Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flaki wołowo-drobiowe

Czym zagęścić flaki?

Flaki to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Na stoły trafiła już setki lat temu i do dziś cieszy się popularnością, szczególnie na imprezach okolicznościowych. Jeśli przygotowujesz to danie w warunkach domowych może wyjść zbyt rzadkie. To jednak nie będzie problem. Z poradnika dowiesz się, czym zagęścić flaki, żeby ich konsystencja była idealna.

Flaki – co to jest?

Mianem flaków lub flaczków określa się pikantną zupę na bazie fragmentów żołądków wołowych pokrojonych w cienkie paseczki i obgotowanych w osolonej wodzie. Gotowe flaki mrożone lub w słoiku kupuje się w sklepie, a następne przyrządza, gotując w bulionie z warzywa oraz przyprawami takimi jak majeranek, ostra papryka pieprz i imbir. Jeśli chcesz znać szczegóły, sprawdź nasz sprawdzony przepis na flaki wołowe.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co dodać, żeby flaki były gęste?

Flaki to jedna z tych zup, które powinny być treściwe i sycące. Żeby danie dobrze sprawdziło się na stole, potrzebna jest odpowiednia gęstość. Ale jak to osiągnąć?

Do zagęszczenia flaków można użyć wielu składników. Poniżej prezentujemy listę wszystkich sposobów.

·     Mąka – to najbardziej oczywisty wybór. Mąka sprawdza się w kuchni jako składnik do zagęszczania różnych sosów, więc może także trafić do flaczków. Żeby osiągnąć widoczny efekt, wystarczy dodać około dwóch łyżek.

·      Zasmażka – to następny klasyczny sposób sprawdzający się także w innych przepisach. W tym przypadku należy zacząć od stopienia w rondelku lub na patelni odrobiny masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaje się stopniową mąkę aż do uzyskania złocistego koloru. Mieszanka masła i mąki to idealna zasmażka do każdej zupy – także do flaków.

·      Czerstwe pieczywo – alternatywą dla mąki może być wysuszona bułka. Zamiast wyrzucać, można namoczyć ją w mleku, a następnie utrzeć ze stopionym masłem na gładką masę i dodać do flaczków.

·   Bułka tarta – to jeszcze łatwiejsze, ponieważ nie trzeba mieszać żadnych składników. Wsypanie bułki tartej do flaczków i dokładne wymieszanie da dokładnie ten sam efekt, co opisane wcześniej sposoby.

·    Pasta miso – to sposób, który nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, ale bywa praktykowany w tych domach, gdzie nikt nie boi się twórczych eksperymentów kulinarnych. Składnik znany z kuchni azjatyckiej przygotowany na bazie soi także może zagęścić zupę nie psując jej smaku.

·      Śmietana – to jeszcze bardziej kontrowersyjna metoda. Choć śmietana często jest wykorzystywana do zupy pomidorowej czy grzybowej, w przypadku flaczków może się nie sprawdzić. Jeśli dodasz jej zbyt dużo złagodzi znacznie pikantny smak, a także sprawi, że zmieni się kolor potrawy. Można zatem użyć śmietany w ostateczności, jednak w pierwszej kolejności zalecalibyśmy wymienione wcześniej rozwiązania. Zagęszczanie flaków śmietaną wymaga nie lada wprawy, żeby osiągnąć efekt zgodny z oczekiwaniami.

Czym zagęścić flaki? Podsumowanie

Jak widzisz, do zagęszczenia flaków można użyć wielu różnych składników. Z pewnością przynajmniej jeden z nich jest w Twojej kuchni. Łatwo więc rozwiązać problem ze zbyt rzadką konsystencją zupy, sięgając po jeden z podstawowych produktów, który masz pod ręką.

Na koniec warto jeszcze dodać, że choć flaki to typowo mięsna potrawa, istnieje także w wersji wegetariańskiej. Zamiast żołądków główny składnik stanowią grzyby – zazwyczaj boczniaki. Chociaż smakuje inaczej, może być pierwszym wyborem dla tych, którzy przeszli na dietę wegetariańską i szukają zamienników lubianych wcześniej potraw.

Flaki wegetariańskie zagęszcza się dokładnie tak samo, jak mięsne. Podane z pieczywem stanowią wyszukaną potrawę, którą można serwować gościom na szczególne okazje.

 

 

 

Polecane przepisy

Flaki wołowo-drobiowe

Flaki wołowo-drobiowe

1 godz 56 min Łatwy
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

46 min Łatwy
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

2 godz 28 min Łatwy
Flaczki jarskie z warzyw

Flaczki jarskie z warzyw

45 min Łatwy

Polecane artykuły

Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
1111_żywność-IMG_6546.jpg
Jak przechowywać żywność?
Jak zrobić zasmażkę do zupy? ZWZ WINIARY
Jak zrobić zasmażkę do zupy?
Wielkanocne potrawy z całego świata
Wielkanocne potrawy z całego świata: smaki, które musisz poznać
Zupa rybna

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu