Obecnie na fali jest zupełnie nowy trend - angel hair chocolate. Deser zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również niezwykłym wyglądem. Jak zrobić angel hair chocolate? Zobacz praktyczne wskazówki w naszym poradniku!
Zwyczajna czekolada nie jest niczym spektakularnym. W sklepach można znaleźć wiele jej rodzajów, w tym czekolady nadziewane i smakowe. W czym tkwi sekret angel hair chocolate? Już sama nazwa zdradza istotny szczegół. Rzeczywiście, przysmak przypomina nieco anielskie włosy. Szukając przepisu na ten specjał, możesz spotkać się także z terminem pişmaniye angel hair. Czym więc jest pişmaniye? To absolutnie kluczowy składnik czekolady przypominającej anielskie włosy. Pişmaniye to znany od lat składnik przypominający konsystencją watę cukrową lub wełnę, a w smaku podobny do chałwy. Powstaje poprzez połączenie prażonej w maśle mąki z rozciąganym cukrem, formowanym następnie w cienkie, delikatne nitki. Ci, którzy mieli okazję podróżować do Turcji, mogą znać pişmaniye jako słodką pamiątkę przywiezioną z wakacji. Teraz jednak o tym składniku usłyszał cały świat i sprawił, że kuchnia turecka znowu budzi niemałe zainteresowanie.
Chcąc przygotować angel hair chocolate, wykorzystuje się pişmaniye jako idealne nadzienie. To wielka nowość dla fanów czekolady. Jeśli dobrze już znasz czekoladowe desery z bakaliami, liofilizowanymi owocami albo kremem pistacjowym, to teraz pora na coś nowego!
Przepis na angel hair chocolate pod wieloma względami przypomina instrukcję przygotowywania czekolady dubajskiej. Żeby zrobić własną tabliczkę, należy przygotować dobrej jakości czekoladę, która zostanie roztopiona i umieszczona w głębokiej foremce. Dno foremki należy wypełnić roztopioną czekoladą. Środkową warstwę stanowi pişmaniye, czyli wspomniana wcześniej anielska wata. Trzecia warstwa to znów czekolada. Anielskie włosy otoczone czekoladą tworzą pyszne, a przy tym zaskakujące i nieoczywiste połączenie.
Na pierwszy rzut oka angel hair chocolate wygląda jak zwyczajna tabliczka czekolady. Jednak po przełamaniu zauważysz charakterystyczne, słodkie włosy ciągnące się jak karmel.
Chcesz przenieść przyjemność z jedzenia tego deseru na jeszcze wyższy poziom? Możesz dodać jeszcze warstwę kremu pistacjowego. W ten sposób stworzysz przysmak idealny, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć!
Ogólna receptura jest dość prosta, ale zawsze można ją sobie trochę urozmaicić. Podobnie jak w przypadku czekolady dubajskiej możesz sięgnąć po wiele dodatków. To może być jadalne złoto, płatki róż, kolorowe posypki albo prażone pistacje. W wielu przepisach pojawiają się także suszone maliny i pestki granatu. Sam dobór odpowiedniej czekolady także ma duże znaczenie. Najbardziej oczywistym wyborem jest ulubiona czekolada mleczna, lecz wiele osób sięga także po czekoladę białą. Najrzadszym wyborem jest czekolada ciemna (deserowa), lecz możesz wybrać tę opcję, jeśli zależy Ci na tym, żeby produkt zawierał trochę mniej cukru.
Wśród filmików uwagę zwracają angel hair chocolate w kolorze różowym. Jak uzyskać taki efekt? To po prostu połączenie białej czekolady z odpowiednim barwnikiem spożywczym.
Angel hair chocolate – viral prosto z Tik Toka – łączy to co najlepsze w różnych tradycjach. W jednym przepisie można użyć belgijskiej czekolady oraz tureckiego nadzienia, żeby osiągnąć spektakularne efekty. Angel hair chocolate jest doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Zadowoli nawet najbardziej wymagających fanów słodkości! Tworząc własną tabliczkę, można wykazać się kreatywnością i w zamian liczyć na uznanie, zwłaszcza tych, którzy próbują specjału po raz pierwszy.
Przeczytaj również: