Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Co to jest serwatka – jak powstaje?

Co można zrobić z serwatki? Przez pewien czas serowarzy uważali, że nic. Dopiero z czasem doceniono właściwości tej substancji i znaleziono dla niej właściwe zastosowanie.

Serwatkę płynną lub sproszkowaną znajdziesz obecnie na sklepowych półkach. A poza tym pojawia się jako jeden ze składników w wielu różnych produktach spożywczych. Bardzo możliwe, że korzystasz z nich na co dzień i nawet o tym nie wiesz.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Serwatka co to jest?

Na początku warto przypomnieć, co to jest serwatka. Mowa o produkcie powstającym w wyniku produkcji serów. W odpowiednio wysokiej temperaturze mleko pod wpływem działania podpuszczki lub bakterii kwasu mlekowego zostaje przekształcone w skrzep oraz serwatkę. Skrzep zostaje poddany dalszej obróbce i staje się serem (białym albo żółtym), natomiast pozostała płynna część (serwatka) nie jest już potrzebna w procesie produkcyjnym.

Wyjaśniliśmy, co to jest serwatka z mleka. Pamiętaj, że termin odnosi się do przetwarzania każdego jego rodzaju - nie tylko krowiego, ale też kóz i owiec.

Przez lata nie zastanawiano się, co zrobić z serwatki po serze. Z czasem jednak odkryto, że może być przydatna. Składa się głównie z wody, ale ma w sobie także wiele składników mineralnych wzmacniających organizm. Stanowi źródło białka i aminokwasów, działa jak naturalny napój izotoniczny. A co to jest serwatka w proszku? To ten sam zestaw substancji odżywczych, tyle, że bez wody.  W przemysłowej produkcji żywności używa się takiej sproszkowanej serwatki jako dodatek do przetworów mięsnych, słodyczy, zup w proszku, chipsów, sosów a także produktów dla niemowląt. Serwatkę można także wykorzystywać na niewielką skalę we własnym zakresie.

Serwatka co z niej zrobić?

Każdy, kto produkuje samodzielnie produkty nabiałowe, może spotkać się z pytaniem, co zrobić z serwatką po serze. Okazuje się, że możliwości jest całkiem sporo. Co zrobić z serwatki w warunkach domowych? Zobacz szerokie zastosowanie tego produktu!

  • Zdrowy napój - serwatkę można po prostu wypić - tak samo jak zsiadłe mleko czy maślankę. Pod względem właściwości i wpływu na organizm przypomina nieco kombuche. A co, jeśli smak serwatki nie do końca Ci odpowiada? To nie problem. Równie dobrze można ją wykorzystać jako dodatek do koktajli owocowych.
  • Dodatek do ciasta na pizzę - serwatkę można dodać zamiast wody. Wpływa to pozytywnie na walory smakowe potrawy.
  • Dodatek do smażenia - sprawdzi się na przykład przy podgrzewaniu potraw z warzyw.
  • Nawóz do roślin - jeśli masz ogród, serwatkę wykorzystasz jako naturalny nawóz do niektórych typów roślin.
  • Serwatka do pielęgnacji - serwatka - podobnie jak na przykład mleko wielbłąda - może mieć pozytywny wpływ na skórę. Można nałożyć ją na twarz jeszcze zanim zostanie wklepany krem nawilżający. Dzięki temu skóra będzie bardziej jędrna. Kolejnym sposobem wykorzystania serwatki do pielęgnacji jest przygotowanie z niej płukanki do włosów.

Serwatka - jak zrobić?

Serwatka to przede wszystkim produkt uboczny powstający przy produkcji sera. Co jednak w sytuacji, gdy nie chcesz bawić się w serowara, a serwatka ma być celem samym w sobie? Możesz ją samodzielnie stworzyć z mleka - pod warunkiem, że nie będzie to mleko UHT. Mleko pasteryzowane należy podgrzać do temperatury 25-28 stopni, a następnie dodać do niego trzy - cztery łyżki śmietany. Taką mieszaninę odstawia się na około dwa dni w ciepłe miejsce i czeka aż mleko się ukwasi. Kwaśne mleko należy następnie podgrzewać tak długo aż dojdzie do oddzielenia części gęstej od płynnej. serwatka nadaje się do spożycia po przepuszczeniu przez sito. Termin przydatności do spożycia to kilka dni, pod warunkiem, że będzie przechowywana w lodówce.

Serwatka co zrobić? Szybkie podsumowanie

Wiesz już czym jest, jak powstaje i co zawiera serwatka. Jeśli bliska jest Ci idea zero waste, z pewnością wybierzesz jeden ze sposobów na jej wykorzystanie. Da się z niej zrobić użytek w kuchni, w łazience a nawet w ogrodzie.

Polecane przepisy

Crème fraîche

Crème fraîche

8 min Łatwy
Rurki z kremem waniliowym

Rurki z kremem waniliowym

2 godz 17 min Średni
Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

17 min Łatwy
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

21 min Łatwy
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

40 min Łatwy
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
rodzaje mleka
Jakie są rodzaje mleka?
domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
pomysły na dania z serem ricotta
3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść
Labneh - co to za ser i jak go zrobić porady
Labneh - co to za ser i jak go zrobić?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu