Zacusca, znana też w spolszczonej wersji jako "zakuska" to ciekawy produkt kulinarny znany z takich krajów jak Rumunia, Mołdawia czy Słowenia. Choć można kupić danie w słoiku, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przygotowanie w domu, zwłaszcza, że nie jest to trudne!
Chcąc najprościej opisać ten przysmak, można powiedzieć, że to pasta z pieczonych warzyw. Jej najważniejszym składnikiem jest papryka. W niektórych przepisach nie pojawiają się już żadne inne warzywa, lecz wiele receptur uwzględnia także bakłażany, pomidory, cebulę. Składniki zacuscy to sprawa otwarta, ponieważ zwyczaj przygotowywania tego dania jest praktykowany w wielu domach, więc równolegle funkcjonują rodzinne receptury różniące się pod wieloma względami. W każdym przepisie pojawia się sól, jednakże zdania na temat pozostałych składników są podzielone. Niektórzy radzą, żeby dodawać także cukier, pieprz, czosnek, pietruszka czy liście laurowe.
Chcąc uzyskać bardziej zwartą konsystencję, zbliżoną do dżemu, można dodać także miód oraz musztardę.
Niezależnie od tego, którą wersją przepisu będziesz się posługiwać, nie zmienia to faktu, że wszystkie potrzebne rzeczy są łatwo dostępne. Najlepiej przygotowywać zakuskę latem, gdy warzywa są najtańsze. Mieszkańcy Rumunii właśnie wtedy przygotowują pastę paprykową, tak samo jako Polacy ogórki na zimę. Odpowiedni zapas można schować do słoika, który zostanie otwarty nawet kilka miesięcy później.
Pierwszym krokiem do stworzenia zakuski jest zawsze upieczenie warzyw w piekarniku w wysokiej temperaturze. W trakcie pieczenia można je obracać, żeby były równomiernie zarumienione z każdej strony.
Po ostudzeniu należy usunąć z papryki gniazda nasiennie i ją dokładnie obrać a potem pokroić składniki na mniejsze kawałki.
Następny krok, jaki trzeba wykonać, żeby móc cieszyć się z pysznej pasty na kanapki, to gotowanie. Zaleca się, żeby robić to na małym ogniu. Zamiast garnka można użyć wolnowaru lub innego urządzenia, w którym się nie przypali. Im dłuższe gotowanie, tym pasta bardziej będzie przypominać pomidorową pulpę czy passatę. Zaleca się, żeby gotowanie na wolnym ogniu trwało minimum 1,5 godziny, choć można to robić nawet przez pięć godzin. Jeśli będzie gotować się zbyt krótko nie będzie przypominać pasty, a raczej leczo z widocznymi kawałkami krojonej papryki.
Zacusca może zostać uznana za potrawę wegetariańską albo stanowić dodatek do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczywem. Zazwyczaj jadana jest na kromce chleba (zimnej albo podgrzanej w piekarniku), jednak równie dobrze sprawdzi się w duecie z grecką pitą. Zacusca to dobry pomysł na śniadanie albo na lekką kolację.
Zacusca przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania z papryki, w szczególności te z kuchni węgierskiej. Przepis można polecać wegetarianom. Jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłek bez mięsa, a nie chcesz zbyt często jeść soi czy produktów mącznych, pożywna pasta warzywna to atrakcyjne rozwiązanie.