Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czy można rozpuścić czekoladę w mikrofali porady

Czy można rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Rozpuszczanie czekolady w mikrofali to jeden ze sposobów na przerobienie twardych kostek na gęsty płyn, idealny do przygotowania sosu, pysznego fondue albo do dekoracji wypieków i deserów. Chcesz wiedzieć, czy można rozpuścić czekoladę w mikrofali i jak to zrobić bezpiecznie? Zobacz praktyczny poradnik, który odpowiada na najważniejsze pytania.

Rozpuszczenie czekolady w mikrofali – to proste

Kuchenka mikrofalowa pozwala oszczędzić dużo czasu. Korzystając z tego urządzenia, wiele kuchennych czynności wykonasz o wiele szybciej niż tradycyjnymi metodami. Tak jest w przypadku odgrzewania, odmrażania, ale też roztapiania czekolady. Rzeczywiście, rozpuszczenie czekolady w mikrofali zajmuje tylko kilka chwil.

Jak to zrobić?

  • Połam tabliczkę czekolady na części i pokruszone kawałki umieść w miseczce.
  • Podgrzewaj czekoladę przez około 30 sekund.
  • Następnie wyjmij i wymieszaj.
  • Jeśli nie wszystkie kawałki dobrze się roztopiły, włącz mikrofalówkę ponownie na około 10-15 sekund.
  • Podgrzewaj i mieszaj w ten sposób aż do osiągnięcia gładkiej, jednolitej konsystencji.

Rozpuszczanie czekolady w mikrofali jest proste, szybkie i bezpieczne. Mogą to robić nawet dzieci. Należy jednak pamiętać o podstawowych środkach ostrożności:

  • Do mikrofali wkładaj tylko naczynia, które są do tego przeznaczone. W kuchence mikrofalowej nie powinny znaleźć się miseczki metalowe, a także naczynia ze zdobieniami ze złota. Należy unikać także naczyń kryształowych, które mogą odkształcić się pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Nie nastawiaj mikrofali na długi czas. W ten sposób możesz przypalić czekoladę. Lepiej roztapiać kostki stopniowo.
  • Pamiętaj, że dokładny czas roztapiania czekolady może się różnić. Zależy to od składu czekolady, a także od mocy kuchenki mikrofalowej. Zazwyczaj będzie to poniżej jednej minuty.
  • Jeśli czekolada się przypali, nie panikuj. Można jeszcze uratować sytuację. Wystarczy dodać trochę mleka i dokładnie wymieszać. Dodawanie mleka jest szczególnie wskazane w przypadku roztapiania białej czekolady.

Jakie są inne sposoby na rozpuszczenie czekolady?

Korzystanie z mikrofalówki to to tylko jeden ze sposobów na szybkie przygotowanie polewy czekoladowej. Czekoladę możesz rozpuścić także:

  • w rondelku na gazie lub na indukcji;
  • w kąpieli wodnej.

Alternatywne sposoby to jednak dobra opcja przede wszystkim dla osób dorosłych. W przypadku przygotowywania kąpieli wodnej przez dzieci należy uważać na gorącą wodę, a w przypadku roztapiania na palniku - pilnować, żeby przypadkiem się nie oparzyć.

Rozpuszczanie czekolady – o czym pamiętać?

Odpowiedź na pytanie, czy można rozpuścić czekoladę w mikrofali, jest prosta. Oczywiście, że można to zrobić. Co więcej, czynność jest łatwa i bezpieczna. Wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach korzystania z kuchenki mikrofalowej stosowanej także w innych sytuacjach.

Z mikrofali najlepiej korzystać, gdy zależy Ci na czasie. To dobry pomysł także w sytuacji, gdy przygotowujesz na raz wiele potraw i w danym momencie wszystkie pola grzejne są zajęte, więc trudno zrobić to w inny sposób. Dokładny czas roztapiania zależy od kilku czynników. Najlepiej robić to stopniowo i na bieżąco sprawdzać, czy konsystencja jest już odpowiednia.

Roztopiona czekolada idealnie pasuje do świeżych owoców, ciast, tortów i innych deserów.

Polecane przepisy

Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto Snickers bez pieczenia

55 min Łatwy
Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

20 min Łatwy
Ptysie z budyniem

Ptysie z budyniem

1 godz 40 min Łatwy
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

8 godz 6 min Trudny
Ciasto amerykańskie Brownie

Ciasto amerykańskie Brownie

53 min Łatwy
Banany na ciepło z czekoladą

Banany na ciepło z czekoladą

31 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
Dzień Czekolady
Dzień Czekolady: słodkie pomysły i kulinarne inspiracje dla łasuchów
Światowy Dzień Nutelli: porady na wykorzystanie kremu
Światowy Dzień Nutelli: porady na wykorzystanie kremu
Angel hair chocolate
Angel hair chocolate – konkurencja dla czekolady dubajskiej
Najpopularniejsze desery z Tik Toka – jak je przygotować?
Najpopularniejsze desery z Tik Toka – jak je przygotować?
Tiramisu pancakes
Tiramisu pancakes - dwa desery w jednym!
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu