Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Barszcz biały - dlaczego Polacy go uwielbiają?

Kuchnia polska zupami stoi! Przepisy na nie często przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a smak zup z dzieciństwa bardzo trudno zapomnieć. Dlaczego to właśnie barszcz biały podbił serca i podniebienia Polaków?

Po pierwsze, jest to danie uniwersalne - może być zarówno wykwintną zupą świąteczną, jak i prostym, codziennym posiłkiem.

Po drugie, ma właściwości prozdrowotne - zawiera probiotyki powstające w procesie fermentacji, wspiera odporność i poprawia trawienie.

Po trzecie, każdy region Polski ma swoją własną interpretację białego barszczu, co sprawia, że jest on częścią lokalnej tradycji kulinarnej.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Barszcz biały nie tylko na Wielkanoc

Mówisz barszcz biały. Myślisz – Wielkanoc! Niekoniecznie. Biały barszcz to idealna propozycja na codzienny obiad bez żadnej okazji. Świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. W chłodny dzień to pomysł na rozgrzewający posiłek. W wersji na zimno może być orzeźwiającym daniem podczas upalnego lata. Co więcej, barszcz biały coraz częściej pojawia się w restauracjach. To najlepiej pokazuje, że ta zupa właśnie przeżywa swój renesans.

10 nietypowych dodatków do barszczu białego

Jeśli doskonale znasz już smak klasycznego barszczu białego, czas na eksperymenty. Barszcz biały można podkręcić na wiele sposobów m.in. sięgając po dodatki, inne niż gotowane na twardo jajka czy kawałki białej kiełbasy. My proponujemy np.:

  • wędzony twaróg,
  • jajko sadzone,
  • grzanki z czerwonym pesto,
  • awokado,
  • pieczone warzywa,
  • chipsy z boczku,
  • karmelizowaną cebulkę,
  • klopsiki z mielonego mięsa,
  • wodę z ogórków kiszonych,
  • liście szpinaku.

Jak zagęścić barszcz biały?

Istnieje kilka sprawdzonych metod zagęszczania barszczu białego. Tradycyjnie używa się zasmażki z mąki i masła, ale można też wykorzystać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciekawym sposobem jest dodanie puree z białych warzyw - selera, pietruszki czy pasternaku. Dla osób na diecie bezglutenowej świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana lub ryżowa.

Jak przechowywać biały barszcz?

Prawidłowe przechowywanie barszczu białego to klucz do zachowania jego walorów smakowych. W lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, możesz go przechowywać do 7 dni. Jeśli chcesz zamrozić niezabielony biały barszcz, musisz z niego wyjąć całą wkładkę, a w zamrażalniku umieścić tylko płyn. Zamrożoną zupę musisz zjeść przed upływem 2 miesięcy.

Barszcz biały udowadnia, że polska kuchnia ma potencjał. To, co kiedyś było prostym daniem z konieczności, dziś staje się inspiracją dla kucharzy na całym świecie.

Polecane przepisy

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem

45 min Łatwy
Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

57 min Łatwy
Żurek na maślance

Żurek na maślance

34 min Łatwy
Zupa brokułowa z ziemniakami

Zupa brokułowa z ziemniakami

30 min Łatwy
Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

3 godz 43 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

zurek-wegetarianski-w-chlebie-4-866x577.jpg
Jak zrobić żurek?
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?
jajko na miękko
Jak długo gotować jajko?
Barszcz biały i żurek, czyli 7 sprawdzonych przepisów na zupy w Wielkanoc
Barszcz biały i żurek, czyli 7 sprawdzonych przepisów na zupy w Wielkanoc
Zakwas wielkanocny bez tajemnic – jak go przyrządzić i przechowywać? | Winiary
Zakwas wielkanocny bez tajemnic – jak go przyrządzić i przechowywać?
Wielkanocny niezbędnik – czego nie może zabraknąć, by święta były pyszne | WINIARY
Wielkanocny niezbędnik – czego nie może zabraknąć, by święta były pyszne
Zobacz więcej porad
Barszcz biały Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu