Pokrojony na kawałki filet z kurczaka to baza do rozmaitych dań obiadowych, które czerpią inspiracje z kuchni całego świata. Można przebierać w przepisach - w zależności od upodobań. Wśród łatwych, sprawdzonych potraw można polecić takie jak:
Kurczak doskonale komponuje się w połączeniu z różnymi rodzajami ryżu i makaronu. Pasuje także do różnych soków, zarówno tych łagodnych jak i pikantnych.
Inną metodą na przygotowanie pysznego dania drobiowego jest wykorzystanie filetów do przygotowania zawijanej rolady. Rozbite i doprawione mięso faszeruje się wybranymi składnikami, zawija, a następnie smaży, dusi albo piecze. Żeby roladki się nie rozpadły, można związać je nicią albo spiąć wykałaczkami. W zależności od składu farszu powstają rozmaite receptury - ogranicza cię tylko kreatywność i dostępność składników.
Jeśli interesuje /Cię taki zawijany kurczak, zrób własną wersję lub wypróbuj poniższe przepisy:
Równie często jak na patelnię albo do piekarnika kurczak trafia też na ruszt. Klasycznym daniem z grilla są pałki z kurczaka albo skrzydełka. Nie zapominajmy jednak o tym, że filet z piersi kurczaka także doskonale nadaje się na grill - zwłaszcza jeśli wcześniej trafi do starannie przygotowanej marynaty. Jeśli szukasz czegoś pysznego, polecamy przepis na grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy.
Zarówno roladki jak i filety grillowane albo pieczone w całości to klasyczne potrawy do zjedzenia na obiad z ziemniakami i surówką. Nie zapominajmy jednak o tym, że filet z kurczaka może się znaleźć także w picie albo tortilli. W daniach typu street food mięso z kurczaka jest bardzo ważnym elementem. Najlepszym przykładem jest powszechnie ceniony kebab drobiowy, ale wśród szybkich potraw z drobiem można także wymienić najbardziej lubiane dania kuchni meksykańskiej - burrito, tacos oraz quesadilla.
Mniej znany połączeniem może być podawanie kurczaka z sosem razem z daniami mącznymi. Ale jeśli danie jest dobrze doprawione, to naprawdę może się sprawdzić. Najlepszym przykładem jest przepis na placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami.
Pieczony filet z kurczaka doskonale nadaje się na kanapki. Jeśli zostało trochę mięsa z obiadu, wystarczy pokroić je na plastry, położyć na chlebie, dodać sos i warzywa, i w ten sposób powstanie pożywna kolacja albo śniadanie na drugi dzień.
Upieczona albo usmażona pierś z kurczaka to także składnik wielu sałatek. Jedną z najbardziej znanych na świecie jest sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami. Perfekcyjne połączenie w tym przepisie tworzy sałatka, majonez, pokrojony na paski filet z kurczaka oraz tarty parmezan. Inne ciekawe propozycje do zimnej płyty to na przykład warstwowa sałatka gyros z makaronem, sałatka z makaronem, awokado i piersią kurczaka, a także sałatka z kurczakiem i brzoskwiniami.
Wiesz już, co można zrobić z fileta z kurczaka na szybko. Przeczytaj również inne inspirujące artykuły:
Świeże mięso to podstawa smaku w każdym daniu z kurczaka. Dlatego warto przyjrzeć się mięsu zanim trafi do koszyka w sklepie, a tym bardziej na talerz. Świeży kurczak będzie miał naturalny, różowy kolor. Jeśli dostrzegasz, że w niektórych miejscach jest szarawy albo żółty, to znak, że lepiej go nie jeść. Ważny jest też neutralny zapach. Gdy czujesz kwaśną woń, to też znak ostrzegawczy.
Mięso na szybki przepis z kurczaka powinno być przechowywane w lodówce. Najbardziej odpowiednim miejscem jest dolna półka przeznaczona na produkty mięsne. Jeśli mięso jest hermetycznie zapakowane, nie należy przerywać folii. Najlepiej zrobić to dopiero, gdy wyjmiesz mięso z lodówki, żeby przygotować wybrane danie.
Tak. Filet z kurczaka może zostać zamrożony. W ten sposób można go przechowywać nawet kilka miesięcy (maksymalnie pół roku). Pamiętaj jednak, żeby na pojemniku lub woreczku strunowym zapisać datę, kiedy kurczak trafił do zamrażarki. Dzięki temu łatwiej będzie ustalić, czy jest jeszcze dobry.