Czosnek to doskonała przyprawa oraz naturalny antybiotyk. Zaleca się spożywanie czosnku w dużych ilościach szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebne jest budowanie odporności organizmu. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspomaga pracę jelit i pracę serca. Może być wsparciem przy obniżaniu ciśnienia krwi, a także wspierać dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu. Jest z nim tylko jeden drobny problem – ma bardzo intensywną woń. Jeśli to dla Ciebie problem, warto dowiedzieć się, co neutralizuje zapach czosnku.
Smak i zapach czosnku rzeczywiście wzbogacają wiele smażonych lub pieczonych potraw. Czosnek może być także składnikiem do pasty kanapkowej albo do sosu sałatkowego. Wiele dań bez takiej przyprawy byłaby po prostu niekompletna. Rzecz w tym, że o zapachu chcemy zapomnieć już po zjedzeniu czosnkowych przysmaków, tymczasem pozostaje on w ustach czy na dłoniach naprawdę długo. Czym zneutralizować zapach czosnku? Na szczęście istnieją sprawdzone, metody.
Warto podkreślić, że mydło czy płyn do mycia naczyń będą w tej roli nieskuteczne. Żeby pozbyć się czosnkowego zapachu, trzeba sięgnąć po zupełnie inne patenty. Niektóre z nich mogą się wydawać naprawdę nieoczywiste. Jak pozbyć się zapachu czosnku?
Zamiast zastanawiać się, jak usunąć zapach czosnku, można też poszukać sposobów na to, żeby problem w ogóle się nie pojawił. Pamiętaj, że czosnek możesz kroić w rękawiczkach, a w trakcie gotowania czosnkowych potraw szeroko otwierać okno, żeby dobrze przewietrzyć pomieszczenie.
W wielu przepisach świeży czosnek można zastąpić czosnkiem granulowanym. Pamiętaj jednak, że efekt nie będzie identyczny. Najwięcej smaku i aromatu wyciągniesz oczywiście ze świeżo obranych ząbków. Dlatego warto używać tego składnika nawet dużych ilościach. Neutralizacja zapachy czosnku wcale nie jest bardzo trudna. Nie potrzeba gumy do żucia albo landrynek. Wystarczy sięgnąć po jeden z podstawowych produktów spożywczych, które na pewno masz w domu.