Flaki to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Na stoły trafiła już setki lat temu i do dziś cieszy się popularnością, szczególnie na imprezach okolicznościowych. Jeśli przygotowujesz to danie w warunkach domowych może wyjść zbyt rzadkie. To jednak nie będzie problem. Z poradnika dowiesz się, czym zagęścić flaki, żeby ich konsystencja była idealna.
Mianem flaków lub flaczków określa się pikantną zupę na bazie fragmentów żołądków wołowych pokrojonych w cienkie paseczki i obgotowanych w osolonej wodzie. Gotowe flaki mrożone lub w słoiku kupuje się w sklepie, a następne przyrządza, gotując w bulionie z warzywa oraz przyprawami takimi jak majeranek, ostra papryka pieprz i imbir. Jeśli chcesz znać szczegóły, sprawdź nasz sprawdzony przepis na flaki wołowe.
Flaki to jedna z tych zup, które powinny być treściwe i sycące. Żeby danie dobrze sprawdziło się na stole, potrzebna jest odpowiednia gęstość. Ale jak to osiągnąć?
Do zagęszczenia flaków można użyć wielu składników. Poniżej prezentujemy listę wszystkich sposobów.
· Mąka – to najbardziej oczywisty wybór. Mąka sprawdza się w kuchni jako składnik do zagęszczania różnych sosów, więc może także trafić do flaczków. Żeby osiągnąć widoczny efekt, wystarczy dodać około dwóch łyżek.
· Zasmażka – to następny klasyczny sposób sprawdzający się także w innych przepisach. W tym przypadku należy zacząć od stopienia w rondelku lub na patelni odrobiny masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaje się stopniową mąkę aż do uzyskania złocistego koloru. Mieszanka masła i mąki to idealna zasmażka do każdej zupy – także do flaków.
· Czerstwe pieczywo – alternatywą dla mąki może być wysuszona bułka. Zamiast wyrzucać, można namoczyć ją w mleku, a następnie utrzeć ze stopionym masłem na gładką masę i dodać do flaczków.
· Bułka tarta – to jeszcze łatwiejsze, ponieważ nie trzeba mieszać żadnych składników. Wsypanie bułki tartej do flaczków i dokładne wymieszanie da dokładnie ten sam efekt, co opisane wcześniej sposoby.
· Pasta miso – to sposób, który nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, ale bywa praktykowany w tych domach, gdzie nikt nie boi się twórczych eksperymentów kulinarnych. Składnik znany z kuchni azjatyckiej przygotowany na bazie soi także może zagęścić zupę nie psując jej smaku.
· Śmietana – to jeszcze bardziej kontrowersyjna metoda. Choć śmietana często jest wykorzystywana do zupy pomidorowej czy grzybowej, w przypadku flaczków może się nie sprawdzić. Jeśli dodasz jej zbyt dużo złagodzi znacznie pikantny smak, a także sprawi, że zmieni się kolor potrawy. Można zatem użyć śmietany w ostateczności, jednak w pierwszej kolejności zalecalibyśmy wymienione wcześniej rozwiązania. Zagęszczanie flaków śmietaną wymaga nie lada wprawy, żeby osiągnąć efekt zgodny z oczekiwaniami.
Jak widzisz, do zagęszczenia flaków można użyć wielu różnych składników. Z pewnością przynajmniej jeden z nich jest w Twojej kuchni. Łatwo więc rozwiązać problem ze zbyt rzadką konsystencją zupy, sięgając po jeden z podstawowych produktów, który masz pod ręką.
Na koniec warto jeszcze dodać, że choć flaki to typowo mięsna potrawa, istnieje także w wersji wegetariańskiej. Zamiast żołądków główny składnik stanowią grzyby – zazwyczaj boczniaki. Chociaż smakuje inaczej, może być pierwszym wyborem dla tych, którzy przeszli na dietę wegetariańską i szukają zamienników lubianych wcześniej potraw.
Flaki wegetariańskie zagęszcza się dokładnie tak samo, jak mięsne. Podane z pieczywem stanowią wyszukaną potrawę, którą można serwować gościom na szczególne okazje.