Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron z pieczonym schabem WINIARY

Co dodać do makaronu z pesto

Co do makaronu z pesto? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, szukając ciekawych pomysłów na pyszne dania inspirowane kuchnią włoską. Zielone pesto pasuje do warzyw i do mięs, będąc bardzo uniwersalnym składnikiem. Z jakimi składnikami tworzy najlepsze kompozycje? Poniżej znajdziesz wskazówki. 

Co to jest pesto?

Pesto to włoski przysmak o szerokim zastosowaniu. Głównym składnikiem, który nadaje charakterystyczną barwę, jest świeża bazylia. Zioła miesza się z oliwą i startym parmezanem i doprawia solą, czosnkiem i orzeszkami piniowymi. W efekcie powstaje pyszna pasta bazyliowa, sprzedawana w słoiczkach.

W związku z tym, że przepis nie jest bardzo skomplikowany, można zająć się produkcją także w swoim domu. Pierwotnie pesto przygotowywano, pracowicie ucierając składniki za pomocą moździerza. Pierwszy przepis z włoskiej książki kucharskiej pochodzi z XIX wieku.

Obecnie, dzięki nowoczesnym technologiom, jest znacznie łatwiej. Malakser albo blender o dużej mocy wykonana za Ciebie dużą część pracy. Chociaż najpopularniejszy jest właśnie makaron z zielonym pesto, z czasem powstały także różne inne warianty. 

Warto wspomnieć przede wszystkim o czerwonym pesto, w którym - zamiast bazylii - głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Zielona wersja pesto także może powstać bez bazylii. Mieszaninę o podobnym wyglądzie uzyskasz także, wykorzystując miętę,  pietruszkę albo szpinak. Stąd takie nazwy jak miętowe pesto czy pietruszkowe pesto. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co do makaronu z pesto? Najlepsze warzywa

Chcesz przygotować lekką potrawę z makaronem i pesto? Zapamiętaj, że bazyliowa pasta doskonale pasuje do wielu zielonych warzyw. Dlatego możesz sięgnąć po to, co akurat masz w domu - szparagi, cukinię, brokuły albo zieloną fasolkę. W ten sposób stworzysz idealne dla wegetarian i nie tylko. W wielu potrawach pesto występuje w duecie z suszonymi pomidorami. I bardzo słusznie! Jedno i drugie można zaliczyć to najlepszych odkryć włoskiej kuchni!

Mięsne dodatki do makaronu pesto

Pesto bardzo dobrze pasuje także do dań z mięsem. Jeśli chcesz sprawdzić, jak w duecie z makaronem i pesto będzie się komponował kurczak, nie ma powodów do obaw - w wielu przepisach te składniki występują obok siebie.  Pesto pasuje także do szynki albo boczku. Wszystkie typowe mięsne dodatki do makaronu  są mile widziane. Nie inaczej jest z rybami. Do pesto doskonale pasuje te delikatne, jak na przykład łosoś. 

Jeśli lubisz klejący się makaron, na pewno będziesz potrzebować do swojego przepisu dużo sera. Najbardziej oczywisty dodatek to parmezan - w końcu jest składnikiem używanym do produkcji samego pesto. Inne ciekawe propozycje to pecorino lub parmigiano reggiano. Możesz także uzyskać ciekawy efekt, mieszając pesto z delikatnym kremowym serkiem takim jak mascarpone albo ricotta. Ten warty uwagi smak można uzupełnić pomidorkami koktajlowymi. Sprawia, że potrawa będzie wyrazista, a przy tym - miła dla oka. 

Makaron z pesto co dodać?

Wiesz już, co dodać do makaronu z pesto. Bazyliowa pasta znakomicie komponuje się z zielonymi warzywami, mięsnymi dodatkami i serem. Te połączenia są uniwersalne, więc odnoszą się nie tylko do makaronu. Równie dobrze pesto i inne składniki mogą trafić na pizzę, do zapiekanek czy jako przystawka do pieczywa lub do sałatek. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać zbyt dużej ilości i żeby zbyt długo nie podgrzewać pesto. Wysoka temperatura może sprawić, że zrobi się gorzkie. 

Jeśli masz dużą ilość pesto do wykorzystania, nie zaszkodzi dodać nawet do zupy. W ten sposób możesz przygotować na przykład pomidorowy gulasz warzywny z pesto. 

Polecane artykuły

Jak gotować makaron? ZWZ WINIARY
Jak gotować makaron?
Jak ugotować makaron al dente
Jak ugotować makaron al dente?
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Makaron ryżowy z tofu

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu