Z żółtek jaj powstanie między innymi spaghetti carbonara albo creme brulée. Tylko co zrobić z niewykorzystanymi białkami jaj? Zgodnie z ideą zero waste nie powinny się marnować. Dlatego powszechną radą jest wykorzystanie białek jaj do zrobienia bezy. Co jednak w sytuacji, gdy akurat nie masz ochoty na ten deser albo w ogóle za nim nie przepadasz? Co zrobić z białek oprócz bezy? Przygotowaliśmy kilka inspirujących propozycji!
Białka jaj mogą mieć szerokie zastosowanie. Jeśli nie chcesz przygotowywać z nich bezy, masz wiele innych możliwości.
Okazuje się, że białka jaj mają szerokie zastosowanie. Co ważne, nie trzeba ich wykorzystywać od razu. Można dać sobie jakiś czas na zastanowienie, ponieważ białka oddzielone od żółtek spokojnie przechowasz w lodówce lub zamrozisz. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a Ty być może odkryjesz nowe, nieznane wcześniej przepisy na pyszne dania.
Dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych receptur, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy nadarzy się okazja, żeby po nie sięgnąć. Przygotowywanie potraw na bazie białek jaj pozostających po innych przepisach to element kuchni zero waste. Warto mieć na uwadze takie praktyki, zwłaszcza jeśli uważasz się za osobę, która chce dbać o środowisko naturalne i ograniczać marnowanie różnych zasobów. Proekologiczne nawyki najlepiej zacząć od siebie, a w kuchni jest przecież wiele okazji, żeby wykazać się pomysłowością.
Nie zapominaj też o tym, że białka jaj kurzych są także zdrowe, a ich spożywanie jest zalecane w większości diet. W białku znajdują się witaminy i składniki mineralne, a przy tym są one mniej kaloryczne od żółtek. Po przeczytaniu artykułu już na pewno wiesz, co zrobić z białek oprócz bezy. Czas wykorzystać to w praktyce!