Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Budae Jjigae - gulasz wojskowy z Korei

Budae Jjigae - gulasz wojskowy z Korei - co to takiego?

W Polsce znamy typowo żołnierskie potrawy. Na różnego rodzaju piknikach, festynach czy innych imprezach plenerowych można skusić się na atrakcję w postaci grochówki lub bigosu z kuchni polowej. Okazuje się, że inne kraje także mają takie potrawy kojarzone z wojskiem. Najlepszy przykład to koreańskie budae jjigae. Jak przygotowuje się to danie i z czego się składa? Poznaj bliżej wyjątkowy gulasz wojskowy z Korei!

Budae jjigae – co to?

Za sprawą social mediów, K-popu i Netfliksa w Polsce i w innych krajach europejskich wzrosło zainteresowanie kulturą koreańską. Coraz lepiej znamy już filmy i seriale z tamtych stron, jak choćby kultowe Squid Game. Sporo ciekawego ma do zaoferowania także koreańska kuchnia. Wspomniany gulasz budae jjigae to potrawa, która nie tylko zaskakuje oryginalnym smakiem, ale też swoją nietypową historią. Danie powstało w latach 50. XX wieku. Wówczas zakończyła się wojna koreańska, a kraj pozostał spustoszony. W związku z tym, że o jedzenie nie było łatwo, zaradni mieszkańcy Korei szukali pomysłów na przygotowanie sycących i pełnowartościowych potraw z tego, co mieli pod ręką. A w tym czasie łatwo było wejść w posiadanie amerykańskich racji żywnościowych. W związku z tym, do lokalnej ludności trafiały takie produkty, jak:

  • kiełbasa;
  • parówki;
  • fasolka w puszce;
  • mielonki.

Koreańczycy pomieszali te składniki z produktami typowymi dla swojego regionu, do których należy zaliczyć:

  • makaron ramen;
  • kimchi;
  • tofu
  • grzyby shitake lub boczniaki;
  • Pasta gochujang.

Listę składników uzupełnia bulion oraz czosnek i cebula. Pokrojenie na kawałki i wymieszanie tych wszystkich składników w jednym garnku, a następnie gotowanie do miękkości wystarczy, żeby mieć idealne budae jjigae. Choć może się wydawać, że składniki do siebie nie pasują, to tylko pozory. Osobliwa hybryda kuchni azjatyckiej i europejskiej smakuje doskonale i pozwala bardzo szybko najeść się do syta. To rozgrzewające, konkretne danie, które dodaje dużo energii i jest naprawdę kaloryczne.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czy warto przygotować gulasz wojskowy z Korei?

Budae jjigae to perfekcyjny przepis dla każdego, kto lubi proste dania jednogarnkowe. Wszystkie smaki mieszają się w jednym naczyniu, tworząc gorący specjał pełen smaków i aromatów. Kolejną zaletą jest fakt, że podobnie jak w przypadku gulaszu, nie trzeba dokładnie trzymać się przepisu. Proporcje składników można zmodyfikować według własnych upodobań, a w razie potrzeby zrezygnować z jakiegoś produktu lub zamienić go na inny. Do budae jjigae możesz dorzucić zieloną cebulkę, paprykę, starty ser, posiekane zioła albo ciasteczka ryżowe.

Przepis przypadnie do gustu także tym osobom, które nie lubią często gotować. Zawsze możesz przygotować większą porcję na kilka dni, a nawet podzielić gulasz na kilka porcji i zamrozić, żeby mieć na później. Odgrzewane wielokrotnie dane będzie równie dobre jak za pierwszym razem, tuż po ugotowaniu.

Jeśli lubisz kuchnię koreańską, ale nie znasz jeszcze budae jjigae, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przy okazji zachęcamy także do wypróbowania innych przepisów:

  • Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną;
  • Koreański kapuśniak z kimchi;
  • Marchewka po koreańsku.

Polecane przepisy

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Azjatyckie pulpeciki

Azjatyckie pulpeciki

27 min Łatwy
Tofu po koreańsku

Tofu po koreańsku

12 min Łatwy
Bulgogi

Bulgogi

48 min Łatwy
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

33 min Średni
Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

58 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Sałatki warzywne inspirowane kuchnią azjatycką
Sałatki warzywne inspirowane kuchnią azjatycką
Jak zagęścić gulasz
Jak zagęścić gulasz?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
4 sposoby na ziemniaki z Tik Toka - poznaj najlepsze!
4 sposoby na ziemniaki z Tik Toka - poznaj najlepsze!
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu