Okrągłe, wypieczone, aromatyczne bochenki domowego chleba to marzenie każdego piekarza – amatora. Jednak czasami nie wyglądają one tak, jak na zdjęciach w przepisie, według którego postępujesz. Czy to problem wyłącznie estetyczny? Pamiętaj, że nie zawsze nierówny bochenek oznacza, że nie nadaje się on do spożycia. Są jednak błędy, które mają poważniejsze konsekwencje.
Jakie? Lista problemów, które możesz spotkać, to m.in.
Jak widzisz, nie do końca foremny bochenek przy tym to niewielkie zmartwienie. Z czego wynikają opisane wyżej konsekwencje? Z błędów, które zdarzają się nawet osobom mającym na koncie wiele bochenków chleba. Jak ich unikać? Zwróć uwagę na poszczególne etapy procesu tworzenia wypieków.
Zacznij od przyjrzenia się składnikom, których używasz – przede wszystkim mąki: pszenna, żytnia, orkiszowa, graham – każda ma inne właściwości, każda sprawi, że chleb będzie inaczej wyglądał i smakował. Przekonaj się, z którą najłatwiej Ci pracować! Nie zapomnij też o zakwasie – potrzebuje kilku dni, by był gotowy do użycia. Dlatego zaplanuj pieczenie chleba z wyprzedzeniem.
Gdy masz pewność co do użytych składników, uważaj na poszczególne etapy pieczenia chleba. Przede wszystkim:
Jak widzisz, lista tego, co może pójść nie tak, nie jest taka krótka. Dobrze uczyć się metodą prób i błędów, cały czas doskonaląc się w sztuce pieczenia chleba. Każda kolejna próba będzie łatwiejsza – zwłaszcza, jeśli starannie będziesz przyglądać się poszczególnym etapom tworzenia wypieku. Wszystko po to, by móc podawać rodzinie domowy chleb, który wspaniale będzie komponował się z kanapkami, sałatkami czy zupą.