Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co zrobić z białek oprócz bezy

Co zrobić z białek oprócz bezy? 5 pomysłów

Jaja są niezwykle uniwersalnym składnikiem wykorzystywanym w kuchni na rozmaite sposoby. Przydają się do wypieków, do panierki, do dań mącznych, śniadań na ciepło, sałatek i na kanapki. Problem z jajkami pojawia się wtedy, gdy według przepisu nie używa się ich w całości, a sięga jedynie po białka lub żółtka.

Z żółtek jaj powstanie między innymi spaghetti carbonara albo creme brulée. Tylko co zrobić z niewykorzystanymi białkami jaj? Zgodnie z ideą zero waste nie powinny się marnować. Dlatego powszechną radą jest wykorzystanie białek jaj do zrobienia bezy. Co jednak w sytuacji, gdy akurat nie masz ochoty na ten deser albo w ogóle za nim nie przepadasz? Co zrobić z białek oprócz bezy? Przygotowaliśmy kilka inspirujących propozycji!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co zrobić z białek? Najlepsze przepisy

Białka jaj mogą mieć szerokie zastosowanie. Jeśli nie chcesz przygotowywać z nich bezy, masz wiele innych możliwości.

  • Kokosanki – to pyszne ciasteczka, które przygotujesz szybko i łatwo. Oprócz białek potrzebne będą także wiórki kokosowe, mąka ziemniaczana, cukier wanilinowy i cukier puder. Jak widzisz, są tu jedynie podstawowe składniki, które masz pewnie w domu, więc obejdzie się bez dodatkowych zakupów. Kokosanki to chrupiące pyszne ciastka – w sam raz do herbaty. Znikają z talerza naprawdę błyskawicznie!
  • Omlet białkowy – to sposób na wykorzystanie białek praktycznie od razu. Wystarczy ubić białka z odrobiną soli i cukru, a następnie wlać na rozgrzaną patelnię. Omlet z dodatkami może być idealną kolacją albo śniadaniem. Ciekawy smak uzyskasz, dodając do niego wiórki kokosowe. W wersji na słono omlet z białek można doprawić ziołami oraz papryką i opcjonalnie dodać trochę mleka.
  • Jajecznica z białek – danie podobne do omleta, lecz zamiast zbitej jednolitej masy jaj są rozbełtane. Czasami taka potrawa wybierana jest przez osoby na diecie zamiast tradycyjnej wersji jajecznicy z całych jaj.
  • Biszkopt – to popularny wypiek, w którym wykorzystuje się niepotrzebne białka. Idealny biszkopt odpowiednio miękki i delikatny, a dodając do niego krem, owoce i inne dodatki można stworzyć przepyszny tort.
  • Domowy majonez – z białek jaj możesz przygotować także własny majonez. Do tego prostego przepisu oprócz białek potrzebna będzie tylko musztarda, olej, sól, pieprz i sok z cytryny. Barwa majonezu jest nieco inna niż tego ze sklepu, podobnie jak konsystencja, lecz zawsze możesz w taki sposób przygotować niewielką ilość, którą przeznaczysz na przykład do sałatki.

Co zrobić z białek oprócz bezy? Podsumowanie

Okazuje się, że białka jaj mają szerokie zastosowanie. Co ważne, nie trzeba ich wykorzystywać od razu. Można dać sobie jakiś czas na zastanowienie, ponieważ białka oddzielone od żółtek spokojnie przechowasz w lodówce lub zamrozisz. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a Ty być może odkryjesz nowe, nieznane wcześniej przepisy na pyszne dania.

Dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych receptur, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy nadarzy się okazja, żeby po nie sięgnąć. Przygotowywanie potraw na bazie białek jaj pozostających po innych przepisach to element kuchni zero waste. Warto mieć na uwadze takie praktyki, zwłaszcza jeśli uważasz się za osobę, która chce dbać o środowisko naturalne i ograniczać marnowanie różnych zasobów. Proekologiczne nawyki najlepiej zacząć od siebie, a w kuchni jest przecież wiele okazji, żeby wykazać się pomysłowością.

Nie zapominaj też o tym, że białka jaj kurzych są także zdrowe, a ich spożywanie jest zalecane w większości diet. W białku znajdują się witaminy i składniki mineralne, a przy tym są one mniej kaloryczne od żółtek. Po przeczytaniu artykułu już na pewno wiesz, co zrobić z białek oprócz bezy. Czas wykorzystać to w praktyce!

Polecane przepisy

Prosta szakszuka z pastą tikka masala

Prosta szakszuka z pastą tikka masala

35 min Łatwy
Jajka z sosem tatarskim

Jajka z sosem tatarskim

10 min Łatwy
Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

1 godz 35 min Łatwy
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

11 min Łatwy
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Jajka w koszulkach (jajka poche)

12 min Łatwy
Pieczarkowa z jajkiem w koszulce

Pieczarkowa z jajkiem w koszulce

50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić jajko w koszulce (jajko poche)?
Jak zrobić jajko w koszulce (jajko poche)?
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Beza włoska - jak ją zrobić?
Beza włoska - jak ją zrobić?
Jak ubić pianę z białek na sztywno?
Jak ubić pianę z białek na sztywno?
Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?
Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?
Czym zastąpić jajka w przepisach wegańskich?
Czym zastąpić jajka w przepisach wegańskich?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu