Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Czy kaszankę można mrozić? Sprawdź, jak zamrozić kaszankę!

Masz zbyt dużo kaszanki, by całą wrzucić na grill albo usmażyć? Żeby nie marnować żywności, najlepiej zachować ją na później. Tylko jak ją właściwie przechowywać? Czy zamrażarka to odpowiednie miejsce? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie na temat kaszanki.

Kaszanka - co to jest?

Kaszanka to popularny wyrób wędliniarski stanowiący alternatywę dla kiełbas, szczególnie jako produkt do smażenia czy grillowania. Główne składniki niezbędne do przygotowania to zwierzęce podroby i krew oraz kasza (gryczana lub jęczmienna). Taką mieszankę doprawia się solą, pieprzem, cebulą oraz majerankiem i umieszcza w osłonce z jelita.  Kaszanka pojawia się nie tylko w kuchni polskiej, ale też wśród potraw znanych w Czechach, na Słowacji czy w Niemczech. Istnieje wiele odmian regionalnych różniących się wielkością, kształtem i smakiem. Wśród nich należy wymienić krupnioki śląskie - danie, któremu przyznano w 2016 roku europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Kaszanka doskonale nadaje się do spożycia na ciepło, najlepiej ze smażoną cebulką i pikantną musztardą.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak mrozić kaszankę?

Temperatura w zamrażalniku sprzyja przechowywaniu kaszanki nawet przez trzy - cztery miesiące. Jeśli wiec zdarzy Ci się kupić o kilka kilogramów za dużo, nie ma powodów do obaw. Mrożenie to świetny sposób na to, żeby wykorzystać później, zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia.

Podobnie jak warzywa i owoce kaszankę należy mrozić szczelnie zamkniętą tak, żaby do środka nie przenikały zapachy innych produktów. Należy więc zaopatrzyć się w odpowiednio duży pojemnik. Druga opcja to woreczki do mrożenia produktów. Pojemnik stanowi jednak lepsza ochronę - kaszanka nie zostanie w nim zgnieciona czy zdeformowana.

Gdy zdecydujesz się już, żeby zjeść kaszankę, należy wyjąć jak z zamrażarki i rozmrozić. Najbardziej naturalny sposób to przełożenie jej z zamrażarki do lodówki i dopiero później, po kilkunastu godzinach, prosto na ruszt albo patelnię.

Zaleca się, żeby kaszankę mrozić w całości. Zamrożenie pokrojonych kawałków jest możliwe, jednak niesie ryzyko, że kawałki posklejają się ze sobą albo rozpadną. Może do tego dość zarówno w trakcie przygotowywania, jak również wtedy, gdy będziesz ją rozmrażać.

Czy można mrozić kaszankę? Podsumowanie

Mrożenie to niezawodny sposób na konserwację żywności. Sprawdza się także wtedy, gdy mowa o kaszance. Gdy tylko masz wolną szufladę w zamrażarce, warto to zrobić.

Chcesz ugotować coś pysznego? Sprawdź przepis na pierogi z kaszanką.

Polecane przepisy

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

30 min Łatwy
Kaszanka pieczona

Kaszanka pieczona

1 godz 10 min Łatwy
Jarmuż w stylu północnoniemieckim

Jarmuż w stylu północnoniemieckim

2 godz 38 min Średni
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

44 min Średni
Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

30 min Łatwy
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
Jak ugotować parówki
Jak ugotować parówki
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę! | Porady i inspiracje Winiary
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak wybrać mięso dobrej jakości – warto wiedzieć! - artykuł Winiary
Jak wybrać mięso dobrej jakości – warto wiedzieć!
Jak rozmrozić mięso
Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu