Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co zrobić, aby fasola szybko wykiełkowała porady

Co zrobić, aby fasola szybko wykiełkowała?

Fasola to doskonałe źródło błonnika, minerałów i witamin, ale przede wszystkim białka. Często występuje jako ważny składnik w jadłospisie wegetarian i wegan, ale amatorzy mięsnych posiłków także mogą jeść ją w dużych ilościach jako dodatek do obiadu.

U wielu osób pojawia się pokusa, żeby mieć tę roślinę w przydomowym ogródku albo na działce. Pamiętajmy jednak o tym, że uprawa wcale nie jest łatwa. Co zrobić, aby fasola szybko wykiełkowała? Zobacz praktyczne rady!

Uprawa fasoli – co warto wiedzieć?

Fasola jest rośliną, która lubi ciepło, ale za to bardzo źle znosi mróz. Dlatego siejąc fasolę, należy mieć pewność, że w najbliższych dniach temperatura nie będzie gwałtownie spadać. Z tego powodu w naszych polskich realiach klimatycznych zaleca się sianie fasoli dopiero po 15 maja, gdy ryzyko przymrozków jest już znikome. Standardowe odmiany fasoli szparagowej sieje się między 15 maja a 15 czerwca, natomiast odmiany karłowate również w późniejszym czasie – do pierwszych dni lipca. Jeśli temperatura będzie właściwa, to kiełkowania należy spodziewać się po 8 – 14 dniach.

Co zrobić, aby fasola szybko wykiełkowała?

Czasami pojawia się pokusa, żeby przyśpieszyć kiełkowanie. Nieraz przemawiają za tym względy praktyczne. Szybsze kiełkowanie będzie potrzebne, jeśli brakuje opadów i zapowiadane są susze, wcześniejszy zasiew został zniszczony przez nadmierne opady, grad albo szkodniki lub w sytuacji, gdy po prostu zapomnieliśmy zasiać fasolę odpowiednio wcześnie. Na szczęście można jeszcze wybrnąć z tej sytuacji. Ratunkiem będzie odpowiednie namoczenie nasion. Jak to zrobić krok po kroku?

  • Nasiona fasoli wsyp do pojemnika i zalej zimną wodą z kranu. W zależności od ilości nasion to może być garnek, kubeczek czy filiżanka.
  • Następnie odstaw naczynie z nasionami w ciepłe miejsce na kilka godzin. To może być kuchnia albo nasłoneczniony parapet.
  • Po wpływem wody i ciepła nasiona napęcznieją. Gdy zauważysz, że są wyraźnie większe i mają pomarszczoną, pękającą skórkę, to znaczy, że są gotowe do umieszczenia w ziemi.
  • Namoczone nasiona umieść od razu w gruncie. Jeśli o nich zapomnisz, wyschną i nie będą nadawać się do siewu.

Tak przygotowana fasola rzeczywiście wykiełkuje szybciej, dzięki czemu szybciej będzie mogła trafić na talerz.

Warto jeszcze dodać, że dodatkowym elementem, który może przyspieszyć kiełkowanie, jest pocięty lub porwany skrzyp. Możesz zatem namaczać fasolę także w wodzie ze skrzypem.

Dzięki tym zabiegom fasola wykiełkuje nawet kilka dni wcześniej.

Co przygotować z fasolki? Pomysły na sezonowe dania

Fasolkę szparagową można jeść przez cały rok, ponieważ dostępne są mrożonki, jednak to potrawy ze świeżej fasolki będą znacznie lepsze. Gdy trwa sezon na fasolkę, czyli od czerwca do sierpnia, warto sięgać po przepisy, w których można ją optymalnie wykorzystać.

Przede wszystkim doskonale sprawdza się jako składnik do zdrowych i pysznych zup. Dobrym pomysłem będzie barszcz z botwiny z fasolką szparagową, zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki albo zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią. Oprócz tego fasolka może znaleźć się w gulaszu albo potrawce, w zapiekankach, a także jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Wiele osób pamięta na pewno z dzieciństwa klasyczną formę podania żółtej fasolki – z masłem i bułką tartą.

Przeczytaj również:

  • Jak obierać fasolkę szparagową?
  • Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
  • Fasolka edamame - jak ją jeść?

Polecane przepisy

Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

35 min Łatwy
Misa warzyw

Misa warzyw

19 min Łatwy
Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

45 min Średni
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

9 min Łatwy
Ratatuj - leczo warzywne

Ratatuj - leczo warzywne

34 min Łatwy
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

52 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Jak mrozić bób?
Jak mrozić bób?
Jakie warzywa są najlepsze do zupy jarzynowej?
Jakie warzywa są najlepsze do zupy jarzynowej?
Sałatki warzywne inspirowane kuchnią azjatycką
Sałatki warzywne inspirowane kuchnią azjatycką
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Przepisy na kolację bez mięsa – wegetariańskie pyszności na talerzu
Przepisy na kolację bez mięsa – wegetariańskie pyszności na talerzu
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu