Chrzan to doskonały dodatek do wielu dań. Ta roślina z rodziny kapustowatych rośnie w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce. Kiedyś był traktowany jako środek leczniczy, obecnie jest ceniony w kuchni.
Kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. To właśnie wtedy wykorzystywany jest jako dodatek do mięs i wędlin oraz główny składnik ćwikły. Wykorzystuje się go także do przygotowywania różnych przetworów. Najbardziej opłacalne jest kupowanie korzenia chrzanu w sezonie. W warzywniakach można kupić dużą ilość, która przyda się na później. Trzeba jednak wiedzieć, jak przechowywać chrzan tarty i świeży. Poniżej znajdziesz wskazówki, dzięki którym unikniesz podstawowych błędów.
Przechowywanie chrzanu nie różni się zbytnio od przechowywania innych produktów spożywczych. Jeśli kupisz w sklepie z warzywami albo na targu korzeń chrzanu, najlepiej przechowywać go w lodówce, a dokładnie w szufladzie przeznaczonej na warzywa. Pod pewnymi warunkami świeży chrzan może być przechowywany także w piwnicy. Jest to dopuszczalne pod warunkiem, że w pomieszczeniu będzie temperatura 0-4 °C, korzenie będą zasypane piaskiem i nie będą się ze sobą stykać.
Jak powszechnie wiadomo, mrożenie produktów jest sposobem na zachowanie ich świeżości na dłużej. Ma to zastosowanie także w przypadku chrzanu. Jednak chcąc umieścić go w zamrażarce, należy pamiętać o ważnych zasadach. Najpierw korzeń powinien zostać dokładnie umyty i osuszony. W razie potrzeby można go pokroić na mniejsze kawałki. W ten sposób przygotowany produkt należy umieścić w foliowych woreczkach. W takiej formie chrzan może przeleżeć w zamrażarce nawet kilka miesięcy.
Chrzan kupowany w słoiczkach przechowuje się w lodówce - podobnie jak musztardę czy majonez. Jak każdy produkt ze sklepu ma swój termin przydatności do spożycia. Trzeba jednak pamiętać o tym, że po otwarciu powoli zaczyna tracić swoje właściwości, a konkretne ostrość. Już po miesiącu można zauważyć zmianę walorów smakowych, a maksymalny czas przechowywania tartego chrzanu w lodówce nie powinien przekraczać trzech miesięcy.
Jeśli nie ufasz produktom ze sklepowych półek, możesz przygotować tarty chrzan samodzielnie. Umyty i osuszony korzeń ściera się na tarce o małych oczkach, a następnie miesza z octem, solą i cukrem. W razie potrzeby można wspomóc się blenderem albo sokowirówką. Wiele osób uważa, że taki chrzan własnej produkcji będzie lepszy. Być może to prawda. Pamiętaj jednak, że trwałość tego produktu jest ograniczona. Przyjmuje się, że maksymalny czas to dwa tygodnie w lodówce.
Wiesz już, jak przechować chrzan tarty. To jednak nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Chrzan tarty do słoików na zimę może być także ususzony. W tym przypadku postępuje się z tą rośliną podobnie jak z leśnymi grzybami. Obrany i pokrojony na kawałki chrzan można suszyć na sznurku, w suszarce spożywczej albo w niskiej temperaturze w piekarniku. Żeby suszony chrzan odzyskał swój charakterystyczny, intensywny smak i zapach, wystarczy umieścić go na krótki czas we wrzątku.
Wiesz już, jak przechować świeżo starty chrzan oraz korzeń. Suszenie, mrożenie albo przechowywanie w lodówce to dobre metody, gdy masz dużą ilość, którą trudno zjeść w krótkim czasie. Należy jednak pamiętać, że smak chrzanu jest najlepszy wtedy, gdy jest świeży. Z tego powodu najlepszą radą będzie kupowanie jednak mniejszej ilości - najlepiej dokładnie tyle, ile zamierzasz zjeść w najbliższym czasie.
Wiesz już, jak przechować chrzan tarty na zimę i nie tylko. Ale co z niego przygotować? Wśród najciekawszych potraw przyrządzanych z wykorzystaniem tego składnika na pewno warto wymienić takie jak zupa chrzanowa, bitki w sosie musztardowo-chrzanowym oraz pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym.