Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Grzyby są składnikiem, który sprawdzi się w potrawach każdego rodzaju. Sprawdź przepisy na niebanalne potrawy z grzybami i korzystaj z ich leśnego aromatu, póki grzybowy sezon trwa!

1.Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Aby przygotować wyśmienite kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą potrzebujesz dobrej jakości produktów i sprawdzonego przepisu na gremolatę! Kaszotto Borowikowe przygotuj według przepisu i dodaj do niego duszoną pierś kurczaka z wolnego wybiegu. Danie podawaj z gremolatą zrobioną ze świeżej natki pietruszki, skórki z cytryny, czosnku i oliwy z oliwek. Na wierzch kaszotta zetrzyj grube kawałki sera grana padano i gotowe!

2. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

Czy wiesz, że flaczki możesz przygotować również w pysznej wersji bezmięsnej? Zamiast mięsnych składników wykorzystaj aromatyczne suszone podgrzybki, boczniaki i sprawdź, jak łatwo przygotujesz nasze danie – flaczki z suszonych grzybów i boczniaków! Wspaniały smak grzybów spotęguje Bulion grzybowy z borowikami WINIARY dodany do flaczków w czasie gotowania. Flaczki podawaj z kromką świeżego chleba.

3. Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami

Podczas sezonu grzybowego na stole królują różnego rodzaju zupy – gęste, kremowe, zabielane, z jednym rodzajem grzybów lub z kilkoma. Nas zachwycił przepis na prostą i smaczną zupę borowikową z kaszą gryczaną i grzybami. Przygotujesz ją na bazie Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY. Dodaj do niej sycącą kaszę gryczaną, a wierzch dekoruj tymiankiem, natką pietruszki i pokruszonym serem typu feta. Taka zupa rozgrzeje i z pewnością poprawi humor podczas jesiennej słoty.

4. Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Pyszna zupa grzybowa borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką to pomysł na jesienne chłody i słotę. Dodaj do niej wybrany rodzaj grzybów – mogą to być pieczarki, borowiki lub podgrzybki. W sezonie jesiennym proponujemy świeże grzyby leśne, aby nacieszyć się ich wyjątkowym aromatem! Rozgrzewająca i sycąca zupa przygotowana na bazie Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY jest pyszna i pięknie prezentuje się na talerzu dzięki ziemniaczanej pierzynce. Smacznego!

5. Jesienna zupa grzybowa

Skoro jesteśmy przy zupach, to nie może zabraknąć tu pysznej jesiennej zupy grzybowej ! Przygotujesz ją ze swoich ulubionych grzybów leśnych: mogą to być borowiki, podgrzybki lub prawdziwki. Kapelusze krój na dosyć grube plastry – wtedy oddadzą swój aromat, nie tracąc przy tym pięknego kształtu. Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY wspaniale połączy leśny aromat grzybów i lekko słodkawy smak kapusty. Jeśli lubisz pikantne dania, to przy tej potrawie nie żałuj pieprzu do doprawienia – będzie pyszna!

6. Gołąbki z grzybami

Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się pysznymi gołąbkami przyrządzanymi przez nasze mamy i babcie? Ten wspaniały smak dzieciństwa możemy odtworzyć dzięki niezawodnym przepisom. Jeden z nich, na gołąbki z grzybami, jest wariacją właśnie na temat klasycznych gołąbków. W naszej wersji bezapelacyjnie dominują akcenty grzybowe. Oprócz grzybów leśnych i pieczarek w farszu, leśnego aromatu grzybów dodaje również esencjonalny Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY!

7. Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z grzybami na świątecznym stole wszyscy znamy bardzo dobrze. Warto jednak poznać coś nowego i spróbować niecodziennych pierogów z kaszą i grzybami. Farsz na te pierogi jest pełen smaków, gdyż grzyby suszone łączą się w nim z aromatyczną cebulą i sycącą kaszą jęczmienną. Grzyby w tym daniu nabierają podwójnej mocy, ponieważ gotowane są w wywarze z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Aby ucieszyć nie tylko żołądek, ale również oczy, każdą porcję pierogów podawaj posypaną świeżo siekaną natką pietruszki.

8. Grzyby marynowane

Warto zawczasu przygotować kilka słoików z grzybami marynowanymi, aby zimą mieć pod ręką te leśne, aromatyczne skarby. Sam proces marynowania nie jest skomplikowany, a z naszym przepisem poradzi sobie każdy, nawet niewprawiony w marynowaniu kucharz! Marynowane grzyby możesz podawać z różnymi rodzajami mięs, roladami warzywnymi, sałatkami majonezowymi lub jako zakąskę.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty