Sałatki przygotowane z samych warzyw to lekka i zdrowa przekąska, jednak nie zawsze odpowiednio sycąca i kaloryczna. Przepisy z makaronem albo ryżem to pomysł na danie, które dostarczą więcej energii. Podstawowym składnikiem jest ugotowany wcześniej ryż, który piecze się z dodatkiem ostrych przypraw – sosu sojowego, octu ryżowego, sosu sriracha.
Niektórzy dodają także chili, curry lub gotową mieszankę przypraw – na przykład Pomysł na… Kebab Döner albo Pomysł na ryż smażony po indyjsku. Do pieczenia wystarczy około 20 minut w 185 stopniach (grzanie góra-dół).
Do tego należy dodać także limonkę, czosnek, a także słodki produkt, taki jak brązowy cukier, syrop klonowy albo miód. Starannie doprawiony przypieczony ryż miesza się z pozostałymi składnikami – zielonym ogórkiem, awokado, świeżą miętą, kolendrą i posiekaną dymką. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak sałatki, dodając jeszcze czerwona cebulę, kukurydzę z puszki, orzechy, czerwoną paprykę. Po wymieszaniu wszystkich produktów uzyskasz nieoczywistą kompozycję smaków i zapachów.
Jak pewnie widzisz, przepis jest elastyczny, więc możesz w dość swobodny sposób zamieniać składniki lub dodawać nowe, żeby idealnie dopasować posiłek do indywidualnych preferencji. W sieci znajdziesz dziesiątki przepisów z różnymi modyfikacjami, lecz najlepiej opracować swój własny.
Sałatka z ryżem pieczonym to uniwersalny wybór na wiele okazji. Może trafić na stół jako imprezowa przekąska, być dobrą kolacją albo posiłkiem zabieranym do pracy w formie lunchu. Nie tylko doskonale smakuje, ale też atrakcyjnie wygląda, dzięki mieszance różnym barw. Chętnie sięgają po nią zarówno wegetarianie, jak i osoby, które na co dzień lubią jeść mięso.
Sałatka znana z Tik Toka i Instagrama jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani wiele wolnego czasu. Być może ta prostota to jedna z tajemnic stojących za sukcesem tego dania. Możesz przygotować ją w domu, nawet w ostatniej chwili przed przybyciem gości, korzystając z dostępnych w domu składników.
Potrawa może być także typowym daniem zero waste. Warto ją zrobić, gdy nie masz pomysłu, jak wykorzystać duży zapas ryżu, który pozostał po obiedzie.
Ryż znany jest jako dodatek do dań mięsnych, a także ważny składnik przeznaczony do przygotowania sushi. Nie jest to pierwszy wybór, gdy chce się przygotować sałatkę, a przecież perfekcyjnie sprawdza się w tej roli. Jednak ten, kto unikał ryżu w sałatce, może to nadrobić. Gdy raz spróbujesz, z pewnością przekonasz się do tego pomysłu. Warto czasami inspirować się kuchnią azjatycką, ponieważ dieta z tamtych stron jest często znacznie zdrowsza i bardziej pożywna niż typowe przepisy europejskie.
Sprawdź również inne przepisy: