Zastosowanie gruszek w kuchni jest tak szerokie, że nawet nie wiadomo od czego zacząć. Gruszki, podobnie jak inne owoce, naturalnie dobrze sprawdzają się w różnego rodzaju deserach, ale przecież nie tylko. Często gruszka jest ważnym składnikiem także przy przygotowywaniu dań obiadowych albo sałatek. Jeśli masz w domu dużą ilość gruszek i nie chcesz, żeby się zepsuły, możesz wszystkie owoce podzielić i przygotować z nich wiele smakołyków.
Gruszki, podobnie jak jabłka, świetnie nadają się do ciast. Z popularnych przepisów z tymi owocami polecamy szczególnie biszkopt z gruszkami oraz ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami. Czekolada i gruszka to zresztą ciekawe połączenie. Intensywny smak czekolady jest łagodzony przez delikatną gruszkę, co sprawia, że ten duet ma licznych amatorów. Na lato idealnym deserem będzie za to sorbet gruszkowy. Zrobisz go z zamrożonych kawałków gruszki, które blenduje się razem z sokiem z cytryny, miodem i sokiem jabłkowym w odpowiednich proporcjach. Tak przygotowana mieszanina w przegródkach z patyczkami szybko zamienia się w orzeźwiającą przekąskę na cieplejsze dni.
Bardzo ciekawym pomysłem na wykorzystanie gruszki jest dodanie jej do zupy. Jeśli taka perspektywa wydaje Ci się ciekawa, wypróbuj przepis na krem z marchewki z gruszką i chili, zupę z białych warzyw z gruszką lub krem z dyni z pieczoną gruszką.
Dla tych, którzy szukają pomysłu na niestandardową przystawkę, prawdziwym odkryciem może być sałatka z pieczonymi gruszkami. W tym przepisie na miksie sałat kładzie się pokrojoną gruszkę oraz ser pleśniowy, żurawinę i awokado - prawdziwy festiwal smaków, które pasują do siebie zadziwiająco dobrze. Dopełnieniem przepisu są odpowiednie przyprawy - sok z cytryny, miód, natka pietruszki, pieprz oraz lekki majonez WINIARY. Jest także ciekawa propozycja dla fanów wiosennych smaków - sałatka z rzeżuchą, gruszką i orzechami włoskimi. Żeby wyglądała bardziej spektakularnie, możesz serwować ją w słoiku.
Gruszki przerobisz także na dżem. Najciekawsze będzie połączenie w jednym słoiczku z innymi owocami. Nasz faworyt to dżem brzoskwiniowo-gruszkowy. A może lubisz przekąski w occie takie jak grzybki albo warzywa? Dla osób o takich upodobaniach perfekcyjnym wyborem jest marynowana gruszka.
Przeczytaj również:
W Polsce można kupić różne odmiany gruszek, jednak za najsmaczniejszą uchodzi Konferencja.
Owoce można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Wiele zależy od tego, jakie masz w stosunku do nich plany. Jeśli mają trafić na talerz w krótkim czasie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby leżały na stole albo na blacie. Co innego, jeśli gruszki chcesz przechowywać przez dłuższy czas. Wówczas należy poszukać chłodnego miejsca, jak lodówka albo piwnica. Niska temperatura pozwala dłużej zachować świeżość i spowolnić dojrzewanie owoców.
Gruszek nie trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest jadalna. Co więcej to właśnie w skórce gruszki jest największa koncentracja składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na kondycję organizmu. Dlatego jeśli smak Ci nie przeszkadza, zdecydowanie warto jeść gruszki razem ze skórką.