Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta - przechowywanie w słoiczkach | Porady Winiary

Czym jest zacusca i jak przygotować tę potrawę?

Zacusca, znana też w spolszczonej wersji jako "zakuska" to ciekawy produkt kulinarny znany z takich krajów jak Rumunia, Mołdawia czy Słowenia. Choć można kupić danie w słoiku, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przygotowanie w domu, zwłaszcza, że nie jest to trudne!

Czym jest zacusca?

Chcąc najprościej opisać ten przysmak, można powiedzieć, że to pasta z pieczonych warzyw. Jej najważniejszym składnikiem jest papryka. W niektórych przepisach nie pojawiają się już żadne inne warzywa, lecz wiele receptur uwzględnia także bakłażany, pomidory, cebulę. Składniki zacuscy to sprawa otwarta, ponieważ zwyczaj przygotowywania tego dania jest praktykowany w wielu domach, więc równolegle funkcjonują rodzinne receptury różniące się pod wieloma względami. W każdym przepisie pojawia się sól, jednakże zdania na temat pozostałych składników są podzielone. Niektórzy radzą, żeby dodawać także cukier, pieprz, czosnek, pietruszka czy liście laurowe. 

Chcąc uzyskać bardziej zwartą konsystencję, zbliżoną do dżemu, można dodać także miód oraz musztardę. 

Niezależnie od tego, którą wersją przepisu będziesz się posługiwać, nie zmienia to faktu, że wszystkie potrzebne rzeczy są łatwo dostępne. Najlepiej przygotowywać zakuskę latem, gdy warzywa są najtańsze. Mieszkańcy Rumunii właśnie wtedy przygotowują pastę paprykową, tak samo jako Polacy ogórki na zimę. Odpowiedni zapas można schować do słoika, który zostanie otwarty nawet kilka miesięcy później. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przygotować zacuscę?

Pierwszym krokiem do stworzenia zakuski jest zawsze upieczenie warzyw w piekarniku w wysokiej temperaturze. W trakcie pieczenia można je obracać, żeby były równomiernie zarumienione z każdej strony. 

Po ostudzeniu należy usunąć z papryki gniazda nasiennie i ją dokładnie obrać a potem pokroić składniki na mniejsze kawałki. 

Następny krok, jaki trzeba wykonać, żeby móc cieszyć się z pysznej pasty na kanapki, to gotowanie. Zaleca się, żeby robić to na małym ogniu. Zamiast garnka można użyć wolnowaru lub innego urządzenia, w którym się nie przypali. Im dłuższe gotowanie, tym pasta bardziej będzie przypominać pomidorową pulpę czy passatę. Zaleca się, żeby gotowanie na wolnym ogniu trwało minimum 1,5 godziny, choć można to robić nawet przez pięć godzin. Jeśli będzie gotować się zbyt krótko nie będzie przypominać pasty, a raczej leczo z widocznymi kawałkami krojonej papryki. 

Jak podawać zacuscę?

Zacusca może zostać uznana za potrawę wegetariańską albo stanowić dodatek do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczywem. Zazwyczaj jadana jest na kromce chleba (zimnej albo podgrzanej w piekarniku), jednak równie dobrze sprawdzi się w duecie z grecką pitą. Zacusca to dobry pomysł na śniadanie albo na lekką kolację. 

Zacusca - podsumowanie

Zacusca przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania z papryki, w szczególności te z kuchni węgierskiej. Przepis można polecać wegetarianom. Jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłek bez mięsa, a nie chcesz zbyt często jeść soi czy produktów mącznych, pożywna pasta warzywna to atrakcyjne rozwiązanie. 

Polecane przepisy

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

2 godz 5 min Łatwy
Papryka marynowana

Papryka marynowana

1 godz 30 min Średni
Zupa węgierska

Zupa węgierska

55 min Łatwy
Gulasz paprykowo-śmietankowy

Gulasz paprykowo-śmietankowy

1 godz 56 min Łatwy

Polecane artykuły

jak-obrać-paprykę-ze-skóry-2-866x575.jpg  ZWZ WINIARY
Jak obrać paprykę ze skóry?
Co można zrobić z papryki na zimę? | Porady i inspiracje Winiary
Co można zrobić z papryki na zimę?
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
pomidorowa z jabłkiem i papryką 6 WINIARY

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu