnąć z każdej sytuacji.

Kumin ma lekko gorzkawy smak z wyczuwalną nutą ostrości. Przede wszystkim pasuje do wytrawnych potraw, smażonych i pieczonych, ale nieraz także do takich serwowanych na zimno. Co ciekawe, w Indiach kumin dodaje się także do deserów na słodko. Ze względu na szerokie zastosowanie powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mając w zanadrzu odpowiedni zapas, zdecydowanie łatwiej przygotować danie, które nie będzie sztampowe.

Kumin czym zastąpić?

Co zamiast kuminu można dodać do ulubionej potrawy? Jest kilka możliwości. Najprostszy rozwiązaniem będzie sięgnięcie po gotową mieszankę przypraw, w której kumin jest jednym ze składników. Kumin zawiera między innymi garam masala oraz curry. Jeśli chodzi Ci o osiągnięcie odpowiedniego poziomu ostrości, to takie rozwiązanie powinno się dobrze sprawdzić.

Można jednak poszukiwać innych sposobów na to, czym zastąpić kumin. Jako zamiennik kuminu może być stosowany pieprz czarny, kolendra, kurkuma, a także nasiona kopru włoskiego. Nieraz stosuje się także anyż albo odrobinę startego imbiru.

Jeśli smak potrawy ma być wyraźnie łagodniejszy, pewnym rozwiązaniem będzie kminek – przyprawa często mylona z kuminem. Inne ciekawe opcje to czarnuszka oraz ziarna gorczycy.

Jeśli przygotowujesz zupy albo sosy, najlepiej na bieżąco dodawać zamiennik kuminu i próbować. Używając innych przypraw, należy liczyć się z tym, że smak nie będzie identyczny jak z kuminem, ale nieraz to nawet lepiej – można w ten sposób odkryć nowe możliwości i zmodyfikować pierwotną recepturę.

Czym zastąpić kumin – podsumowanie

Choć bardzo cenny kumin nie jest w kuchni niezastąpiony. Kilka przypraw może dać podobny efekt, dlatego nie warto rezygnować z jakiegoś przepisu z powodu braku jednego składnika. Jeśli ma w zanadrzu jeden z zamienników, naprawdę nie ma się czym martwić. Bez kuminu (kminu rzymskiego) także można zjeść smacznie, nawet klasyczne potrawy, których w pierwszej chwili nie wyobrażasz sobie bez charakterystycznego ziemistego aromatu.

Przeczytaj również:

  • Czym zastąpić gałkę muszkatołową?
  • Czym zastąpić sos rybny?
  • Czym zastąpić jajka w przepisach wegańskich?

Polecane przepisy

Chińska ostro-kwaśna zupa

Chińska ostro-kwaśna zupa

26 min Łatwy
Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

34 min Łatwy
Kebab z boczniakami

Kebab z boczniakami

16 min Łatwy
Tofu po koreańsku

Tofu po koreańsku

12 min Łatwy
Kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach

21 min Łatwy
Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

55 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Najdroższe przyprawy świata
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Jak zamarynować imbir do herbaty?
Jak zamarynować imbir do herbaty?
Co to jest przyprawa mirin?
Co to jest przyprawa mirin?
Czym zastąpić olej kokosowy
Czym zastąpić olej kokosowy?
Jak wykorzystać czosnek w kuchni
Jak wykorzystać czosnek w kuchni? Porady i sztuczki na Dzień Czosnku
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu