Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Czy hummus można mrozić?

Hummus to proste danie często wybierane nie tylko przez wegetarian. Może być używany jak pasta na kanapki lub jako dip w którym można maczać krojone warzywa.

Podstawowym przepisem niezbędnym, żeby powstał klasyczny hummus jest ciecierzyca z puszki. Oprócz tego potrzebna będzie oliwa z oliwek, sok z cytryny, pasta tahini oraz przyprawy takie jak czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki. Receptura jest na tyle prosta, że przekąskę można samodzielnie przygotować w domu. Co jednak z przechowywaniem? Czy większą ilość można przechowywać długo w lodówce albo zamrozić? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przechowywać hummus?

Jeśli cała porcja hummusu nie zostanie od razu zjedzona, należy pozostałą część umieścić w lodówce. To uniwersalna zasada, niezależnie od tego czy mowa o domowym wyrobie czy produkcie ze sklepu, który został już otwarty. Hummus w lodówce może leżeć przez pięć do siedmiu dni, zachowując swoje walory smakowe. Wystarczy mieć szczelny pojemnik do przechowywania. Tę funkcję może pełnić plastikowy pojemnik na żywność albo słoik.

A co w sytuacji, gdy hummus ma być przechowywany dłużej? Czy zamrażarka się do tego nadaje? Jeśli ta sprawa nie była dla Ciebie jasna, możesz odetchnąć z ulgą - TAK, zamrażanie hummusu jest dozwolone i nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków. Podobnie jak w przypadku trzymania w lodówce należy jedynie zadbać o to, żeby opakowanie na pastę było szczelne.

Można użyć pojemnika z tworzywa sztucznego albo woreczków strunowych. Ewentualnie w celu jeszcze lepszej konserwacji można dodać na wierzch humusu trochę więcej oliwy, czosnku lub cebuli. W takich warunkach hummus może być w zamrażarce nawet trzy miesiące.

Jak rozmrozić hummus?

Jedzenie trafia do zamrażarki, aż wreszcie nadchodzi dzień, gdy dochodzisz do wniosku, że masz ochotę wykorzystać zapasy. Co dalej? Najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie po prostu hummusu z zamrażarki do lodówki i spożycia następnego dnia - analogicznie jak z głęboko mrożoną rybą. Hummus wyjęty z lodówki można dodawać do kanapek, chlebka pita lub innych składników.

Nie tylko hummus klasyczny - poznaj inne ciekawe przepisy!

Hummus z ciecierzycy to popularny bliskowschodni przepis, który z czasem ewoluował. Pasty o podobnej konsystencji można przygotować też z innych warzyw. Jeśli szukasz alternatywy, możesz wypróbować także hummus z grochu albo hummus z fasoli. Można także eksperymentować z podstawowym przepisem na bazie ciecierzycy dodając inne składniki zmieniające smak i kolor. Najlepszy przykład to hummus buraczany.

Dzięki różnym oryginalnym wariantom hummusu możesz odkryć tę potrawę na nowo! A gdy zrobisz zbyt dużą ilość, nie ma powodu do zmartwień. Przecież już wiesz jak go bezpiecznie zamrażać i rozmrażać. Smacznego!

Polecane przepisy

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy
Hummus z fasoli

Hummus z fasoli

14 min Łatwy
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

13 min Łatwy
Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

41 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Tapenada - pomysły na pasty z oliwek
Tapenada - pomysły na pasty z oliwek
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY
Czym zastąpić masło do kanapek?
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu