Obecnie torcik bento to hasło zdobywające popularność na całym świecie. Źródeł tego zjawiska należy jednak szukać w Azji. Słowo „bento”, oznaczające posiłek na wynos, które dość trafnie opisuje specyfikę tego wypieku, pochodzi z języka japońskiego, lecz tradycje związane z jego przygotowywaniem przypisuje się raczej mieszkańcom Korei Południowej. Tort bento to kompaktowy deser, który da się zapakować do małego pudełeczka i wszędzie ze sobą zabrać. Bywa nazywany ciastem na drogę albo ciastem nie do dzielenia. Torty bento idealnie nadają się do świętowania w nielicznym gronie – w końcu to nie piętrowe ciasto na wesele lub inne wielkie przyjęcie. Niewielki torcik można podarować w prezencie albo zjeść tylko we dwoje. Oprócz niewielkiego rozmiaru, wyróżnia się także efektownymi ozdobami. Ciasto bento jest zawsze starannie przygotowane, ma wiele kolorowych dodatków, a także odpowiedni napis lub dedykację.
Największe zalety, które ma bento tort to przede wszystkim:
Na Tik Toku znajdziesz na pewno wiele tutoriali, które pokażą krok po kroku, jak zrobić perfekcyjne ciasto bento. Zanim stworzysz swój pierwszy torcik bento warto zobaczyć różne inspiracje, ale ogólne zasady także są ważne.
Standardowe bento ciasto może ważyć około 300-400g i zajmować niewiele więcej miejsca niż dwa duże pączki. Średnica takiego wypieku raczej nie przekracza 10 cm, a można spotkać nawet mniejsze. Torty bento przygotowuje się na bazie biszkoptu. Dobry, miękki biszkopt idealnie komponuje się z kremem i dodatkami, jest lekki i łatwy do przechowywania. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować taki spód, przeczytaj koniecznie nasze porady, jak przygotować biszkopt idealny.
Biszkopt na bento tort najlepiej wypiekać według standardowego przepisu, lecz zamiast klasycznej tortownicy należy użyć małego naczynia. Można także upiec pełnowymiarowe ciasto i później po prostu wyciąć okrągły kształt odpowiedniej wielkości.
Zazwyczaj ciasto bento składa się z dwóch lub trzech biszkoptowych warstw, pomiędzy którymi jest warstwa kremu, owoców lub konfitury owocowej albo frużeliny. Boki, tak jak w klasycznym, dużym torcie, pokrywa się kremem, a na samej górze układa tematyczną dekorację. Jeśli szukasz pomysłu na odpowiedni krem do swojego bento ciasta, możesz skorzystać z gotowych propozycji. Zobacz koniecznie budyniowy krem do tortu oraz pomysły na masy do tortu biszkoptowego.
Do stworzenia ozdób na szczycie bento cake można użyć:
Po połączeniu wszystkich warstw i starannym udekorowaniu ciasto bento należy umieścić w lodówce, Niektórzy dodatkowo owijają jeszcze tort folią spożywczą, żeby poszczególne elementy lepiej się ze sobą połączyły.
Bento tort to na pewno bardzo oryginalny deser, z którym można świętować dowolną okazję w wyjątkowy sposób. Inspirowane azjatyckimi trendami bento ciasto jest małe, praktyczne i świetnie wpisuje się w obecne trendy. Ciasto łatwo przechowywać, łatwo nadać mu indywidualny, wyjątkowy wygląd. Nie trzeba się także martwić o to, że się zmarnuje – to mała porcja, którą można zjeść od razu. Jeśli jeszcze nie zetknąłeś się z bento cake, koniecznie spróbuj!