Prosty chlebek bananowy można przygotowywać przez cały rok. Jest jednak ciekawa alternatywa dla tych, którzy szukają urozmaicenia. Jeśli szukasz czegoś nowego, koniecznie zrób chlebek bananowy w wersji jesiennej!
Chlebek bananowy w wersji jesiennej ma wszystkie zalet bananowego chlebka, a dodatkowo czerpie inspiracje z wyjątkowo popularnej cynamonki. Być może te cechy sprawiły, że przepis stał się prawdziwym hitem internetu. Jak go przygotować?
Do perfekcyjnego chlebka potrzebne będą dwa banany, dwa jajka, po 80 g cukru i masła lub oleju, łyżeczka proszku do pieczenia i trochę cynamonu. Opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę ekstraktu waniliowego. Po wymieszaniu tych składników uzyskasz masę, którą należy wlać do keksówki. Ale nie tak prędko! Pamiętaj, żeby umieścić w formie tylko część ciasta, na którą nałożysz drugą warstwę intensywnego w smaku nadzienia. Uzyskasz je, mieszając 50 g masła, 50 g brązowego cukru i 1-2 łyżeczki cynamonu. Po nałożeniu cynamonowej pasty należy wlać warstwę ciasta bananowego, a potem znów masę cynamonową i tak aż do wyczerpania składników. Prawda, że proste?
Przygotowane w taki sposób ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po około 40 minutach chlebek będzie gotowy. Jeśli chcesz uzyskać wypiek, który będzie bardziej deserem niż bazą do kanapek, możesz dodatkowo polukrować chlebek bananowy z rollsami cynamonowymi. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciu Halloween, ale równie dobrze można podawać taki specjał na podwieczorek bez szczególnej okazji.
Viralowy przepis zyskał powszechne uznanie. Cenią go osoby, które na co dzień nie pieką, ale z tą recepturą sobie poradzą, bo jest bardzo prosta. Zrobienie takiego wypieku to nie to samo, co mozolne przygotowywaniu tradycyjnego chleba na zakwasie. Z pewnością przepis powinni wypróbować też fani cynamonek!
Do przygotowania chlebka bananowego najlepiej włączyć grzanie góra-dół. Dzięki temu chlebek będzie trochę chrupiący na zewnątrz, a przy tym miękki w środku.
Chlebek można jeść przez kilka dni. Żeby nie zrobił się zbyt suchy, najlepiej przechowywać chlebek zawinięty w papier albo pokrojony na kawałki przechowywać w plastikowym pojemniku.
Chlebek bananowy może mieć bardziej urozmaicony smak dzięki dodatkowym składnikom. Jeśli chcesz, dodaj do masy także rodzynki albo żurawinę.