Na pewno znasz spaghetti, czyli długie nitki, fusilli (świderki) czy penne (rurki). Nie każdy jednak próbował fettuccine. Czym charakteryzuje się ten rodzaj makaronu i do jakich potraw pasuje? Pora to wyjaśnić!
Fettuccine to tradycyjny włoski makaron w kształcie długich i wąskich wstążek. Fettucine ma około 1 cm szerokości, ale występuje także w innych wersjach:
Jest składnikiem często używanym w okolicach Rzymu, czyli na ternie Lacjum. Znany jest od kilku setek lat. Po raz pierwszy pojawia się w przepisie maccaroni romaneschi z XV wieku. Włoski kucharz Martino da Como rekomenduje, żeby jeść ten specjał z gotowany na bulionie z dodatkiem masła i sera. Fettuccine przypomina trochę makaron tagiatelle oraz pappardelle i czasami może być pomylony z jedną z tych dwóch odmian.
Fettuccine można kupić w sklepach z włoskimi produktami. Jednak, jeśli masz czas i chęć, możesz taki makaron zrobić także u siebie w domu. Do przygotowania tego włoskiego makaronu będą potrzebne:
Mąkę ugniata się z jajkami tak długo, aż powstanie gładkie, jedwabiste ciasto. Gdy masa ma odpowiednią konsystencję i nie przykleja się do rąk, należy pozostawić ją jeszcze na jakiś czas pod ściereczką. Następnie ciasto dzieli się na małe kawałki i rozwałkowuje lub przepuszcza przez maszynkę. Odpowiednia grubość fettuccine będzie wtedy, gdy przez ciasto będzie prześwitywać światło. Każdą rozwałkowaną część należy zrolować z obu końców do środka, a następnie pociąć na kawałki o szerokości około 1 cm.
Gotowy makaron gotuje się we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Po wyłowieniu z garnka powinien być miękki i lekko sprężysty.
Najbardziej oczywisty przepis to fettuccine alfredo. Po tą nazwą kryje się wspominany już wcześniej przepis z XV wieku. Makaron łączy się z masłem i startym serem – najlepiej parmezanem. Jako przyprawy w zupełności wystarcza sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać także natkę pietruszki do dekoracji. Jeśli szukasz bardziej sycącego, treściwego przepisu, można przygotować także fettuccine alfredo z kurczakiem.
Następną ciekawą propozycją jest fettuccine w sosie grzybowym. W tym przypadku pasta połączona jest ze smażonym kurczakiem i pieczarkami, a pyszny aromat daniu nadaje czosnek i cebula.
Fettuccine możesz dopasować także do innych popularnych przepisów na dania z makaronem, wedle swojego uznania. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w taki sposób przygotować na przykład klasyczną carbonarę.
Nie jest to może najpopularniejszy z włoskich makaronów, ale warto czasem po niego sięgnąć, choćby dla odmiany od tego, co zazwyczaj trafia na talerz. Jeśli szukasz urozmaicenia i lubisz włoską kuchnię, to może być bardzo atrakcyjna propozycja!
Przeczytaj również inne artykuły: