Zamrożone jedzenie można bezpiecznie spożyć nawet kilka tygodni później. Pamiętaj jednak o tym, że nie każdy produkt nadaje się do przechowywania w ten sposób. Co można mrozić, a czego nie? Zobacz najważniejsze zasady!
Lista produktów do mrożenie jest naprawdę długa. Dlatego jeśli masz w domu pojemną zamrażarkę. możesz śmiało z niej korzystać, zachowując świeżość i wartości odżywcze wielu różnych składników. Żeby pozbyć się wątpliwości co do tego, co można mrozić, a czego nie, przygotowaliśmy listę najpopularniejszych produktów wraz z wyjaśnieniem.
Choć lista produktów do mrożenia jest długa, trzeba mieć świadomość, że są też takie, które nie znoszą dobrze bardzo niskich temperatur. Jakie rodzaje żywności można zaliczyć do tej kategorii?
Najlepszym sposobem na uniknięcie nadmiernych zapasów żywności jest po prostu dopasowanie zakupów do realnych potrzeb. Jeśli nie będziesz kupować za dużo, to nie będzie nadwyżek, o które trzeba będzie się martwić. Tak to wygląda w teorii, jednak w praktyce, jak wiadomo, bywa różnie. Dzięki wiedzy o tym, co można mrozić a czego nie, zdecydowanie łatwiej poradzić sobie z zachowaniem składników na później.