Kuchenka mikrofalowa pozwala oszczędzić dużo czasu. Korzystając z tego urządzenia, wiele kuchennych czynności wykonasz o wiele szybciej niż tradycyjnymi metodami. Tak jest w przypadku odgrzewania, odmrażania, ale też roztapiania czekolady. Rzeczywiście, rozpuszczenie czekolady w mikrofali zajmuje tylko kilka chwil.
Jak to zrobić?
Rozpuszczanie czekolady w mikrofali jest proste, szybkie i bezpieczne. Mogą to robić nawet dzieci. Należy jednak pamiętać o podstawowych środkach ostrożności:
Korzystanie z mikrofalówki to to tylko jeden ze sposobów na szybkie przygotowanie polewy czekoladowej. Czekoladę możesz rozpuścić także:
Alternatywne sposoby to jednak dobra opcja przede wszystkim dla osób dorosłych. W przypadku przygotowywania kąpieli wodnej przez dzieci należy uważać na gorącą wodę, a w przypadku roztapiania na palniku - pilnować, żeby przypadkiem się nie oparzyć.
Odpowiedź na pytanie, czy można rozpuścić czekoladę w mikrofali, jest prosta. Oczywiście, że można to zrobić. Co więcej, czynność jest łatwa i bezpieczna. Wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach korzystania z kuchenki mikrofalowej stosowanej także w innych sytuacjach.
Z mikrofali najlepiej korzystać, gdy zależy Ci na czasie. To dobry pomysł także w sytuacji, gdy przygotowujesz na raz wiele potraw i w danym momencie wszystkie pola grzejne są zajęte, więc trudno zrobić to w inny sposób. Dokładny czas roztapiania zależy od kilku czynników. Najlepiej robić to stopniowo i na bieżąco sprawdzać, czy konsystencja jest już odpowiednia.
Roztopiona czekolada idealnie pasuje do świeżych owoców, ciast, tortów i innych deserów.