U wielu osób pojawia się pokusa, żeby mieć tę roślinę w przydomowym ogródku albo na działce. Pamiętajmy jednak o tym, że uprawa wcale nie jest łatwa. Co zrobić, aby fasola szybko wykiełkowała? Zobacz praktyczne rady!
Fasola jest rośliną, która lubi ciepło, ale za to bardzo źle znosi mróz. Dlatego siejąc fasolę, należy mieć pewność, że w najbliższych dniach temperatura nie będzie gwałtownie spadać. Z tego powodu w naszych polskich realiach klimatycznych zaleca się sianie fasoli dopiero po 15 maja, gdy ryzyko przymrozków jest już znikome. Standardowe odmiany fasoli szparagowej sieje się między 15 maja a 15 czerwca, natomiast odmiany karłowate również w późniejszym czasie – do pierwszych dni lipca. Jeśli temperatura będzie właściwa, to kiełkowania należy spodziewać się po 8 – 14 dniach.
Czasami pojawia się pokusa, żeby przyśpieszyć kiełkowanie. Nieraz przemawiają za tym względy praktyczne. Szybsze kiełkowanie będzie potrzebne, jeśli brakuje opadów i zapowiadane są susze, wcześniejszy zasiew został zniszczony przez nadmierne opady, grad albo szkodniki lub w sytuacji, gdy po prostu zapomnieliśmy zasiać fasolę odpowiednio wcześnie. Na szczęście można jeszcze wybrnąć z tej sytuacji. Ratunkiem będzie odpowiednie namoczenie nasion. Jak to zrobić krok po kroku?
Tak przygotowana fasola rzeczywiście wykiełkuje szybciej, dzięki czemu szybciej będzie mogła trafić na talerz.
Warto jeszcze dodać, że dodatkowym elementem, który może przyspieszyć kiełkowanie, jest pocięty lub porwany skrzyp. Możesz zatem namaczać fasolę także w wodzie ze skrzypem.
Dzięki tym zabiegom fasola wykiełkuje nawet kilka dni wcześniej.
Fasolkę szparagową można jeść przez cały rok, ponieważ dostępne są mrożonki, jednak to potrawy ze świeżej fasolki będą znacznie lepsze. Gdy trwa sezon na fasolkę, czyli od czerwca do sierpnia, warto sięgać po przepisy, w których można ją optymalnie wykorzystać.
Przede wszystkim doskonale sprawdza się jako składnik do zdrowych i pysznych zup. Dobrym pomysłem będzie barszcz z botwiny z fasolką szparagową, zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki albo zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią. Oprócz tego fasolka może znaleźć się w gulaszu albo potrawce, w zapiekankach, a także jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Wiele osób pamięta na pewno z dzieciństwa klasyczną formę podania żółtej fasolki – z masłem i bułką tartą.
Przeczytaj również: