Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu

Dubajska czekolada to jeden z trendów, które robią furorę na Tik Toku. W ostatnich miesiącach 2024 można było zobaczyć tysiące filmów pokazujących sposoby na przygotowanie tego specjału lub jego degustację. Skąd taka popularność nietypowego deseru i co ma wspólnego z Dubajem? Wyjaśniamy, czym jest domowa dubajska czekolada i jak ją przygotować.

Dubajska czekolada – co to?

Nazwa dubajska czekolada wywodzi się od słodyczy spopularyzowanych przez wywodzącego się z Bliskiego Wschodu producenta czekolady. Początkowo więc smakołyk kojarzony był wyłącznie z tym miejscem. Szybko jednak – dzięki turystom wybierającym się na wakacje w poszukiwaniu słońca, stał się globalnym fenomenem. Dubajska czekolada kojarzy się z luksusem i ekstrawagancją. Przy tworzeniu tego deseru używa się dość drogich i egzotycznych składników – dokładnie jak Dubaj, który budzi analogiczne skojarzenia jako kierunek ekskluzywnych i kosztownych wyjazdów na urlop.

Czekolada dubajska składa się z kilku warstw, jest zazwyczaj bogato zdobiona i często umieszczona w atrakcyjnej formie. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się na tle przeciętnej tabliczki czekolady ze sklepowej półki. Ma wyjątkową teksturę i smak, a po ugryzieniu dosłownie rozpływa się w ustach. Warto rozważyć przygotowywanie tego specjału na szczególne okazje.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przygotować dubajską czekoladę – najlepsze sposoby

Do przygotowania dubajskiej czekolady będziesz potrzebować:

  • ciasta kataifi;
  • kremu pistacjowego;
  • odrobiny masła lub innego tłuszczu;
  • czekolady mlecznej, deserowej, białej lub mix z kilku rodzajów.

Oprócz tego można wykorzystać barwniki spożywcze, jadalne złoto, suszone owoce i inne dodatki, które chcesz wykorzystać do ozdobienia swojego dzieła.

Ciasto kataifi, przypominające bardzo cienki makaron, to bardzo popularny składnik deserów wykorzystywany w kuchni bliskowschodniej, a także w Grecji i Turcji. To właśnie z kataifi przygotowuje się między innymi słodką baklawę. Usmażone na patelni, tworzy perfekcyjne wypełnienie razem z pastą pistacjową. Pistacja i ciasto kataifi tworzą środkową warstwę, która jest z obu stron otoczona przez czekoladę. Wisienką na torcie są smakowite dodatki.

Dubajską czekoladę można przygotować:

  • w niewielkiej keksówce;
  • w silikonowej foremce do muffinek;
  • w foremce o dowolnym kształcie – na przykład choinki, gwiazdy, ludzika itd.

Należy zacząć od dodatków - takich jak jadalne złoto, suszone owoce itp. Kolejnym krokiem jest wlanie do przygotowanej formy roztopionej czekolady. Najlepiej roztopić ją w kąpieli wodnej lub korzystając z mikrofalówki. Kolejnym etapem jest dodanie opisanego wcześniej nadzienia o smaku pistacjowym. Zrób to dopiero wtedy, gdy pierwsza warstwa dobrze zastygnie. Trzeci etap to dodanie kolejnej warstwy roztopionej czekolady. Tak przygotowany specjał należy schłodzić w lodówce.

Po wyjęciu z formy dubajska czekolada jest gotowa. Najlepiej podzielić ją na porcje, żeby smakować kawałek po kawałku.

Dubajska czekolada przepis, który warto znać

Opisana powyżej receptura nie jest bardzo szczegółowa i nie musi taka być. Podczas przygotowywania dubajskiej czekolady liczy się inwencja i kreatywność. Trudno też podać dokładne proporcje składników, ponieważ wszystko zależy od tego, jak dużą formę chcesz wypełnić tą nadziewaną czekoladą.

Warto zapamiętać możliwe modyfikacje do zastosowania, gdy brakuje idealnych składników lub szukasz urozmaicenia. Jeśli masz problem ze znalezieniem ciasta kataifi, możesz równie dobrze sięgnąć po greckie ciasto filo. Ma podobny skład i właściwości, lecz inny wygląd. Jednak, gdy drobno je pokroisz, uzyskasz zbliżony efekt. Niektórzy twórcy z Tik Toka zdecydowali się także na zmiany w składzie nadzienia, dodając do kremu pistacjowego i ciasta także masło orzechowe.

Podsumowując, trzy najlepsze receptury na dubajską czekoladę z TikToka to:

  1. roztopiona czekolada + ciasto kataifi + krem pistacjowy;
  2. roztopiona czekolada + ciasto filo + krem pistacjowy;
  3. roztopiona czekolada + ciasto kataifi + krem pistacjowy + masło orzechowe.

Koniecznie sprawdź w domu, jak ten specjał wyjdzie w Twojej wersji. Najlepsza zabawa to właśnie przygotowywanie dubajskiej czekolady, a nie jej jedzenie, choć to drugie należy traktować jako zasłużoną nagrodę. Smacznego!

Polecane przepisy

Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

28 min Łatwy
Piernik z dżemem

Piernik z dżemem

1 godz 17 min Łatwy
Banany na ciepło z czekoladą

Banany na ciepło z czekoladą

31 min Łatwy
Truskawkowe sadzonki

Truskawkowe sadzonki

2 godz 20 min Łatwy
Gorąca czekolada do picia

Gorąca czekolada do picia

12 min Łatwy
Ciasto amerykańskie Brownie

Ciasto amerykańskie Brownie

53 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować fondue czekoladowe?
Jak przygotować fondue czekoladowe?
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
kuwertura - domowy sposób na polewę czekoladową
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową
Winogrona nie tylko w deserach! Sprawdź, gdzie jeszcze się sprawdzą - artykuł Winiary
Winogrona nie tylko w deserach! Sprawdź, gdzie jeszcze się sprawdzą
5 pomysłów na szybki i efektowny deser lodowy
5 pomysłów na szybki i efektowny deser lodowy
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski porady
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu