Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ebook zero waste - jak zorganizować kuchnię WINIARY

Co to zero waste i jak wprowadzić to w domu krok po kroku?

Nacisk na ekologię i zrównoważony rozwój daje się odczuć w wielu dziedzinach życia. Na ulicach miast można zobaczyć coraz więcej ekologicznych pojazdów, w domach i w biurach przywiązuje się wagę do segregacji śmieci, a dzięki wyprzedażom garażowym, internetowym aukcjom i specjalnym grupom na Facebooku kupuje się i sprzedaje wiele używanych przedmiotów, żeby ich nie wyrzucać.

Przemiany w podejściu do ochrony środowiska widać na każdym kroku - nawet w kawiarniach i restauracjach, gdzie plastikowe rurki zostały zastąpione przez te wyprodukowane z papieru. Jednym z nurtów wpisujących się w te trendy jest idea zero waste. Na czym to polega i jak działa w praktyce? W artykule wyjaśniamy najważniejsze kwestie.

Co to zero waste?

Wiele osób o tym kiedyś słyszało, ale pewnie nie każdy wie dokładnie na czym polega ta postawa. Tymczasem sprawa jest prosta. Ruch zero waste wziął się ze sprzeciwu wobec nadmiaru śmieci, które regularnie produkujemy. Recykling skupia się na segregowaniu odpadów, natomiast zero waste zakłada walkę z marnotrawstwem. Można to robić na wiele sposobów. Warto wymienić tutaj przede wszystkim:

  • rezygnację z używania rzeczy wyprodukowanych ze szkodą dla środowiska;
  • ograniczenie konsumpcji, rezygnacja z kupowania niepotrzebnych przedmiotów, zwłaszcza tych niskiej jakości, które użyte kilka razy stają się śmieciami;
  • ponowne wykorzystywanie przedmiotów w innym celu - na przykład słoików, butelek, puszek;
  • wprowadzanie rzeczy do drugiego obiegu - oddawanie potrzebującym, pożyczanie zamiast kupowania nowych przedmiotów.

Te wszystkie działania składają się na zero waste, co oznacza zredukowanie ilości generowanych śmieci do zera. W rzeczywistości jest to bardzo trudne, jednak samo ograniczenie odpadów dzięki zmianie codziennych nawyków już można uznać za duży sukces.

No waste: co to znaczy?

Równolegle z pojęciem zero waste funkcjonują takie określenia jest "no waste" czy "less waste", które odnoszą się do tej samej idei. Można zatem uznać je za synonimy, ponieważ nawołują do analogicznych czynności.

Jakie produkty można ponownie wykorzystać w ramach zero waste?

Na co dzień można wdrażać zero waste co znaczy, że nie będziesz wyrzucać tego, co jeszcze można wykorzystać. Drugie życie można dać wielu pozornie nieprzydatnym odpadkom. Opróżnione słoiki łatwo jest ponownie zapełnić, przygotowując własne przetwory. Zniszczone ubrania w kilka chwil przerobisz na ścierki. Puste plastikowe butelki łatwo zamienisz w doniczkę, zbiornik na deszczówkę lub konewkę. Inne opakowania mogą służyć także do wykonywania prac plastycznych przez dzieci. Odrobina kreatywności wystarczy, żeby zrobić dosłownie coś z niczego!

Zero waste w kuchni: jak unikać jednorazowych opakowań?

Zamiast przerabiać jednorazowe opakowania na coś innego, można po prostu z nich nie korzystać wtedy, gdy tylko jest to możliwe. Dlatego jeśli idziesz kupić na przykład warzywa i owoce, pamiętaj o własnej torbie! Wiele dobrego dla środowiska można zrobić odpowiedzialnie konsumując napoje. Woda mineralna w plastikowych butelkach może być zastąpiona przez wodę z kranu - na przykład w specjalnych butelkach filtrujących. Mając w domu saturator, przygotujesz także wodę gazowaną lub gdy dodasz odpowiedni syrop, także gazowany napój smakowy.

Zero waste: co to jest? Jak mądrze używać tej idei w kuchni?

Idea zero waste nie kończy się na doborze opakowań. Planując przygotowywanie posiłków, należy pamiętać także o innych ważnych sprawach. Chcesz ograniczyć marnotrawienie zasobów? Pamiętaj o tych zasadach.

  1. Nie kupuj więcej jedzenia niż potrzebujesz - czasami promocje dostępne przy zakupie większych opakowań rzeczywiście kuszą. Jednak korzystanie z rabatów, gdy wiesz, że żywności będzie zbyt dużo i nie dasz rady wszystkiego zjeść, zdecydowanie mija się z celem.
  2. Planuj posiłki z wyprzedzeniem, kupuj, posługując się listą zakupów - dzięki temu włożysz do koszyka wyłącznie to, czego naprawdę potrzebujesz.
  3. Naucz się przygotowywać potrawy z resztek - wiele ciekawych inspiracji znajdziesz w artykule Kuchnia zero waste - jak ograniczyć marnowanie żywności.
  4. Korzystaj z domowych sposobów zamiast z chemikaliów - czy wiesz, że do czyszczenia wielu powierzchni możesz wykorzystać sok z cytryny, sodę oczyszczoną albo ocet? Te proste metody świetnie się sprawdzają!
  5. Myśl nieszablonowo - z obierków od ziemniaków możesz zrobić pożywny bulion albo chipsy z piekarnika. Poza tym nadają się na kompost, podobnie jak fusy po kawie.

Zero waste: co to znaczy? Podsumowanie

Mniej odpadów to lepszy komfort życia dla innych, dzięki zatrzymaniu destrukcji środowiska naturalnego.

Praktykowanie idei zero waste może przynieść wiele korzyści dla środowiska naturalnego. A żeby to robić, nie musisz wywracać całego życia do góry nogami. Wystarczy stosować się do podstawowych zasad i można stać się z dnia na dzień bardziej eko właściwe bez żadnych niedogodności. Nie zapominaj też o segregacji odpadów!

Polecane przepisy

Kluski z czerstwego pieczywa z gotowanym burakiem w bulionie warzywnym

Kluski z czerstwego pieczywa z gotowanym burakiem w bulionie warzywnym

1 godz 25 min Średni
Warzywny placek z surówki i pieczarek

Warzywny placek z surówki i pieczarek

11 min Łatwy
Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

22 min Łatwy
Zupa grzybowa z grzankami

Zupa grzybowa z grzankami

17 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

48 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu