Jabłka często jada się na surowo. Wystarczy umyć je pod wodą i już są gotowe do spożycia, nie trzeba ich specjalnie przygotowywać ani nawet obierać ze skórki. Taka forma może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto szukać alternatyw. Mus albo przecier jabłkowy może się kojarzyć z daniami dla maluchów. Jednak to także atrakcyjna opcja dla dorosłych. Mus jabłkowy przygotujesz bez większego wysiłku. Wystarczy zetrzeć obrane owoce na tarce, a potem smażyć na małym ogniu, dodając cukier i cynamon. Po ostudzeniu mus może być przechowywany w lodówce przez kilka dni, a w zamrażarce znacznie dłużej. To jednak nie produkt końcowy, a jedynie baza dla wielu kreatywnych deserów. Jak chcesz możesz wykorzystać też alternatywny przepis, czyli mus jabłkowy na zimę - idealny do dłuższego przechowywania w słoikach.
Jabłkowe nadzienie doskonale komponuje się z ciastem francuskim. Jeśli chcesz sprawdzić w praktyce takie połączenie, spróbuj przygotować francuskie rożki z musem jabłkowym. Ten prosty przepis robi się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli masz już gotowy mus jabłkowy. Chrupiące rożki własnej produkcji to prawdziwy rarytas. Dzięki dodaniu cukru i cynamonu smak potrawy będzie bardziej wyrazisty!
Jabłka można jeść także z biszkoptem. To także bardzo apetyczne połączenie, zwłaszcza jeśli w przepisie znajdzie się jeszcze galaretka agrestowa WINIARY. Jak połączyć to wszystko w jeden słodki wypiek? Sprawdź pomysł na biszkopt przekładany musem jabłkowym.
Trzecia interesująca propozycja to modyfikacja tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie jabłek. Szarlotka z kisielem powinna przypaść do gustu każdemu, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów. Połączenie musu jabłkowego z kisielem o smaku wiśniowym to naprawdę nieszablonowy pomysł. Goście na pewno to docenią!
A może coś innego niż ciasto? jeśli szukasz interesujących receptur, ale nie na wypieki, zwróć uwagę na dżem jabłkowy z cukrem żelującym. Będzie idealnie pasował do kanapek, tostów i gofrów. Zawsze to jakaś odmiana od dżemu z truskawek, jagód, malin albo owoców leśnych.
Już wiesz, co zrobić z gotowego musu jabłkowego. Jak widzisz, ten składnik da się wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli przypadkiem zrobisz go za dużo, zawsze możesz użyć zapasu do przygotowania czegoś innego. Alternatywne wykorzystanie nadwyżek to nic innego jak gotowanie w stylu zero waste. Zamiast wyrzucać to co jest w nadmiarze, można stworzyć coś nowego.
Kreatywne wykorzystywanie jabłek to coś dobrego i dla zdrowia, i dla portfela. To przecież bardzo tanie owoce. Choć z pozoru są całkiem zwyczajne, można użyć ich do tworzenia nadzwyczajnie pysznych dań!