Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?

Co zrobić z musu jabłkowego?

Jabłka to zdrowe i smaczne owoce, które są dostępne przez cały rok. Jednym ze sposobów na wykorzystanie ich dużej ilości jest przerobienie na mus. Takie jabłkowe nadzienie znajdziesz na przykład w szarlotce. Obok sernika, szarlotka z musem jabłkowym jest jednym z najpopularniejszych deserów przygotowywanych w domu. To jednak nie jedyny pomysł na wykorzystanie jabłek do pieczenia. Chcesz sprawdzić inne inspiracje? Czytaj uważnie ten artykuł!

Dlaczego mus jabłkowy?

Jabłka często jada się na surowo. Wystarczy umyć je pod wodą i już są gotowe do spożycia, nie trzeba ich specjalnie przygotowywać ani nawet obierać ze skórki. Taka forma może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto szukać alternatyw. Mus albo przecier jabłkowy może się kojarzyć z daniami dla maluchów. Jednak to także atrakcyjna opcja dla dorosłych. Mus jabłkowy przygotujesz bez większego wysiłku. Wystarczy zetrzeć obrane owoce na tarce, a potem smażyć na małym ogniu, dodając cukier i cynamon. Po ostudzeniu mus może być przechowywany w lodówce przez kilka dni, a w zamrażarce znacznie dłużej. To jednak nie produkt końcowy, a jedynie baza dla wielu kreatywnych deserów. Jak chcesz możesz wykorzystać też alternatywny przepis, czyli mus jabłkowy na zimę - idealny do dłuższego przechowywania w słoikach.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co można zrobić z musu jabłkowego?

Jabłkowe nadzienie doskonale komponuje się z ciastem francuskim. Jeśli chcesz sprawdzić w praktyce takie połączenie, spróbuj przygotować francuskie rożki z musem jabłkowym. Ten prosty przepis robi się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli masz już gotowy mus jabłkowy. Chrupiące rożki własnej produkcji to prawdziwy rarytas. Dzięki dodaniu cukru i cynamonu smak potrawy będzie bardziej wyrazisty!

Jabłka można jeść także z biszkoptem. To także bardzo apetyczne połączenie, zwłaszcza jeśli w przepisie znajdzie się jeszcze galaretka agrestowa WINIARY. Jak połączyć to wszystko w jeden słodki wypiek? Sprawdź pomysł na biszkopt przekładany musem jabłkowym.

Trzecia interesująca propozycja to modyfikacja tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie jabłek. Szarlotka z kisielem powinna przypaść do gustu każdemu, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów. Połączenie musu jabłkowego z kisielem o smaku wiśniowym to naprawdę nieszablonowy pomysł. Goście na pewno to docenią!

A może coś innego niż ciasto? jeśli szukasz interesujących receptur, ale nie na wypieki, zwróć uwagę na dżem jabłkowy z cukrem żelującym. Będzie idealnie pasował do kanapek, tostów i gofrów. Zawsze to jakaś odmiana od dżemu z truskawek, jagód, malin albo owoców leśnych.

Mus z jabłek - podsumowanie i inspiracje kulinarne

Już wiesz, co zrobić z gotowego musu jabłkowego. Jak widzisz, ten składnik da się wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli przypadkiem zrobisz go za dużo, zawsze możesz użyć zapasu do przygotowania czegoś innego. Alternatywne wykorzystanie nadwyżek to nic innego jak gotowanie w stylu zero waste. Zamiast wyrzucać to co jest w nadmiarze, można stworzyć coś nowego.

Kreatywne wykorzystywanie jabłek to coś dobrego i dla zdrowia, i dla portfela. To przecież bardzo tanie owoce. Choć z pozoru są całkiem zwyczajne, można użyć ich do tworzenia nadzwyczajnie pysznych dań!

Polecane przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

1 godz Łatwy
Karkówka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona z jabłkami

1 godz 46 min Łatwy
Clafoutis z jabłkami

Clafoutis z jabłkami

56 min Łatwy
Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

2 godz 53 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak przechowywać suszone jabłka? porady
Jak przechowywać suszone jabłka?
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu