Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki wychodzą twarde, gdy dodasz za dużo mąki. Rada jest więc prosta – mniej mąki i placki będą w sam raz! Idealne proporcje, to:

  • 1 kg ziemniaków,
  • około 3 łyżek mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia.

Wzorową konsystencję ciasta trudno określić, gdyż jest ona niejednolita. Zależy wszytko od sposobu starcia ziemniaków - im drobniej utarte, tym ciasto będzie rzadsze i lejące się.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty