Przygotowywanie kompotu to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Zamiast słodzonych, gazowanych napojów, lepiej sięgać po to, co naturalne. Wigilijny kompot z suszu to tradycja świąteczna, jednak wywar z gotowanych owoców warto pijać przez cały rok, a nie tylko na wyjątkowe okazje. Dobrze wykorzystywać dostępność owoców sezonowych i próbować nowych smaków. Możliwości jest naprawdę wiele! Można przyrządzić egzotyczny kompot z nektarynek i rabarbaru, wyrazisty kompot z wiśni i śliwek albo kompot z agrestu i porzeczek. Po wypiciu tych specjałów pozostaje jednak pytanie - co zrobić z owocami wykorzystanymi na kompot? W naszym poradniku znajdziesz kilka ciekawych propozycji.
Co zrobić z suszonych owoców z kompotu? Na pewno nie należy uch wyrzucać do śmieci! W myśl idei zero waste, lepiej będzie poszukać sposobów na to, żeby je kreatywnie wykorzystać zamiast marnować. Możliwości jest sporo, więc naprawdę jest w czym wybierać! Na co przeznaczyć owoce z kompotu?
Do wypieków - lubisz desery z owocami? Aż się prosi, żeby upiec ciasto drożdżowe albo ciasto maślankowe z owocami. Od razu będziesz mieć poczęstunek dla gości albo dodatek do kawy.
Do śniadania - oto kolejny pomysł, co zrobić z owocami z kompotu - użyj ich do przygotowania zdrowego śniadania! Będą znakomicie pasować do owsianki lub jogurtu naturalnego. W ten sposób w Twojej diecie znajdzie się więcej witamin. Owoce wyłowione z kompotu można też zmiksować albo rozgnieść na gładką masę, tworząc w ten sposób pozbawiony sztucznych dodatków dżem do smarowania kanapek. Większa ilość nadaje się także jako farsz do naleśników.
Do obiadu - w książkach kucharskich i na blogach znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dania obiadowe z owocami takich jak pierogi albo knedle. Zazwyczaj zaleca się użycie do nich świeżych owoców lub w ostateczności mrożonych. Jednak można delikatnie zmodyfikować recepturę dodając te, które pozostały po kompocie. To rozwiązanie sprawdzi się przede wszystkim w przypadku śliwek i truskawek.
Do budyniu - wiele osób lubi jadać budyń z dodatkiem słodkiej, owocowej konfitury. Równie dobrze do tego deseru można dodać owoce wyciągnięte z kompotu.
Jeśli dobrze się wszystko zaplanuje, nie ma potrzeby, żeby wyrzucać rozgotowane w wodzie owoce. Jest tyle możliwości ich użycia, że naprawdę żal z nich nie skorzystać. Pozornie już niepotrzebne po ugotowaniu kompotu, ale w rzeczywistości pomogą Ci nie raz stworzyć ciekawe, nieznane wcześniej kompozycje smakowe.
W ramach porad w duchu zero waste warto jeszcze przypomnieć, jak ważne jest pasteryzowanie kompotu w piekarniku. Jeśli zrobisz zbyt dużą ilość i wiesz, że nie wypijesz wszystkiego na raz, korzystając z pasteryzacji możesz zabezpieczyć napój i przechowywać go w słoikach. Jak to dokładnie zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poradniku o tym, jak pasteryzować przetwory.