Nazwa dubajska czekolada wywodzi się od słodyczy spopularyzowanych przez wywodzącego się z Bliskiego Wschodu producenta czekolady. Początkowo więc smakołyk kojarzony był wyłącznie z tym miejscem. Szybko jednak – dzięki turystom wybierającym się na wakacje w poszukiwaniu słońca, stał się globalnym fenomenem. Dubajska czekolada kojarzy się z luksusem i ekstrawagancją. Przy tworzeniu tego deseru używa się dość drogich i egzotycznych składników – dokładnie jak Dubaj, który budzi analogiczne skojarzenia jako kierunek ekskluzywnych i kosztownych wyjazdów na urlop.
Czekolada dubajska składa się z kilku warstw, jest zazwyczaj bogato zdobiona i często umieszczona w atrakcyjnej formie. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się na tle przeciętnej tabliczki czekolady ze sklepowej półki. Ma wyjątkową teksturę i smak, a po ugryzieniu dosłownie rozpływa się w ustach. Warto rozważyć przygotowywanie tego specjału na szczególne okazje.
Do przygotowania dubajskiej czekolady będziesz potrzebować:
Oprócz tego można wykorzystać barwniki spożywcze, jadalne złoto, suszone owoce i inne dodatki, które chcesz wykorzystać do ozdobienia swojego dzieła.
Ciasto kataifi, przypominające bardzo cienki makaron, to bardzo popularny składnik deserów wykorzystywany w kuchni bliskowschodniej, a także w Grecji i Turcji. To właśnie z kataifi przygotowuje się między innymi słodką baklawę. Usmażone na patelni, tworzy perfekcyjne wypełnienie razem z pastą pistacjową. Pistacja i ciasto kataifi tworzą środkową warstwę, która jest z obu stron otoczona przez czekoladę. Wisienką na torcie są smakowite dodatki.
Dubajską czekoladę można przygotować:
Należy zacząć od dodatków - takich jak jadalne złoto, suszone owoce itp. Kolejnym krokiem jest wlanie do przygotowanej formy roztopionej czekolady. Najlepiej roztopić ją w kąpieli wodnej lub korzystając z mikrofalówki. Kolejnym etapem jest dodanie opisanego wcześniej nadzienia o smaku pistacjowym. Zrób to dopiero wtedy, gdy pierwsza warstwa dobrze zastygnie. Trzeci etap to dodanie kolejnej warstwy roztopionej czekolady. Tak przygotowany specjał należy schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z formy dubajska czekolada jest gotowa. Najlepiej podzielić ją na porcje, żeby smakować kawałek po kawałku.
Opisana powyżej receptura nie jest bardzo szczegółowa i nie musi taka być. Podczas przygotowywania dubajskiej czekolady liczy się inwencja i kreatywność. Trudno też podać dokładne proporcje składników, ponieważ wszystko zależy od tego, jak dużą formę chcesz wypełnić tą nadziewaną czekoladą.
Warto zapamiętać możliwe modyfikacje do zastosowania, gdy brakuje idealnych składników lub szukasz urozmaicenia. Jeśli masz problem ze znalezieniem ciasta kataifi, możesz równie dobrze sięgnąć po greckie ciasto filo. Ma podobny skład i właściwości, lecz inny wygląd. Jednak, gdy drobno je pokroisz, uzyskasz zbliżony efekt. Niektórzy twórcy z Tik Toka zdecydowali się także na zmiany w składzie nadzienia, dodając do kremu pistacjowego i ciasta także masło orzechowe.
Podsumowując, trzy najlepsze receptury na dubajską czekoladę z TikToka to:
Koniecznie sprawdź w domu, jak ten specjał wyjdzie w Twojej wersji. Najlepsza zabawa to właśnie przygotowywanie dubajskiej czekolady, a nie jej jedzenie, choć to drugie należy traktować jako zasłużoną nagrodę. Smacznego!