Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Boże Narodzenie kojarzy się z tradycyjną kuchnią i zestawem ulubionych dań, które co roku powracają na stół ku radości domowników. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów, aby ponownie zachwycić swoich gości wyjątkowymi smakami!

Świąteczna zupa grzybowa

Sekret szybkiego przyrządzania tradycyjnej świątecznej zupy grzybowej tkwi w wykorzystaniu Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY. To właśnie ona nadaje potrawie głęboki aromat. Do zupy warto dodać pieczarki bądź grzyby leśne, podsmażane na maśle dla podkreślenia smaku. Całość efektownie prezentuje się ze śmietanką i posiekaną natką pietruszki.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami to - obok grzybowej - najpopularniejsza zupa wigilijna. Przygotowanie go jest łatwe: wystarczy dobrać odpowiednie składniki do Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY, by uzyskać tradycyjny smak i głęboki aromat. W naszym przepisie znajdziesz także podpowiedź, jak przyrządzić domowej roboty uszka, czyli najlepszy dodatek do barszczu wigilijnego.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to potrawa, która dla wielu osób stanowi esencję Bożego Narodzenia. Wykorzystaj przepis na delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz, by przekonać tych, którzy do tej pory się wahali. Koniecznie ugotuj grzyby w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, a aromat zbliżającej się wieczerzy wigilijnej wypełni cały dom!

Karp zapiekany z grzybami

Wykorzystaj tradycyjny przepis na karpia zapiekanego z grzybami, by przygotować tę rybę szybko i łatwo. Pierzynka z sera żółtego i pysznego Sosu grzybowego staropolskiego WINIARY nada znanej potrawie nowy, niezapomniany smak. Karp zapiekany z grzybami doskonale sprawdza się w towarzystwie ziemniaków z wody bądź patelni, a także zielonej sałatki.

Ryba po grecku

Ryba na stole świątecznym występuje pod wieloma postaciami. Pyszną propozycję stanowi klasyczna ryba po grecku. Łączy pożywne mięso z delikatnymi i słodkimi warzywami, dlatego uwielbiają ją nawet dzieci. Smak potrawy podkreślą świeże zioła. Poznaj prosty przepis!

Klasyczna sałatka jarzynowa

Oto danie świąteczne, które możesz przygotować wraz z dziećmi. Zainspiruj się naszym przepisem, by dobrać składniki, a także podać klasyczną sałatkę jarzynową w ciekawej formie. Udekoruj tę warzywną królową Majonezem dekoracyjnym WINIARY. Prośby o dokładkę przy bożonarodzeniowym stole gwarantowane!

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Kolejna ciekawa potrawa świąteczna z wykorzystaniem ryby to śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami. Jest nie tylko smaczna, ale także efektowna z uwagi na zróżnicowane kolorystycznie warstwy. Sałatka przykuje wzrok dorosłych i dzieci, a każdy będzie chciał skosztować choć trochę. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić!

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie z buraczkami nie są niczym niespotykanym na świątecznym stole. Warto jednak przygotować je jako śledzie pod pierzynką z buraczkami, czyli w nieco odmienionej formie. Potrawa podbije serca biesiadników wyglądem i smakiem. Sałatkę rybną przyrządza się łatwo i szybko, a efekt stanowi połączenie łagodności i charakternej pikantności. Mniam!

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Doskonała przystawka na Boże Narodzenie to śledzie w śmietanie z jabłkiem. Podasz je na zimno z chlebem lub same. Słony smak śledzia połączony z łagodnymi jogurtowymi sosami stanowi smakowity i uzależniający kontrast. Śledzie w śmietanie z jabłkiem trafią do serca zwłaszcza miłośnikom delikatnych i wyważonych smaków.

Sałatka Gyros

Jako efektywna sałatka na świątecznym stole sprawdzi się mięsna sałatka Gyros. Delikatnie doprawione kurczak świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami i kremowym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dzięki naszemu przepisowi dowiesz się nie tylko, jak wykonać ten przysmak, ale także jak zaserwować go w interesujący sposób!

Bigos myśliwski

O ile Wigilia pachnie barszczem, grzybami i rybami, o tyle kolejne dni świąt stoją pod znakiem bigosu. W tym roku proponujemy Ci bigos myśliwski, pyszną potrawę wzbogaconą śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem. Treściwości nadają jej kiełbasa i łopatka wieprzowa. Tradycyjny polski bigos możesz podawać na ciepło lub zimno, z ziemniakami bądź chlebem.

Pasztet świąteczny

Boże Narodzenie to idealny czas na pieczenie domowych pasztetów. W tym roku pyszny i aromatyczny pasztet świąteczny wykonasz z udźca indyczego, wątróbek drobiowych i boczku. Ten tradycyjny pasztet mięsny może stać się bohaterem dania obiadowego (na ciepło), a także uroczystej kolacji (na zimno). Niepowtarzalny charakter nada mu Sos tatarski WINIARY.

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Na świątecznym stole miłośników mięsnych potraw nie może zabraknąć pieczonej karkówki w miodzie i musztardzie. Urok i zarazem tajemnica dania opiera się na kontraście słodyczy miodu i pikantności musztardy. Obie nuty doskonale uzupełniają mięsny wątek przewodni. Nie mniej ważna jest marynata, do której przygotowania wykorzystasz Bulion drobiowy WINIARY.

Pierś z indyka w boczku z morelami

Pyszne i przyciągające spojrzenia danie na Boże Narodzenie to pierś z indyka w boczku z morelami. Farsz do mięsnej rolady wykonuje się ze słodkich moreli, kwaśnawej suszonej żurawiny, chrupiących orzechów i delikatnego Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY. Posłuż się naszym przepisem, by wykonać danie, albo tylko zainspiruj, żeby stworzyć autorską kompozycję!

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Na świątecznym stole spotyka się rolady słodkie - np. makowe - ale również wytrawne: mięsne. Doskonały przykład stanowi rolada z boczku i suszonych śliwek. Ta uroczysta potrawa wypełniona jest słodkawymi i delikatnymi suszonymi śliwkami, aromatycznymi przyprawami i kremowym Sosem pieczeniowym WINIARY. Podasz ją na ciepło lub zimno - jak wolisz.

Schab pieczony

Zaserwuj uczestnikom świątecznej biesiady danie o klasycznym smaku: schab pieczony. Zacznij od przygotowania marynaty złożonej z przypraw WINIARY, czosnku, miodu i cynamonu, a następnie nasmaruj mięso i pozostaw na noc w lodówce. Instrukcję przygotowania schabu w najlepszej postaci znajdziesz w naszym przepisie. Gotowe danie polej Sosem pieczeniowym WINIARY. Palce lizać!

Sernik z kruszonką

Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia, gdyby nie aromatyczne słodkości czekające na tych, którzy uporali się już z potrawami wigilijnymi? Wśród ciast prym wiedzie sernik z kruszonką, który jest wyjątkowy na tle konkurentów, bo możesz go wykonać na kilka dni przed świętami i zostawić, a w dniu wieczerzy wciąż będzie świeży i smaczny!

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Jakie zapachy kojarzą Ci się z Bożym Narodzeniem? Zapewne jednym z nich są przyprawy korzenne, w tym cynamon i przyprawa do piernika. Nic dziwnego, w końcu świąteczne pierniczki to klasyka tego okresu - pojawiają się na stole i choince. Przygotowując ciasteczka, zaproś do zabawy całą rodzinę. Dekorowanie pierników będzie trakcyjne zwłaszcza dla dzieci.

Kutia wigilijna

Wśród wytrawnych potraw wigilijnych słodką perełkę stanowi kutia. Ten łatwy do wykonania i pyszny przysmak składa się z pszenicy, maku, bakalii, mleka i miodu. Chrupią w nim orzechy i migdały, miękkości zaś dodają rodzynki, skórka pomarańczowa i inne suszone owoce. Wyjątkowy smak i aromat wanilii nada Twojej kutii Cukier wanilinowy WINIARY.

Choinki piernikowe

Choinka może pojawić się na Boże Narodzenie nie tylko w formie klasycznego drzewka. Podaj ją również na słodko - jako ciasteczka! Choinki piernikowe są świetną przekąską po uroczystym obiedzie, ale nie tylko. Możesz wręczyć je gościom lub powiesić na drzewku między bombkami. Pamiętaj, by do zdobienia gotowych pierniczków zaangażować członków rodziny, zwłaszcza młodszych!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty