Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

Bardowanie mięsa: co to jest i jak stosować?

Bardowanie mięsa to jedna z technik, które mają sprawić, że pieczeń będzie miała lepsze walory smakowe. Dziś to trochę zapomniana sztuka, ponieważ potrawy najczęściej przed smażeniem i pieczeniem się marynuje. Jednak przed laty bardowanie mięsa, zwłaszcza dziczyzny, odgrywało istotną rolę w tradycyjnej, staropolskiej kuchni.  Na czym to polega i jakie daje korzyści? Warto sprawdzić, jeśli szukasz kulinarnych inspiracji i nieszablonowych pomysłów na wyszukane posiłki!

Co to jest bardowanie?

Bardowanie podczas przygotowywania mięsa ma poprawić jego smak i sprawić, że obiad będzie bardziej soczysty. Zmieni także aromat pieczeni na bardziej różnorodny. Technika polega na owinięciu mięsa kawałkami zwierzęcego tłuszczu. Plastry powinny szczelnie pokrywać potrawę, mogą także być wciśnięte w niewielkie nacięcia. 

Co będzie potrzebne do bardowania mięsa? Rolę tłuszczu może spełnić słonina, boczek lub ewentualnie delikatniejsze dojrzewające wędliny jak pancetta czy prosciutto. Żeby plastry lepiej przylegały do powierzchni mięsa można dodatkowo przytwierdzić je za pomocą wykałaczek. 

Obecnie używana nazwa wywodzi się z języka angielskiego, w którym bardowanie to po prostu "barding". 

Bardowanie przynosi wiele korzyści:

  • poprawia smak i aromat;
  • sprawia, że mięso jest bardziej soczyste;
  • zapewnia równomierne pieczenie;
  • dzięki niemu mięso jest bardziej miękkie i delikatne.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jakie mięso należy bardować?

Najlepsze rezultaty przynosi bardowanie chudego mięsa. Chodzi o kurczaka, indyka, cielęcinę a także bardziej wyszukane specjały, jak kaczka, sarnina czy mięso z jelenia. Szczególne korzyści przyniesie w przypadku zastosowania w przepisach, gdzie niezbędna jest długa obróbka termiczna. A im dłużej mięso jest w piekarniku, tym większa szansa, że bez bardowania po wyciągnięciu będzie zbyt suche. 

Bardowaniu mięsa mogą towarzyszyć także inne techniki zmierzające do tego, żeby poprawić jego smak. Dlatego oprócz owinięcia pieczeni szczelnie boczkiem czy słoniną, można także posypać je przyprawami. 

Tajniki bardowania mięsa - podsumowanie

Warto spróbować bardowania, jeśli uważasz, że pieczeń, którą zazwyczaj przygotowujesz, jest zbyt sucha. Zastosowanie tej tradycyjnej metody polegającej na owijaniu potrawy kawałkami tłuszczu możne znacząco poprawić smak, a dodatkowo sprawić, że danie będzie się efektownie prezentować na talerzu.  Początkowo ten sposób na pyszne mięso znany był tylko na dworach szlacheckich, gdzie bardowano upolowane jelenie, sarny i dzikie ptactwo. Obecnie można stosować ten trik do wielu innych rodzajów mięs, osiągając dzięki temu idealną sprężystość i konsystencję. 

Zobacz także

Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa
Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
marynowane mięso
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu