Dubajska czekolada bardzo szybko stało się prawdziwym hitem. Czy w rzeczywistości pochodzi z Dubaju? Stamtąd pochodzi pierwsza firma wytwarzająca smakołyk na dużą skalę. Do tego oryginalny smak, wyszukane składniki i staranne ozdabianie wywołują jasne skojarzenia – to ekskluzywny produkt dla wymagających – tak jak wakacje w Dubaju. Dubajska czekolada zazwyczaj przygotowywana jest w silikonowych foremkach, a do jej zrobienia potrzebujesz przede wszystkim mlecznej lub gorzkiej czekolady, ciasta kataifi oraz kremu pistacjowego. Jako elementów dekoracyjnych można natomiast używać wielu produktów, takich jak jadalne złoto, kandyzowane owoce, pistacje, orzechy. Nie każdy jednak poprzestanie na zrobieniu kostki tego deseru po swojemu. Znany patent na czekoladę z pysznym pistacjowym nadzieniem można wykorzystać także w inny sposób.
Jakie polecamy desery z dubajską czekoladą? Oto 5 najciekawszych propozycji!
- Dubajska czekolada w słoiku – powstaje podobnie jak oryginał, ale wszystkie składniki nie trafiają do foremki, tylko do słoika. Do naczynia trafia oczywiście ciasto kataifi, pasta pistacjowa i czekolada, ale również świeże truskawki i prażone posiekane pistacje. Wygląda lepiej niż wiele deserów lodowych!
- Pączki dubajskie – przepis, o którym warto przypomnieć nie tylko na tłusty czwartek. Jeśli chcesz coś innego niż tradycyjny pączek z różą albo z marmoladą, możesz przygotować nadzienie inspirowane Dubajem. To proste! W misce miesza się ciasto kataifi, pastę pistacjową oraz czekoladę roztopioną na ciepło z masłem. Tak przygotowany krem należy umieścić w worku cukierniczym i wykorzystać do napełnienia pączków. Gwarantujemy, że będą smakować zupełnie inaczej niż standardowe.
- Sernik dubajski – to inspirujący przepis, który warto przećwiczyć przed świętami wielkanocnymi. Jeśli lubisz serniki, ale w tym roku masz ochotę przygotować to ciasto inaczej, masz idealną okazję! W serniku dubajskim masę serową możesz przygotować w klasyczny sposób, podobnie jak spód. Wyróżnikiem będzie najwyższa warstwa inspirowana dubajską czekoladą. Stworzysz ją, łącząc drobno posiekane ciasto kataifi lub ciasto filio z rozgrzanym na patelni masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Na to nałóż krem z pistacji i na samą górę stopioną czekoladę gorzką. Chrupiąca czekolada dubajska i delikatny, puszysty sernik? Tak, to możliwe w jednym przepisie! W dodatku jedno do drugiego doskonale pasuje.
- Kulki mocy z dubajska czekoladą – kulki pełne smaków i aromatów to dobry pomysł na deser, który łatwo zjeść na raz, chwytając w dłoń niewielką porcję. Jeśli chcesz dawkować sobie składniki dubajskiej czekolady, zamiast sięgać od razu po całą tabliczkę, to może być propozycja dla Ciebie. Masę na kulki stworzysz, mieszając standardowe składniki dubajskiej czekolady (krem pistacjowy, ciasto kataifi) z wybranymi przez siebie składnikami, takimi jak na przykład daktyle, figi, posiekane pistacje, kakao, wiórki kokosowe i inne. Po wymieszaniu składników i uzyskaniu dość twardej masy, należy uformowane kulki włożyć do lodówki. Gdy stężeją – są gotowe do podawania domownikom i gościom! W tej formie można je bezpośrednio nałożyć na talerz lub paterę albo umieścić w papilotkach.
- Muffinki z dubajską czekoladą – muffiny stosunkowo łatwo przygotować, dzięki czemu stają się szybkim ciastem, gdy potrzeba własnych wypieków na szkolny piknik, spotkanie integracyjne czy inną okazję. Wśród ich najpopularniejszych wersji można wymienić różne warianty owocowe, a także muffinki oreo czy muffinki czekoladowe z wiśniami. Wersja dubajska także nie powinna przysporzyć trudności. Wystarczy użyć najważniejszych składników z czekolady dubajskiej do nadzienia tych drobnych ciasteczek. Niby oczywiste, ale efekt może przejść najśmielsze oczekiwania!