Dziś coraz łatwiej o przepisy na dania bezmięsne – na przykład pasztety z soczewicy, fasoli albo grochu. A czy możliwa jest Wielkanoc bezglutenowa? Oczywiście! Poniżej znajdziesz przykłady potraw, które świetnie się wpisują w takie wymagania.
Dania wielkanocne bezglutenowe są przeznaczone przede wszystkim dla osób, które mają zdiagnozowaną celiakię. To bezpośredni powód do wdrożenia bezglutenowej diety, choć są osoby, które decydują się na taki krok także bez wyraźnych wskazań medycznych. Na diecie bezglutenowej należy wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty zawierające zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień. W związku z tym Wielkanoc bezglutenowa może być pewnym wyzwaniem, lecz to nie powinno przeszkodzić w przygotowaniu pysznych potraw.
Bezglutenowa Wielkanoc wbrew pozorom nie musi być taka trudna. Zacznijmy od tego, że wiele klasycznych potraw wielkanocnych może pozostać bez zmian. Na stół może przecież trafił tradycyjna sałatka jarzynowa, a także liczne potrawy z jaj – wielkanocne jajka faszerowane, jajka z łososiem czy jajka faszerowane z groszkiem. Trochę bardziej trzeba się będzie nagimnastykować szukając zamienników dla potraw przygotowywanych z mąki pszennej. Jak zastąpić standardowe pieczywo oraz wypieki? Oto lista przepisów, które mogą Ci się przydać!
Wśród tradycyjnych potraw wielkanocnych z glutenem na pewno trzeba wspomnieć jeszcze o żurku. Tradycyjny żur powstaje na zakwasie z mąki żytniej. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem żurku bez glutenu, musisz przygotować zakwas na bazie mąki ryżowej lub kupić gotowy żurek bezglutenowy.
Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów, możesz przejrzeć wszystkie przepisy bez glutenu na stronie Winiary albo zobaczyć tylko bezglutenowe desery.
Chociaż w przepisach wielkanocnych pojawia się trochę dań mącznych, nie mają one kluczowego znaczenia. Wielkanoc to przede wszystkim potrawy z jaj oraz świeżych warzyw i ziół. Wystarczy zaledwie kilka drobnych modyfikacji w zwyczajnych wielkanocnym menu, żeby osoby na diecie bezglutenowej mogły w pełni cieszyć się świętami.