Wiele osób szukających nieszablonowych rozwiązań już wypróbowało ten przepis i podzieliło się swoimi wrażeniami w mediach społecznościowych. Czy naprawdę warto wypróbować burger z roztopionym serem raclette? Wyjaśniamy, czym wyróżnia się ten specjał na tle innych burgerów.
Popularności hamburgerów nie trzeba tłumaczyć. Kotlet umieszczony pomiędzy bułkami z sosami i warzywami to najpopularniejszy fast food na świecie. Nikt jednak nie chce jeść wciąż tego samego, stąd pomysły na ciągłe udoskonalanie pierwotnego przepisu – na przykład hamburgery drobiowe albo hamburgery z łososia. Eksperymentować można nie tylko z kotletem, ale również z dodatkami. Najbardziej klasyczny cheeseburger, czyli hamburger z serem jada się z lekko roztopionym serem w plastrach. Oprócz tego można wypróbować burgery z serem halloumi albo nawet z serem pleśniowym. Nic jednak nie przebije najnowszego odkrycia z mediów społecznościowych - ser raclette w burgerze to naprawdę coś wyjątkowego!
Nazwa „raclette” oznacza jednocześnie rodzaj szwajcarskiego sera, jak również potrawę, w której występuje jako składnik na ciepło. Jaka jest jego historia i pochodzenie? Chodzi tu o wielowiekowe tradycje ludów pasterskich. Prości ludzie, wypasający bydło, odkryli, że lubiany przez nich ser po umieszczeniu na gorącym kamieniu roztapia się i doskonale pasuje do pieczywa, ziemniaków i innych dań.
Po latach ser roztopiony na kamieniu zastąpiono serem roztopionym na specjalnych, małych patelniach, ale efekt jest ten sam. Płynnym serem można polewać mięsa, dania warzywne, potrawy z grilla. Czy pasuje do burgerów? Pasuje - i to jeszcze jak!
Przyrządzenie burgera raclette nie różni się specjalnie od innych wersji hamburgera. Mięso i bułki najlepiej zrobić w analogiczny sposób jak w klasycznym przepisie. Sekretem jest ser, który roztapia się na patelni i następnie oblewa nim mięso. Pyszny ser znakomicie komponuje się z burgerem.
Do burgera raclette będzie doskonale pasował boczek, a także pomidory, sałatka korniszony oraz niezawodny Sos Burgerowy WINIARY. Jeśli przygotowujesz danie w warunkach domowych samodzielnie, zdecydujesz o ilości dodatków oraz sosu.
Raclette burger przyciąga walorami smakowymi, ale nie tylko. Trzeba przyznać, że danie w tej formie znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Jeśli potrzebujesz solidnej porcji kalorii, jak w burgerze drwala, ten przepis na pewno się sprawdzi. Świetnie odżywia, rozgrzewa i zaspokaja głód na wiele godzin.
Burger z serem raclette możesz podawać na obiad albo na kolację. Sprawdzi się zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy kaloryczne dania na ciepło są mile widziane. Podobnie jak inne burgery może być serwowany także w wersji mini. Wystarczy uformować mniejsze kotleciki i sięgnąć po małe bułki. W ten sposób stworzyć przekąskę typu finger foods i goście nie będą musieli mierzyć się z pełnowymiarowym daniem.
Jeśli lubisz burgery, ale nie udało Ci się jeszcze zjeść tego specjału, koniecznie wypróbuj! Danie będzie właściwym wyborem nie tylko dla miłośników kuchni amerykańskiej, ale także dla tych, którzy cenią dobre serowe fondue.