Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chickles

"Chickles”, czyli serowe pikle - krok po kroku

Przeglądając Tik Toka, można natknąć się na wiele pomysłów na nietypowe przystawki. Jeśli znudziły Ci się typowe przegryzki, takie jak krążki cebulowe, mozzarella sticks czy panierowane papryczki jalapeno, ciekawą odmianą mogą być chickles, czyli serowe pikle.

To pomysłowa przystawka, która ostatnio podbiła internet. Chcesz poznać ten trend? Wyjaśniamy, jak przygotować pikle w serowej panierce!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Chickles – co to jest?

Media społecznościowe pomagają szybko wypromować oryginalne kulinarne pomysły, czego najlepszym przykładem dubajska czekolada. Czy seropikle również zrobią taką furorę? Czas pokaże. Jak do tej pory wiele osób na całym świecie spróbowało już tego specjału i podzieliło się z widzami swoją wersją tego przepisu. Chickles to - najprościej rzecz ujmując - ogórek kiszony w serowej skórce. Taka kompozycja ciekawie łączy intensywny smak żółtego sera z wyrazistym, kwaśnym ogórkiem. Interesujący efekt potęguje to, że mamy tu chrupiącą skórkę, a przy tym miękki środek. To naprawdę oryginalne i zaskakujące!

Jak zrobić chickles?

Ogórek kiszony w serowej panierce przygotowuje się naprawdę prosto. Ogórki ze słoika należy pokroić na ćwiartki. Właśnie w tej formie będą panierowane. Kolejny krok to roztopienie na patelni startego sera. Gdy ser pod wpływem wysokiej temperatury się roztopi, należy położyć na nim ogórka i zawinąć go w taką serową panierkę, korzystając ze szpatułki.

O czym pamiętać, żeby serowo-kiszona przekąska wyszła naprawdę smaczna?

  • Wytrzyj ogórka papierowym ręczniczkiem, zanim trafi na patelnię. Dzięki temu unikniesz nadmiaru wody ze słoika, więc panierka będzie łatwiej przylegać.
  • Dobrze wybierz ser, który będzie stanowił panierkę. Możesz wykorzystać miks startego sera gouda i cheddar albo wykorzystać tostowy ser w plastrach.
  • Pamiętaj, że podobnie jak inne przystawki na ciepło, najlepiej smakuje z sosem. W zależności od własnych preferencji możesz wybrać łagodny dip czosnkowy albo coś bardziej pikantnego.
  • Nie smaż chickles zbyt długo. Jeśli ser przyczepi się dobrze do ogórka, nie ma potrzeby, żeby całość podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Wystarczy krótka chwila - i już gotowe!

Czy warto zrobić pikle w serowej panierce?

Ten prosty przepis jest tak łatwy, że nawet osoby trzymające się z dala od kuchni nie będą mieć problemów z przyrządzeniem takiej przystawki. Idealnie nadaje się na finger food. Można jeść taką potrawę nawet bez stołu, talerza i sztućców. Wystarczy chwycić chickles i zanurzyć w miseczce z sosem!

Gdy wypróbujesz danie raz, pewnie zechcesz przygotować kolejne wersje przy okazji starając się udoskonalić przepis. Na to także są w sieci różne sposoby! Chickles niektórzy przygotowują także z mięsnymi dodatkami. Plasterek szynki albo salami może spokojnie trafić pomiędzy serem a ogórkiem.

Warto eksperymentować także z samymi ogórkami. Chickles można przecież przygotować z tradycyjnych ogórków kiszonych, jak również z ogórków małosolnych i konserwowych. W każdym wariancie smak będzie trochę inny. Jeśli różne typy ogórków połączy się z różnymi rodzajami sera można uzyskać wiele kombinacji. Aż się prosi o to, żeby poszukać tej, które najbardziej Ci zasmakuje!

Chickles to perfekcyjna przekąska na wieczór filmowy, spotkanie w liczniejszym gronie, a także domówkę. Można uwzględnić serowe pikle w menu na imprezę sylwestrową, urodziny albo dowolną, inną okazję.

Polecane przepisy

Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

Nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

30 min Łatwy
Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

19 min Łatwy
Kalafior w panierce

Kalafior w panierce

25 min Łatwy
Frytki z batatów

Frytki z batatów

31 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Smażone lody – przepis porady
Jak przygotować smażone lody?
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe? porady
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?
Kreatywne deski przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi
Kreatywne deski przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi
Burger Raclette
Burger Raclette – roztopiony ser w roli głównej!
Co można zrobić w frytkownicy beztłuszczowej
Co można zrobić w frytkownicy beztłuszczowej?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu