Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Miso ramen z tofu

Czy tofu można mrozić?

Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Wielu wegetarian i wegan chętnie sięga po dania bazujące właśnie na tym składniku. Tofu nadaje się do sałatek, do burgerów, na kotlety, jako składnik do pasty kanapkowej, do azjatyckich zup czy jako farsz do naleśników.

W wielu daniach pokrojone w kostkę może zastępować kawałki kurczaka, gdy chcesz przygotować danie bezmięsne. Usmażone na patelni tofu przypomina strukturą jajecznicę - stąd alternatywna nazwa tofucznica. Sprawdzi się także na grillu, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio doprawione (idealna będzie pikantna marynata). Podsumowując, mając tofu w domu możesz przygotować niejeden oryginalny przepis. Co jednak, jeśli zapas jest zbyt duży? Czy można mrozić tofu? Jeśli masz wątpliwości w tej kwestii, to czas je w końcu wyjaśnić!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czy można zamrozić tofu?

Mrożenie to jeden z najprostszych sposobów na konserwację żywności. Sprawdza się również w przypadku tofu. Ten sojowy wyrób możesz bez obaw umieścić w zamrażarce, nie martwiąc się o jego smak i konsystencję po tym, jak postanowisz go rozmrozić.

Ważne jest jedynie to, żeby zamrażać tofu znajdujące się w oryginalnym opakowaniu. Produkt należy włożyć do woreczka strunowego albo hermetycznie zamykanego pojemnika do mrożenia żywności. Dzięki temu do środka nie przenikną zapachy innych produktów, które znajdują się w tej samej szufladzie.

Te proste zasady wystarczą, żeby mieć duży zapas tofu i nie martwić się krótkimi terminami ważności. Dzięki temu można skorzystać z różnych promocji i kupić więcej niż się potrzebuje, płacąc przy tym mniej.

Jak rozmrażać tofu?

Rozmrażanie tofu zachowanego na czarną godzinę nie różni się znacząc od rozmrażania innych potraw. Najprostszym sposobem będzie przełożenie wieczorem zamrożonego tofu z zamrażarki do lodówki. Rano produkt nie będzie już tak zimny. Jeśli natomiast rozmrażania ma być szybkie, najlepszym wyjście jest skorzystanie z odpowiedniego programu w kuchence mikrofalowej.

Jakie potrawy przygotujesz z zamrożonego tofu?

Z mrożonego tofu można przygotować dokładnie te same potrawy co ze świeżego opakowania przed zamrożeniem. Co ciekawe wiele osób przygotowujących wegańskie przepisy nawet bardziej ceni mrożony produkt. Dlaczego? Ponieważ może lepiej wchłaniać sos, a często jest także bardziej kruche.

Z rozmrożonego produktu można przygotować wiele pysznych dań takich jak tofu po koreańsku, pasta z wędzonego tofu a la makrela albo wegańskie kulki tofu z fasolą i kukurydzą.

Koreański kapuśniak z kimchi

Koreański kapuśniak z kimchi

30 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Wegetariańska sałatka gyros z tofu

Wegetariańska sałatka gyros z tofu

35 min Łatwy
Ramen Grzybowy z miso

Ramen Grzybowy z miso

47 min Łatwy
Kanapka z wędzonym tofu i awokado

Kanapka z wędzonym tofu i awokado

15 min Łatwy
Makaron ryżowy z tofu

Makaron ryżowy z tofu

17 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

W czym marynować tofu? 4 pomysły porady
W czym marynować tofu? 4 pomysły
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Jakie są roślinne zamienniki mięsa?
Jakie są roślinne zamienniki mięsa?
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu