Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co zrobić z olejem po smażeniu porady

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Wiele osób, przygotowując potrawy, nie zastanawia się, co zrobić z olejem po smażeniu. To może być duży błąd, który niesie poważne konsekwencje!

Lubisz frytki, burgery albo ryby smażone na patelni? To świetnie. Musisz jednak wiedzieć, jak postępować z niepotrzebnym tłuszczem. Gdzie powinien trafić olej po smażeniu? Wyjaśniamy tę kwestię.

Olej po smażeniu co zrobić?

Po zdjęciu mięsa, ryby lub innej potrawy z patelni wszyscy skupiają się na posiłku. Zmywanie to raczej nieprzyjemny obowiązek, który lepiej zostawić na później. Gdy jednak wrócisz do porządków w kuchni, pojawia się pytanie - co zrobić z zużytym olejem po smażeniu? Chcąc jak najszybciej pozbyć się takich resztek, niektórzy wylewają go do zlewu albo do sedesu. To pozornie proste rozwiązanie wcale nie jest dobre! Zużyty tłuszcz razem z resztkami potraw często powoduje zatory, ponieważ nie spływa tak jak woda, a osadza się na ściankach plastikowych rur, sprawiając, że z czasem instalacja robi się niedrożna. Jeśli nie chcesz mieć zapchanych rur, zdecydowanie warto wymyślić coś innego! 

Sposób postępowania z olejem zależy w dużej mierze od jego ilości. Jeśli tłuszczu jest niewiele (na przykład po smażeniu naleśników), wystarczy przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, a ręcznik umieścić w koszu. W przypadku smażenia w głębokim tłuszczu zimny, zastygnięty olej należy przelać do szczelnego naczynia (na przykład pustej plastikowej butelki), a następnie naczynie wyrzucić. Zarówno mniejsze, jak i większe ilości oleju powinny trafiać do odpadów zmieszanych. To najbardziej naturalny i prosty sposób, żeby olej po smażeniu w domu został zutylizowany i nie poczynił żadnych szkód.  

W przypadku większych ilości oleju można zdecydować się także na inne rozwiązanie. Odpowiednim miejscem do przekazania zużytego oleju spożywczego jest najbliższy Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Olej po smażeniu, który tam trafi, zostanie oczyszczony i ponownie przetworzony na przykład do produkcji świec, detergentów, smarów oraz biopaliw. Jeśli ekologia jest dla Ciebie ważna, zdecydowanie warto pójść właśnie w tym kierunku.  

Duże ilości zużytego oleju (na przykład z restauracji) odbierane są przez wyspecjalizowane firmy, które kierują te odpady od razu tam, gdzie znajdzie się dla nich zastosowanie. 

Co zrobić z olejem po smażeniu – najważniejsze zasady

Chociaż to pozornie prosta sprawa, wiele osób nie ma odpowiedniej świadomości i popełnia proste błędy.  Zapamiętaj najważniejsze zasady, dzięki którym niepotrzebny olej nie sprawi problemów.  

  • Nie wlewaj zużytego oleju do kanalizacji. Może to spowodować zapchanie rur.  
  • Jeśli dodatkowo wlejesz do kanalizacji olej, który jest gorący, konsekwencje mogą być jeszcze poważniejsze. 
  • Zimny olej, starty ręcznikiem lub w pojemniczku, wyrzuć do odpadów zmieszanych. 
  • W przypadku większej ilości, możesz zawieźć olej po smażeniu do PSZOK. 

Olej po smażeniu – jak być bardziej eko?

Jeśli chcesz aktywnie wspierać ochronę środowiska i idea zero waste nie jest Ci obca, na pewno zastanawiasz się nad sposobami na ograniczenie odpadów. Odpowiednie gospodarowanie zużytym olejem może być jednym z elementów takiego świadomego postępowania. Co robić, aby nie generować dużo niepotrzebnego oleju?  

  • Możesz korzystać z innych sposobów na przygotowywanie potraw. Bez tłuszczu można przygotować potrawy pieczone albo gotowane na parze. Ostatnio wielką popularność zyskuje też obróbka termiczna za pomocą gorącego powietrza – do tego przydaje się air fryer. 
  • Gdy już decydujesz się na smażenie, używaj mniej oleju. Nowoczesne patelnie mają powłokę o nieprzywierających właściwościach, więc spokojnie usmażysz ulubione potrawy, używając małej ilości tłuszczu.  
  • Pamiętaj, że olej można wykorzystać więcej niż jeden raz. Jeśli smażysz na przykład frytki dzień po dniu, możesz wykorzystać ten sam olej. Po ostudzeniu najlepiej przechowywać go w lodówce, na przykład w zamkniętym słoiku albo w butelce.  

Polecane przepisy

Ryba w cieście naleśnikowym

Ryba w cieście naleśnikowym

26 min Łatwy
Kotlety mielone z buraczkami

Kotlety mielone z buraczkami

1 godz 5 min Łatwy
Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Kotlety z piersi z kurczaka

Kotlety z piersi z kurczaka

42 min Łatwy
Smażony łosoś

Smażony łosoś

23 min Łatwy
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

37 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Przeczytaj również inne praktyczne porady:

Kuchnia zero waste, czyli sposoby, jak nie marnować jedzenia
Kuchnia zero waste, czyli sposoby, jak nie marnować jedzenia
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Na czym smażyć warzywa? porady
Na czym smażyć warzywa?
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Czym zastąpić olej kokosowy
Czym zastąpić olej kokosowy?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu