Wiesz już, co to grule. Ale czy pamiętasz, jak nazywa się ziemniaki w innych regionach Polski? Na Śląsku i centralnej Polsce króluje nazwa „kartofle” – od której zresztą pochodzi kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków. Poznań z kolei stoi pyrami.
Nie ma jasnej informacji na temat tego, skąd pochodzi słowo „grule”. Teorii jest kilka. Jedna z nich mówi o nawiązaniu do „Grulle” lub „Grundbirne” – jak mówiono na ziemniaki w dialektach w Niemczech i Austrii. Inna z kolei informacja o pochodzeniu góralskiej nazwy ziemniaków to wyrazów dźwiękonaśladowczych. „Grule” miało oddawać bulgotanie podczas gotowania kartofli.
Sama nazwa pojawia się wielokrotnie w twórczości pisarzy i poetów związanych z Podhalem, na przykład Kazimierza Przerwy-Tetmajera. Nie brakuje tego słowa również w tradycyjnych góralskich pieśniach i przyśpiewkach – w końcu gotowanie ziemniaków było (i jest!) częścią rutyny mieszkańców Podhala.
Jak grule jedzą prawdziwi górale? Prawdziwą furorę robią moskole, czyli góralskie placki ziemniaczane. Możesz je smażyć lub piec – ale liczy się podanie. Na Podhalu często podaje się je z serem bryndza. Dzięki temu zyskują niepowtarzalnego smaku. Bryndza to bowiem miękki, słony ser z mleka owczego. Jego kremowa konsystencja sprawia, że jest idealny na kanapki lub właśnie jako dodatek do placków ziemniaczanych. Jeśli chcesz jeść grule jak prawdziwy góral, wypróbuj koniecznie moskole z bryndzą!
Inny sposób na bryndzę z grulami to hałuski. To nic innego, jak kulki ziemniaczane podawane z brynzą. Kulki formujesz z ziemniaków, mąki, jajka i soli – a następnie wrzucasz do gorącej wody. Gdy kluski wypłyną, są gotowe do podania. A właściwie będą – gdy polejesz je bryndzą. Niektórzy w przepisie uwzględniają też smażony boczek lub smażony oscypek.
To jednak nie koniec. Inny popularny sposób na ziemniaki w górach to grule ze skwarkami. To pożywne danie, chociaż imponuje prostotą, zachwyci Cię wyjątkowym smakiem.
Masz ochotę na zupę? Koniecznie spróbuj bryjki! Ta gęsta zupa ziemniaczana doda Ci energii w długie, zimowe wieczory. Przepis jest bardzo prosty – potrzebujesz 1 kg ziemniaków, 1 litra mleka i 1 łyżki masła. Do tego soli i pieprzu, by doprawić całość. Gdy ugotujesz obrane ziemniaki, odlej wodę – zostawiając jej nieco na dnie. Następnie – dokładnie je rozgnieć. Do gruli dodaj mleko i masło, a także przyprawy. Na koniec gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dokładnie mieszając. Szybko się przekonasz, że bryjka na stałe wejdzie do Twojego kulinarnego repertuaru – a przepadają za nią zarówno dorośli, jak i dzieci.
Wiesz już, co to są grule i jakie są najlepsze, góralskie przepisy na ziemniaki. Szukasz innych pomysłów na to warzywo? Sprawdź ziemniaki pieczone z twarogiem lub cztery sposoby na ziemniaki z Tik Toka. Jeśli twórczo podejdziesz do tych przepisów, możesz zamienić zwykły ser na któryś z serów góralskich – wiesz już przecież, jak dobrze komponują się te smaki. Wtedy zamiast sposobów na dania z ziemniakami będziesz mieć kolejne, nieco autorskie, propozycje na coś pysznego z grulami!